Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Τζανάκης: Μέσα Ιουνίου μείωση στους διασωληνωμένους – Πότε θα υπάρξει ελεύθερη επιλογή εμβολίου (vid)

Τζανάκης: Μέσα Ιουνίου μείωση στους διασωληνωμένους – Πότε θα υπάρξει ελεύθερη επιλογή εμβολίου (vid)
Φωτογραφία Reuters

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca, μίλησε το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης (29/4) στο MEGA o καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. Εκτίμησε μάλιστα ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων θα μειωθεί μετά τα μέσα Ιουνίου. 

Όλα τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, είναι ισοδύναμα σε ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Αναφερόμενος στη διάθεση του εμβολίου της AstraZeneca στις ηλικίες άνω των 30 ετών, δήλωσε ότι η διάθεση και προσφορά τους είναι πάρα πολύ μεγάλη οπότε ο εθνικός προγραμματισμός έχει τροποποιηθεί προς το καλύτερο. 

Για την πιθανότητα θρόμβωσης ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού, ο κ. Τζανάκης υποστήριξε ότι είναι απειροελάχιστη σε αντίθεση με την πιθανότητα θρόμβωσης από τον κορονοϊό, η οποία είναι χιλιάδες φορές πολλαπλάσια.

Δήλωσε επίσης ότι θα υπάρξει ελεύθερη επιλογή εμβολίου, αλλά αργότερα, ενώ τόνισε τον κίνδυνο πνευμονίας από τον ιό σε περίπτωση μη εμβολιασμού.

Click4more: Θεμιστοκλέους: Τι ισχύει για τα ραντεβού εμβολιασμού και τις μετακινήσεις

Για την πορεία της πανδημίας υποστήριξε ότι έχει ξεκινήσει μια αποκλιμάκωση μετά τις 10-15/4 και αυτή φαίνεται τόσο στα κρούσματα όσο και στον αριθμό νέων νοσηλειών. «Μετά τα μέσα Ιουνίου θα μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων», είπε χαρακτηριστικά.

Μίλησε επίσης για τα εισπνεόμενα φάρμακα, λέγοντας πως αυτό που έχει ήδη εγκριθεί φαίνεται να βελτιώνει αισθητά το δείκτη της νοσηλείας, ενώ για το φάρμακο από το Ισραήλ είπε πως είναι σε κλινική δοκιμή με υποσχόμενα αποτελέσματα.

Για την εστίαση υποστήριξε πως πρόκειται για μετατροπή ανοργάνωτων κοινωνικών επαφών σε οργανωμένες και επιδημιολογικά επιτηρούμενες και άρα πιο ασφαλείς. «Αν τηρηθούν όλα αυτά, μπορεί να έχουμε και ωφέλεια ως προς τους επιδημικούς δείκτες», τόνισε.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από MEGA

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις