Σάββατο, 27 Απρ.
18oC Αθήνα

Θάνατος 8χρονου στο Αγλαΐα Κυριακού: «Μη αναστρέψιμο το σηπτικό σοκ – Ο στρεπτόκοκκος θυμίζει επιδημία μηνιγγίτιδας»

Θάνατος 8χρονου στο Αγλαΐα Κυριακού: «Μη αναστρέψιμο το σηπτικό σοκ – Ο στρεπτόκοκκος θυμίζει επιδημία μηνιγγίτιδας»

Πραγματικό σοκ έχει προκαλέσει ο θάνατος που 8χρονου αγοριού που μέσα σε 5 ώρες κατέληξε στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Η νεκροψία – νεκροτομή τα επόμενα 24ωρα θα προσδιορίσει εάν τελικά η αρχική λοίμωξη που οδήγησε μέσα στη ΜΕΘ σε θάνατο τον 8χρονο προήλθε από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α, όπως υποψιάζονται οι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Ένα μικροβιακό παράγοντα που προκαλεί τη διεισδυτική νόσο (iGAS-invasive Group A Streptococcus). Μια πολύ σοβαρή κατάσταση δηλαδή, που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Ο Τάσος Χατζής, Παιδίατρος – Εντατικολόγος – τ. Συντονιστής και Διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», έχοντας εμπειρία δεκαετιών στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, επισημαίνει μιλώντας στο iatropedia.gr, πως σ’ αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις είναι λίγα αυτά που μπορεί να προσφέρει ο γιατρός της Εντατικής.

«Όταν μιλάμε για καταπληξία, για ένα παιδί δηλαδή που μέσα σε λίγες ώρες πεθαίνει από σοκ, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος αν υπήρχε τρόπος να σωθεί. Ένα παιδάκι που σε πέντε ώρες καταλήγει σημαίνει δυστυχώς ότι αυτή η κατάσταση η καταπληξία, είναι ένα σοκ μη αναστρέψιμο. Ή σε ελάχιστες περιπτώσεις ακόμη κι αν αναστραφεί, ποτέ δεν ξέρεις τι βλάβες μπορεί να έχει αυτό το παιδί και πως θα είναι η ζωή του από άποψη επιβίωσης».

Το ιστορικό…

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης (20.12.2023) το Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», το 8χρονο αγόρι από την Αθήνα προσήλθε με Ι.Χ. και συνοδευόμενο από τους γονείς του στην εφημερία του Νοσοκομείου στις 4 τα ξημερώματα της Τρίτης (19.12.2023).

Στο Τμήμα Επειγόντων (ΤΕΠ) οι γονείς ανέφεραν ότι το παιδί τις τελευταίες 4 ημέρες είχε πυρετό και συμπτώματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού.

Οι γιατροί που το εξέτασαν διαπίστωσαν αναπνευστική ανεπάρκεια και κυκλοφορική καταπληξία, σε έδαφος σηπτικού shock. Έγινε ανάνηψη με υγρά και χορήγηση ισχυρής αντιβίωσης και γ’ σφαιρίνης. Ταυτόχρονα διασωληνώθηκε και εισήχθη άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

«Παρά την εντατική υποστήριξη όλων των συστημάτων, εμφάνισε καρδιακή ανακοπή και κατέληξε στις 09:44», αναφέρει το Ιατρικό Ανακοινωθέν. Επισημαίνεται πως αναμένονται οι καλλιέργειες βιολογικών υγρών για την ταυτοποίηση του μικροβίου που προκάλεσε τα παραπάνω συμπτώματα, ενώ θα διενεργηθεί και νεκροψία, νεκροτομή.

Είναι ο στρεπτόκοκκος Α η νέα μηνιγγίτιδα;

Εάν αποδειχθεί η παρουσία στρεπτόκοκκου -σενάριο που έχει συντριπτικές πιθανότητες- ο άτυχος 8χρονος θα είναι το 7ο περιστατικό στην Ελλάδα.

Το 6ο παιδάκι που κατέληξε τον περασμένο Ιούνιο στη ΜΕΘ από διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο (iGAS) από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (Streptococcus pyogenes) ήταν ένα 7χρονο αγοράκι, επίσης, με εικόνα σηπτικής καταπληξίας.

Η κατάσταση αυτή των τελευταίων δύο ετών ξυπνά στον Εντατικολόγο οδυνηρές μνήμες από παλαιότερες εποχές, όπως λέει:

«Αυτή η ιστορία μου τώρα με τον στρεπτόκοκκο μου θυμίζει τις φοβερές μηνιγγίτιδες προ 20ετίας με τον μηνιγγιτιδόκοκκο C πριν βρεθεί το εμβόλιο, όπου πραγματικά ήταν τόσο ραγδαία η εξέλιξη των περιστατικών. Και το παράδοξο ήταν ότι μπορούσες να έχεις στην ίδια οικογένεια ένα παιδάκι το οποίο κόλλησε και κατέληξε μέσα σε λίγες ώρες και να έχεις επίσης, ένα ή δύο ή τρία άλλα παιδιά στο ίδιο σπίτι, τα οποία ούτε καν κόλλησαν. Ή ήταν φορείς. Αυτό παραμένει ένα μυστήριο, πως κάποιοι οργανισμοί είναι τόσο ευάλωτοι», σημειώνει ο γιατρός.

Τάσος Χατζής: Ελάχιστα τα περιστατικά, ώστε να εξάγει κανείς συμπεράσματα

Ίδια εικόνα φαίνεται να είχε και ο άτυχος 8χρονος, σύμφωνα με τους γιατρούς του Παίδων.«Οι γιατροί λένε, ότι το παιδί ήρθε σε σοκ «το διασωληνώσαμε αλλά δεν ανένηψε». Όταν σου λέει ότι πέθανε σε πέντε ώρες σημαίνει ότι όταν βρέθηκε στο νοσοκομείο ήταν σε μια κατάσταση απελπιστική», σημειώνει ο γιατρός.

Όπως και παλαιότερα με την μηνιγγίτιδα, έτσι και τώρα με τον στρεπτόκοκκο -που παρουσιάζει έξαρση στην Αγγλία και σε άλλα κράτη της Ευρώπης (Γαλλία, Ιρλανδία κ.α.) σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών– τα περιστατικά είναι σπάνια.

«Τώρα με τον στρεπτόκοκκο ευτυχώς είναι πολύ λίγα τα περιστατικά, όσο τρομακτικά και να είναι για τους γονείς. Αλλά από την άλλη αυτά τα λίγα περιστατικά σημαίνουν ότι δεν υπάρχει “υλικό” ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει, μήπως και βοηθήσουμε άλλα παιδιά. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να πούμε ότι σε κάποια από αυτά τα παιδιά, έχει βρεθεί ότι είχαν μειωμένη άμυνα εκ γενετής; Όχι. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αυτό θα ήταν μια εξήγηση πολύ λογική. Δεν μπορούμε να το απαντήσουμε αυτό τουλάχιστον στον βαθμό που να γνωρίζουμε ακριβώς τι γίνεται», σημειώνει ο κ. Τάσος Χατζής.

Τάσος Χατζής: Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Ο γιατρός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Οι γονείς κατ’ αρχήν δεν θα πρέπει να κάνουν μόνοι τους το strep test, που αποδεικνύει την ύπαρξη στρεπτόκοκκου, από τις ειδικές συσκευασίες που πωλούνται στα φαρμακεία, καθώς είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό τεστ που απαιτεί γνώσεις και δεξιοτεχνία επαγγελματία υγείας για να βγάλει σωστά συμπεράσματα.

Κατά δεύτερο λόγο, ο γονέας θα πρέπει να πάρει γρήγορα την γνώμη παιδίατρου και να μην αφήνει να περνούν οι μέρες.

«Πρώτη κίνηση του γονιού θα είναι να παίρνει τη γνώμη που παιδιάτρου. Μπορεί αυτό να επιβαρύνει τους παιδιάτρους, αλλά χρειάζεται να επικοινωνεί οπωσδήποτε με τον γιατρό, ή έστω στην αρχή τηλεφωνικά. Να μην αφήνονται οι γονείς στις δικές τους εκτιμήσεις. Αλλά και ο παιδίατρος από την πλευρά του πρέπει να ακούει τον γονιό. Όταν ο γονιός θα πει “γιατρέ δεν είναι καλά το παιδί μου, δεν ήταν έτσι το παιδί μου”. Να μην πει ο γιατρός “υπερβάλλεις, φοβάσαι”. Μια φορά θα γίνει το κακό, ο γιατρός να μην κάνει τη σωστή εκτίμηση. Άρα οι γονείς να συμβουλεύονται τον παιδίατρο και ο παιδίατρος να ακούει τον γονιό», σημειώνει ο επιστήμονας.

Εάν ο γιατρός αξιολογεί κλινικά το παιδί και του κάνει και strep test, τότε αυτά τα περιστατικά δεν θα διαφεύγουν εύκολα, επισημαίνει:

«Πρέπει να αξιολογείται από τον γιατρό το παιδί, ο λαιμός του, ο πυρετός του, τα αφτιά του, τα ακροαστικά του, η γενική του διάθεση. Ο γιατρός πρέπει να δει το παιδί συνολικά και να του κάνει κι ένα καλό step test για να είναι σίγουρο ότι το αποτέλεσμα που έχει θα είναι αξιόπιστο», καταλήγει ο ίδιος.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις