Κόσμος

Αυστριακός οικονομολόγος υπέρ Τσίπρα: “Η πολιτική πρέπει να εξυπηρετεί τους ανθρώπους”

Η ελληνική και η ευρωπαϊκή πολιτική δεν πρέπει να υπηρετούν τις χρηματαγορές αλλά τους ανθρώπους, τονίζει ο γνωστός Αυστριακός οικονομολόγος, ερευνητής του Διεθνούς Ινστιτούτου Οικονομικών Συγκρίσεων της Βιέννης και πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κουρτ Μπάγιερ.

Όλα αυτά σε σημερινό του άρθρο γνώμης στην αυστριακή εφημερίδα “Ντερ Στάνταρντ”, με τίτλο “Υποστηρίζω τον Τσίπρα και τον Ρέντζι”.

Όπως γράφει αρχικά, οι “μετριοπαθείς” δυνάμεις είναι “εκείνες που ώθησαν την Ευρώπη και την Ευρωζώνη στην πολυετή ύφεση με αυξανόμενη φτωχοποίηση και απελπισία, εκείνες που δεν διδάχτηκαν τίποτε από τη λανθασμένη τους διαχείριση της κρίσης και επιμένουν στην πολιτική λιτότητας ως κεντρική στρατηγική παρόλο που αυτή είναι υπεύθυνη για ύφεση, κίνδυνο αποπληθωρισμού και αυξανόμενα ποσοστά χρέους”.

Υποστήριξη σε Τσίπρα και Ρέντσι

“Θέλω εδώ να υποστηρίξω τον Ρέντζι και τον Τσίπρα”, αναφέρει ο Κουρτ Μπάγιερ, διότι, όπως συνεχίζει, “όταν αυτοί οι δύο δεν δέχονται να τους υπαγορεύεται τίποτε από τις Βρυξέλλες και τη Γερμανία, όταν αυτοί ζητούν μια νέα οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσφέρουν επίσης εν μέρει τις συνταγές για αυτό (ακόμη και αν είναι πολύ λίγες και ριζοσπαστικές), όταν αυτοί ζητούν τις ευθύνες από τη Γερμανία (και από άλλους) για αυτή τη λανθασμένη οικονομική πολιτική, τότε αυτές είναι οι πρώτες ηλιαχτίδες για μια μεταστροφή”.

“Δεν είναι βέβαια οι χρηματαγορές, τις οποίες πρέπει να εξυπηρετούν η ελληνική και η ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά οι άνθρωποι”

Σύμφωνα με τον Αυστριακό οικονομολόγο, “ο κ. Τσίπρας δεν έχει απειλήσει ποτέ με διακοπή όλων των ελληνικών πληρωμών (κρατική χρεοκοπία), όπως διατυμπανίζεται αυτή τη στιγμή παντού, αλλά έχει προτείνει διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, που έχουν ως στόχο να κάνουν διαχειρίσιμο τον τεράστιο όγκο του χρέους της Ελλάδας, η οποία από την αρχή της κρίσης έχει χάσει πάνω από το ένα τέταρτο του ΑΕΠ, ενώ τα κόμματα τα οποία σχηματίζουν την τωρινή κυβέρνηση (τα λεγόμενα “μετριοπαθή και υπεύθυνα”) ευθύνονται για την κακή οικονομική διαχείριση”.

“Δεν θα ήταν ευνόητο και επιθυμητό, ενόψει αυτής της πλήρους απώλειας εμπιστοσύνης του φτωχοποιημένου πληθυσμού να προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ εποικοδομητικές εναλλακτικές επιλογές”, διερωτάται ο Κουρτ Μπάγιερ για να παρατηρήσει ταυτόχρονα πως “δεν χρησιμεύει σε τίποτε να δαιμονοποιείται αυτό το κίνημα και, όπως γίνεται από τον πρωθυπουργό Σαμαρά, να επιχειρείται με μια καμπάνια πανικού να κρατηθούν οι άνθρωποι μακριά από το ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές”.

Όπως τέλος τονίζει ο ίδιος, “θα πρέπει κανείς στην Ευρώπη να στρίψει επιτέλους δυναμικά το τιμόνι της οικονομικής πολιτικής, αν θέλει να πείσει (πάλι) τους Ευρωπαίους για το νόημα της ΕΕ, διότι αν όλοι συνεχίσουμε όπως έως τώρα, τότε εξυπηρετούμε αυτούς που απλοποιούν φοβερά και προκαλούν φόβους”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στη Γάζα - Γιατρός κλήθηκε να αναγνωρίσει τα 9 παιδιά της που απανθρακώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό
Μόνο ένα παιδί, ο Αδάμ, κατάφερε να επιζήσει από τη βόμβα που έπεσε στο σπίτι τους, ενώ ο σύζυγος της παιδιάτρου, γιατρός και ο ίδιος, χαροπαλεύει στην εντατική
Τα παιδιά της παιδιάτρου στη Γάζα 12