Μπορεί να βρίσκονται στην ίδια αίθουσα και να κάθονται στο ίδιο τραπέζι, αλλά παραμένουν πολυ μακρια, αναφέρει σε ανάλυσή του το BBC, σε ανάλυσή τους για τις κρίσιμες απευθείας συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας.
«Είναι η πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια που αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες βρίσκονται στην ίδια αίθουσα. Ωστόσο, οι θέσεις τους φαίνεται να απέχουν πολύ», σχολιάζει ο Βιτάλι Σεβσένκο του BBC, την ώρα που οι αντιπροσωπείες Ουκρανίας και Ρωσίας, έχουν ξεκινήσει να διαπραγματεύονται στην στο Ντολμά Μπαχτσέ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Ζελένσκι έχει διαμηνύσει πως η ομάδα του έχει εντολή να επικεντρωθεί στην άμεση κατάπαυση πυρός, ενώ οι Ρώσοι δήλωσαν χθες ότι εστιάζουν στη μακροπρόθεσμη ειρήνη και στην εξάλειψη των «βαθύτερων αιτιών αυτής της κρίσης».
«Σε μετάφραση από τη γλώσσα του Κρεμλίνου», σημειώνει ο ίδιος, «αυτό σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για κατάπαυση του πυρός, αλλά για την αντιμετώπιση αυτού που ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο από τη σκοπιά του Κρεμλίνου, δηλαδή την ύπαρξη της Ουκρανίας ως κυρίαρχου κράτους».
Αξιοσημείωτο είναι, συνεχίζει το βρετανικό μέσο, ότι ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας δήλωσε χθες πως η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συζητήσει συμβιβασμούς – αν και δεν είναι ξεκάθαρο τι εννοεί ακριβώς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ίσως αυτό αποτελεί ένα θετικό βήμα και ένδειξη κάποιας ευελιξίας από ρωσικής πλευράς. Ωστόσο, είναι ο μόνος από τη ρωσική ομάδα που έχει μιλήσει για συμβιβασμούς.
Όλοι οι υπόλοιποι επιμένουν στις αρχικές τους απαιτήσεις, που περιλαμβάνουν:
- την αποκλειστική μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, και
- τον ρωσικό έλεγχο σε τουλάχιστον πέντε ουκρανικές περιφέρειες.
Όλα αυτά είναι απολύτως απαράδεκτα για τον Ζελένσκι, καταλήγει η ανάλυση.