Κυριακή, 28 Απρ.
22oC Αθήνα

Αυτά είναι τα δυο αγόρια από τη Συρία για τα οποία μιλάει όλος ο κόσμος

Αυτά είναι τα δυο αγόρια από τη Συρία για τα οποία μιλάει όλος ο κόσμος

Ο Γκαλίπ και ο Αϊχάν Κουρντί, τα δυο αγόρια 5 και 3 ετών για τα οποία μιλάει όλος ο κόσμος σήμερα, αναγκάστηκαν να γίνουν προσφυγόπουλα για να ξεφύγουν από τους τζιχαντιστές στο Κομπάνι. Όμως πριν φτάσουν στον Καναδά, τους βρήκε ο θάνατος.

Η εικόνα του μικρού Αϊχάν, νεκρού στα παράλια της Αλικαρνασσού λίγες ώρες αφού η βάρκα στην οποία τον είχαν στριμώξει οι Τούρκοι δουλέμποροι μαζί με τη μητέρα, τον αδερφό και τον πατέρα του, έκανε το γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών πρακτορείων.

Η εικόνα ενός μικρού παιδιού, πεσμένου μπρούμυτα στην παραλία, ενός παιδιού νεκρού, ενός παιδιού του οποίου το άψυχο κορμάκι ξεβράστηκε στην ακτή, δεν μπορεί να φύγει από το μυαλό. Μια φωτογραφία που έγινε σύμβολο της τραγωδίας των προσφύγων.


Ο Γκαλίπ, που είχε δυστυχώς την ίδια τύχη με τον μικρό του αδερφό, και ο Αϊχάν ήταν κάποτε δυο χαμογελαστά παιδάκια. Ζούσαν στο Κομπάνι, στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία, την πόλη που πλέον έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές του ISIS.

Καθώς κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την εικόνα του νεκρού αγοριού στην ακτή της Αλικαρνασσού, δυο νέες φωτογραφίες έρχονται στο φως. Αυτή τη φορά ο Γκαλίπ και ο Αϊχάν είναι μαζί, χαμογελαστοί, αγκαλιασμένοι και χαρούμενοι. Όταν ακόμη ζούσαν…


Μισή ώρα αφού η βάρκα γεμάτη Σύρους πρόσφυγες έφυγε από την Αλικαρνασσό, βυθίστηκε στο Αιγαίο. Στα διεθνή χωρικά ύδατα. Ο Γκαλίπ και ο Αϊλάν δεν φορούσαν σωσίβια… Δεν είχαν καμία τύχη. Πνίγηκε και η μητέρα τους, η 35χρονη Ριχάν. Ο πατέρας τους Αμπντουλάχ κατάφερε να γυρίσει στην ακτή. “Η γυναίκα μου και τα δυο μου αγόρια είναι νεκροί” ήταν η μοναδική φράση που κατάφερε να ψελλίσει ο άτυχος πατέρας όταν κατάφερε να επικοινωνήσει με τους συγγενείς του.

Η οικογένεια Κουρντί είχε ξεκινήσει το ταξίδι της προσφυγιάς με τελικό προορισμό τον Καναδά. Η αδερφή του Αμπντουλάχ Κουρντί, Τέεμα, ζει εκεί. Είχε προσφερθεί να τους στηρίξει, αλλά η αίτησή της να τους δοθεί άσυλο στον Καναδά απορρίφθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Και επειδή η αίτηση αυτή απορρίφθηκε, η οικογένεια δεν είχε άλλη επιλογή: μπήκε στο δουλεμπορικό για να περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα και από εκεί να συνεχίσει το δρόμο της προσφυγιάς.

Ο πατέρας των παιδιών, ο μοναδικός επιζών της τραγωδίας, δεν θέλει να συνεχίσει πια το ταξίδι για τον Καναδά. Θέλει να γυρίσει στο Κομπάνι, να θάψει τη γυναίκα και τα παιδιά του και κάποτε να θαφτεί μαζί τους.

Πηγή: Daily Mail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε