Πέμπτη, 2 Μαΐ
22oC Αθήνα

Από τον Ομπάμα μέχρι τον Κάστρο, όλοι στη Νότια Αφρική για τον Νέλσον Μαντέλα

Από τον Ομπάμα μέχρι τον Κάστρο, όλοι στη Νότια Αφρική για τον Νέλσον Μαντέλα

«Εχθροί» και άσπονδοι φίλοι βάζουν στην άκρη της διαφορές τους και μεταβαίνουν στη Νότια Αφρική για να τιμήσουν τη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα και να παραστούν στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στη διάρκεια της εβδομάδας.

Περισσότεροι από 70 ηγέτες από όλον τον κόσμο, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μέχρι τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί θα ταξιδέψουν στη Νότια Αφρική.

Ο Κουβανός ηγέτης Ραούλ Κάστρο, ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε της Ζιμπάμπουε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα παραστούν στην επιμνημόσυνη τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη στο ποδοσφαιρικό στάδιο του Γιοχάνεσμπουργκ.
Παντού λουλούδια, προσευχές και θρήνος για τον "πατέρα" της Νότιας Αφρικής - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS
Το στάδιο 95.000 θέσεων στο Σοβέτο (σ.σ. εκεί έγινε και ο τελικός του Μουντιάλ του 2010), το προάστιο που βρέθηκε στο επίκεντρο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, θα φιλοξενήσει την κυριότερη επιμνημόσυνη τελετή για τον Μαντέλα.

Μετά την αυριανή εκδήλωση μνήμης η σορός του Μαντέλα θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην έδρα της κυβέρνησης στην Πρετόρια, εκεί όπου ορκίστηκε πρόεδρος το 1994, την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Η ταφή θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου στο χωριό Κούνου, όπου ο Μαντέλα έζησε τα παιδικά του χρόνια, στον αγροτικό νότο της χώρας. Ωστόσο, μόνο “πολλοί λίγοι” ξένοι ηγέτες θα παραστούν στην κηδεία, είπε ο Μονιέλα προσθέτοντας ότι οι αρχές θέλησαν η συγκεκριμένη τελετή να είναι περισσότερο οικογενειακή.
Τα συνεργεία "τρέχουν" να ετοιμάσουν το στάδιο του Σοβέτο για την τελετή - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS

Συλλυπητήρια απ’ ολόκληρο τον κόσμο

“Το γεγονός ότι ξένοι ηγέτες μεταβαίνουν στη Νότιο Αφρική την τελευταία στιγμή αντανακλά την ειδική θέση που έχει στην καρδιά των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο ο Νέλσον Μαντέλα”, δήλωσε ο υπουργός προεδρίας Κόλινς Σαμπάνε.

“Όλος ο κόσμος έρχεται στη Νότιο Αφρική”, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κλέισον Μονιέλα υποβαθμίζοντας τις ανησυχίες σχετικά με τη διοργάνωση και την ασφάλεια μίας τόσο μεγάλης εκδήλωσης μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.

“Προφανώς δεν ξεκινάμε από το μηδέν αναφορικά με τη διοργάνωση. Διαθέτουμε ένα σύστημα που τίθεται σε εφαρμογή όποτε προκύπτουν γεγονότα τέτοιας εμβέλειας”, συμπλήρωσε ο Μονιέλα.

Την Κυριακή, οι πιστοί κατέκλυσαν τις εκκλησίες, τα τεμένη και τις συναγωγές για να προσευχηθούν στη μνήμη του ανθρώπου που ήταν για εκείνους “Πατέρας του Έθνους”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τελευταία φωτογραφία του Νέλσον Μαντέλα

Είναι πολλά τα λεφτά Νέλσον! Δεν πάει στην κηδεία του Μαντέλα ο Νετανιάχου

59 αρχηγοί κρατών στην κηδεία του Νέλσον Μαντέλα

Οι τελευταίες στιγμές του Μαντέλα πριν πεθάνει- Ημέρα προσευχής στη Ν. Αφρική

Ποιος πρωθυπουργός είπε ότι… βαριέται να πάει στην κηδεία του Μαντέλα;

Τζ. Κέρι: Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Μαντέλα

Απλοί αφρικανοί πολίτες μιλούν για το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα

Γ. Παπανδρέου: Να κρατήσουμε ζωντανό το πνεύμα του Μαντέλα

Το συλλυπητήριο μήνυμα του Κ. Παπούλια για το θάνατο του Μαντέλα

Ταξίδι στην αιωνιότητα: 15 Δεκεμβρίου η κηδεία του Νέλσον Μαντέλα

Πάπας: Ο Μαντέλα οικοδόμησε μια νέα Νότια Αφρική

Διεθνής τύπος για Μαντέλα: Ήρωας της ελευθερίας

Αυτό ήταν το όνειρο του Νέλσον Μαντέλα (ΦΩΤΟ)

Και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποχαιρέτισε τον Νέλσον Μαντέλα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε