Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Αποχαιρετισμός στη Μάργκαρετ Θάτσερ – Όλα όσα έγιναν στην κηδεία της

Αποχαιρετισμός στη Μάργκαρετ Θάτσερ – Όλα όσα έγιναν στην κηδεία της

Η Βρετανία αποχαιρέτισε τη «Σιδηρά Κυρία» της. Την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της, την πρώτη που κέρδισε τρεις συνεχόμενες εκλογές. Ήταν όλοι εκεί για να πουν το τελευταίο αντίο στη Μάργκαρετ Θάτσερ. Ακόμη και η βασίλισσα Ελισάβετ.

Συνοδευόμενη από τον δούκα του Εδιμβούργου, πρίγκιπα Φίλιππο, η βασίλισσα Ελισάβετ, μαυροφορεμένη, έφτασε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου για να αποχαιρετίσει τη βαρόνη Θάτσερ. Ήταν η πρώτη κηδεία πρωθυπουργού στην οποία παραβρέθηκε η βασίλισσα από το 1965 και την κηδεία του Ουίστον Τσόρτσιλ.

Όλα έγιναν με βρετανική ακρίβεια. Και με βάση τις εντολές της ίδιας της Θάτσερ, που είχε αφήσει σαφείς εντολές για το πως ήθελε να γίνει η κηδεία της. Λέγεται πως είχε αφήσει ακόμη και τη λίστα των προσκεκλημένων. Δεν ήθελε να πετάξουν μαχητικά, όπως κι έγινε.

Το φέρετρό της ήταν καλυμμένο με τη σημαία της Βρετανίας και πάνω μια ανθοδέσμη με λευκά λουλούδια και ένα σημείωμα από τα παιδιά της που έγραφε: «Στην αγαπημένη μας μητέρα, θα σε θυμόμαστε για πάντα».
Αν και η Θάτσερ δεν ήθελε η κηδεία της να γίνει δημοσία δαπάνη, τελικά το κόστος ανέλαβε η βρετανική κυβέρνηση. Και λέγεται πως ξοδεύτηκαν 15 εκατομμύρια ευρώ. Άλλος ένας λόγος διχασμού με αφορμή τη Lady T.

Το φέρετρο, πάνω σε κιλίβαντα πυροβόλου που το έσερναν έξι μαύρα άλογα πέρασε από τους δρόμους του Λονδίνου, όπου χιλιάδες Βρετανοί είχαν συγκεντρωθεί για να πουν το δικό τους τελευταίο αντίο στη γυναίκα που κυβέρνησε τη χώρα για 11 χρόνια (1979-1990) και δίχασε τη Βρετανία όσο κανένας άλλος.


Άλλοι πετούσαν λουλούδια στο φέρετρο. Άλλοι χειροκροτούσαν. Άλλοι ύψωναν πανό που έγραφαν «Την αγαπάμε» ή «Ξαναέβαλε το Μεγάλη μπροστά από τη Βρετανία». Άλλοι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας γύρισαν την πλάτη τους ή είχαν γράψει στα ρούχα τους τη λέξη «μάγισσα». ΌΛΟΙ σήκωσαν τα κινητά ή τα tablets τους για να αποτυπώσουν την ιστορική στιγμή.




Ο κιλίβαντας έφτασε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου ακριβώς στις 13:00. Λίγο πριν είχε φτάσει η βασίλισσα Ελισάβετ. Την ώρα της διαδρομής, ακουστήκαν 19 κανονιοβολισμοί, ενώ το Big Ben είχε σταματήσει και οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες.

2.300 προσκεκλημένοι είχαν κατακλύσει τον καθεδρικό του Αγίου Παύλου. Ανάμεσά τους ο νυν πρωθυπουργός Ντέιβιντ Καμερον με τη σύζυγό του, ο πρώην στενός συνεργάτης της Θάτσερ και διάδοχός της, Τζον Μέιτζορ, οι πρώην πρωθυπουργοί Τόνι Μπλερ και Γκόρντον Μπράουν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Συνολικά εκπροσωπήθηκαν 170 χώρες από ηγέτες (νυν ή πρώην), αξιωματούχους, διπλωμάτες.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον διάβασε απόσπασμα από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο. Ήταν επιθυμία της Θάτσερ να μιλήσει για εκείνη στην κηδεία της όποιος πρωθυπουργός βρισκόταν στην εξουσία όταν εκείνη πέθαινε. Ο Κάμερον δεν έκρυψε ότι ο θαυμασμός του για τη Θάτσερ και η αποφασιστικότητα της τον οδήγησαν στους Συντηρητικούς.

Για την γιαγιά της μίλησε και η Αμάντα Θάτσερ. Αλλά τις… εντυπώσεις «έκλεψε» ο Επίσκοπος του Λονδίνου, που όχι μόνο είπε πως κάποτε η «Σιδηρά Κυρία» τον προειδοποίησε λέγοντάς του: «μην ακουμπάς το πατέ της πάπιας Επίσκοπε, παχαίνει» αλλά αποκάλυψε και μια άγνωστη πλευρά της «σκληρής» πρωθυπουργού.

Κάποτε, ένας 9χρονος, ο Ντέιβιντ είχε στείλει στην πρωθυπουργό γράμμα. Της έγραφε: «Χθες το βράδυ, ενώ λέγαμε την προσευχή μας, ο μπαμπάς μου είπε ότι όλοι έχουμε κάνει λάθη εκτός από τον Ιησού. Εγώ είπα πως δεν πιστεύω ότι εσύ έχεις κάνει λάθος πράγματα γιατί είσαι πρωθυπουργός. Έχω δίκιο εγώ ή ο μπαμπάς μου;», ρωτούσε ο Ντέιβιντ. Και η Θάτσερ του απάντησε και μάλιστα έγραψε η ίδια το γράμμα. «Όσο καλοί κι αν προσπαθούμε να είμαστε, δε μπορούμε ποτέ να είμαστε τόσο ευγενικοί και σοφοί όσο ο Χριστός. Θα υπάρξουν στιγμές που θα κάνουμε ή θα πούμε κάτι που θα κάποτε θα ευχόμαστε να μην έχουμε κάνει, θα λυπηθούμε και θα προσπαθήσουμε να μην το επαναλάβουμε. Αν εσύ κι εγώ επρόκειτο να ζωγραφίσουμε μια εικόνα, δε θα ήταν τόσο καλή όσο η εικόνα κάποιου μεγάλου καλλιτέχνη. Άρα, οι ζωές μας δε μπορούν αν είναι τόσο καλές όσο εκείνη του Ιησού».


Η νεκρώσιμη ακολουθία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 14:00. Η σορός μεταφέρθηκε στο Royal Hospital και μετά σε κρεματόριο του δυτικού Λονδίνου όπου και θα αποτεφρωθεί.

Τη σορό ακολούθησε η Βασίλισσα και ο πρίγκιπας Φίλιππος. Στην είσοδο του ναού, η βασίλισσα Ελισάβετ είχε σύντομη συνομιλία με τα παιδιά της Μάργκαρετ Θάτσερ.

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΘΑΤΣΕΡ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τελευταίο αντίο στη Μάργκαρετ Θάτσερ – Live από το NewsIt…

Κανένας αμερικανός πρώην Πρόεδρος στην κηδεία της Θάτσερ

Βασιλική… εξαίρεση: Η Ελισάβετ θα παραστεί στην κηδεία της Θάτσερ

Στη κηδεία της Θάτσερ ο Αβραμόπουλος

Φόβος για επεισόδια στην κηδεία της Θάτσερ

Αξημέρωτα έκαναν πρόβα για την κηδεία της Θάτσερ (ΦΩΤΟ, VIDEO)

Ποσό μαμούθ για την κηδεία της Θάτσερ!

Οπαδοί της Λίβερπουλ για Θάτσερ: Δεν νοιαστήκαμε που πέθανες(ΦΩΤΟ)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε