Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη φωτιά σε χώρο ανακύκλωσης – Μήνυμα του 112 για τους καπνούς, «κλείστε πόρτες και παράθυρα»

«Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα», αναφέρεται στο μήνυμα
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Φωτιά ξέσπασε σε εταιρεία ανακύκλωσης στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Κιλκίς το πρωί της Τρίτης (21.04.2026) με πλήθος πυροσβεστών να σπεύδει στο σημείο για να σβήσει τις φλόγες και η Πολιτική Προστασία να στέλνει μήνυμα μέσω του 112 για τοξικούς καπνούς.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε υπαίθριο χώρο της επιχείρησης της Θεσσαλονίκης καίγοντας εύφλεκτα υλικά ανακύκλωσης και απορρίμματα.

Στο σημείο επιχειρούν πάνω από 15 πυροσβέστες με 5 υδροφόρες, ενώ υπάρχει συνδρομή από μηχανήματα έργου.

Φωτιά
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Για τον λόγο αυτό, μήνυμα του 112 στάλθηκε στα κινητά των κατοίκων προειδοποιώντας για τους πυκνούς καπνούς.

Φωτιά
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

«Φωτιά σε χώρο ανακύκλωσης στο Βιομηχανικό Πάρκο Νεοχωρούδας Ωραιοκάστρου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

Φωτιά
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Όπως αναφέρει η πυροσβεστική σε tweet της: «Πυρκαγιά σε υπαίθριο χώρο ανακύκλωσης υλικών στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα. Συνδρομή από μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ».

Οι αρμόδιοι αναφέρουν πως το μήνυμα του 112 στάλθηκε για προληπτικούς λόγους και η φωτιά είναι υπό σχετικό έλεγχο αν και η κατάσβεσή της θεωρείται δύσκολη λόγω των εύφλεκτων υλικών που καίγονται.

«Δημιουργούνται τοξικές ενώσεις, προσοχή στο πλύσιμο των αυλών»

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ και πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μέσω του ΤhessPost.gr κάνοντας λόγο για τοξικές ενώσεις που δημιουργήθηκαν από τη φωτιά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η καύση ανακυκλωμένων υλικών με πλαστικά και άλλα είδη, δημιουργεί τοξικές ενώσεις, γι’αυτό και πρέπει να ακολουθηθούν πιστά οι οδηγίες του 112 που ήχησε νωρίτερα.

«Επειδή θα βρέξει αύριο, το πρόβλημα δε θα είναι στον αέρα, μετά τη βροχή δε θα υπάρχει τίποτα. Θα πρέπει να δούμε τι έχει καεί και να δούμε εάν τοπικά στην περιοχή υπάρχει επιμόλυνση του εδάφους, καθώς είναι περιοχή που έχει κι άλλες δραστηριότητες. Να υπάρχει μια έξτρα προφύλαξη του κόσμου, όταν θα πλύνουν τις αυλές, για να μην εκτεθούν στα σωματίδια αυτά που επαναιωρούνται λόγω της έκπλυσης. Πρόκειται κυρίως για αιθάλη αλλά και τοξικές ενώσεις, διοξίνες και φουράνια».

Ο κ. Σαρηγιάννης συστήνει ιδιαίτερα στα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, να αποφύγουν την εισπνοή του καπνού.

«Να κλείσουν τα παράθυρα και τις εισόδους όπου μπαίνει αέρας στο σπίτι ώστε να μην υπάρχει συγκέντρωση, αλλά κατά τα άλλα, θεωρώ πως είναι ένα πρόβλημα υπό έλεγχο. Σε άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης όπως το κέντρο, δε νομίζω ότι θα υπάρχει σημαντικό πρόβλημα ως προς την τοξικότητα, παρά μόνο θέμα οσμών».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Προφυλακιστέος ο 86χρονος για τη δολοφονία του αδελφού του στα Τρίκαλα – Η δήλωση των συνηγόρων υπεράσπισης
Σε δήλωσή τους οι συνήγοροι υπεράσπισης,εκφράζουν τη διαφωνία τους με την απόφαση της προσωρινής κράτησης, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να γίνει η επιβολή κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση
Ο 86χρονος κατηγορούμενος
Ψάχνουν συνεργάτες του Παλαιστίνιου της Χαμάς για τις σχεδιαζόμενες επιθέσεις στην Ευρώπη – Τα ψηφιακά πειστήρια θα λύσουν το μυστήριο
Πηγές λένε στο newsit.gr ότι από την παρακολούθηση που του έκαναν, τις τελευταίες 15 ημέρες πριν τον συλλάβουν, δεν εντοπίστηκε κάποιος συγκεκριμένος άνθρωπος
Ο 37χρονος Παλαιστίνιος στην Ευελπίδων
«Δεν γνώριζα ότι ο ξάδερφός μου θα βγάλει τη σημαία» λέει η γυναίκα που φυλακίστηκε στην Κωνσταντινούπολη για το περιστατικό στην Αγιά Σοφιά
«Ήταν πάρα πολύ δύσκολα, δεν είχα καθόλου επικοινωνία με την οικογένειά μου, τις τέσσερις πρώτες μέρες δεν είχαμε ούτε τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής» λέει η 35χρονη
Αγία Σοφιά
«Μας επιτέθηκε πισώπλατα και με μανία με ρόπαλο» λέει ο Αιγύπτιος που δέχτηκε επίθεση από τον οδοντίατρο στην Καλλιθέα
«Χτύπησε πρώτα τον φίλο μου με το ρόπαλο στο λαιμό, μετά πήρε κάτι μεγάλο και ξεκίνησε να χτυπάει εμένα με μανία στο κεφάλι και τα πλευρά» εξηγεί ο 21χρονος
Καλλιθέα
13