Κόσμος

93 πρόσφυγες έφτασαν στη Ρώμη – “Η Ελλάδα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της”

Ενενήντα τρεις Σύροι πρόσφυγες αποβιβάσθηκαν σήμερα στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης -με ανθρωπιστική αερογέφυρα- προερχόμενοι από τους καταυλισμούς της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ. Ανάμεσά τους και 41 ανήλικοι.

Πρόκειται για 24 οικογένειες προερχόμενες από τη Χομς, τη Χάμα και την Ιντλίμπ, οι οποίες έλαβαν από την Ιταλία ανθρωπιστική βίζα. Οι πρόσφυγες πρόκειται να μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας σε διάφορες περιφέρειες της Ιταλίας, όπου, μεταξύ άλλων, θα παρακολουθήσουν μαθήματα ιταλικής γλώσσας και σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης, για την ένταξή τους στην αγορά της εργασίας.

Για την στήριξη των προσφύγων αυτών κινητοποιήθηκαν τόσο καθολικές οργανώσεις, όσο και προταστεντικές εκκλησίες της Ιταλίας.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε ότι «χρειάζεται κοινή ανάληψη ευθύνης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς μονομερείς αποφάσεις. Αλλά και μια στήριξη χωρών, όπως ο Λίβανο, η Ιορδανία, η Τουρκία, που δέχονται μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση. Στη δέσμη αυτή αναγκαίων μέτρων συμπεριλαμβάνονται και οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι».

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το όλο αυτό πρόβλημα» και πως «η γεωγραφία δεν μπορεί να θεωρηθεί ο καθοριστικός παράγοντας».

Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Χάντενσμπλαντ, o Πάολο Tζεντιλόνι προσέθεσε: «Φυσικά και η Αθήνα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για την καταγραφή των προσφύγων, αλλά η συγκεκριμένη περίπτωση αποδεικνύει ότι οι σημερινοί κανόνες του Δουβλίνου πρέπει να αλλάξουν».

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματτέο Ρέντσι, με παρέμβασή του στο διαδίκτυο, θέλησε να τονίσει ότι «το πρόβλημα σήμερα στην Ευρώπη είναι ότι υπάρχουν πολλοί κανόνες (τους οποίους δεν σέβονται όλοι) και λίγα ιδεώδη (που ίσως δεν συμμερίζονται όλοι)».

«Εμείς δεν χτυπάμε την γροθιά στο τραπέζι για να μην σεβαστούμε τους κανόνες. Εμείς κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε η Ευρώπη να είναι πιο δυνατή και η Ιταλία να αποκτήσει μεγαλύτερη επίγνωση της κατάστασης», κατέληξε ο κ. Ρέντσι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ μιλάει για «πολλά σημεία συμφωνίας» με το Ιράν, όμως η Τεχεράνη διαψεύδει – Live όλες οι εξελίξεις
Σύμφωνα με το Axios είναι πιθανή μια συνάντηση ΗΠΑ και Ιράν, στο Ισλαμαμπάντ, μέσα στην εβδομάδα. Ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει ότι η Τεχεράνη επιδιώκει «πολύ έντονα» να διαπραγματευτεί, τονίζοντας ότι αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία, οι ΗΠΑ θα «συνεχίσουν να βομβαρδίζουν με όλη τους τη δύναμη»
Ντόναλντ Τραμπ
Τραμπ: Έχουμε φτάσει σε σημαντικά σημεία συμφωνίας με το Ιράν – Δεν αποκλείεται συνδιαχείριση των Στενών του Ορμούζ
Ο Τραμπ υποστηρίζει πως το Ιράν βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αλλαγής καθεστώτος, επειδή οι επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ στόχευσαν και σκότωσαν μεγάλο αριθμό κορυφαίων Ιρανών ηγετών
Ντόναλντ Τραμπ
10