Κόσμος

Bloomberg: Ο Ερντογάν ποντάρει στα στραβά μάτια Ευρώπης και ΗΠΑ για την εξόντωση του Εκρέμ Ιμάμογλου

Πώς το διεθνές περιβάλλον θωρακίζει τον Τούρκο πρόεδρο

Βράζει η Τουρκία μετά τη σύλληψη και την προφυλάκιση του μέχρι πρότινος δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, αλλά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου στρατού του ΝΑΤΟ, «ποντάρει στο γεγονός ότι ο κόσμος τον χρειάζεται περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται να εμπλακεί σε μια μάχη για τη δημοκρατία της χώρας», σχολιάζει το Bloomberg.

Σε ένα από τα πιο δραματικά επεισόδια του σύγχρονου πολιτικού σκηνικού της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενίσχυσε τον αυταρχικό του έλεγχο φυλακίζοντας τον βασικό του αντίπαλο, Εκρέμ Ιμάμογλου – με την παγκόσμια κοινότητα να παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, σιωπηλή, συνεχίζει το Bloomberg.

Η φυλάκιση του Ιμάμογλου, με πρόσχημα την «καταπολέμηση της διαφθοράς», ήρθε λίγα 24ωρα αφότου του αφαιρέθηκε το πανεπιστημιακό του πτυχίο – μια προϋπόθεση για να είναι υποψήφιος πρόεδρος. Η κίνηση προκάλεσε άμεσα πολιτική και οικονομική αστάθεια: η τουρκική λίρα κατρακύλησε, οι μετοχές βούτηξαν, και τα επιτόκια δανεισμού εκτοξεύτηκαν.

Κι όμως, η Δύση αντέδρασε χλιαρά, επισημαίνει το οικονομικό περιοδικό. Η Γερμανία έκανε λόγο για «απογοητευτική» απόφαση, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ χαρακτήρισε το ζήτημα «εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας». Ο ίδιος ο Ερντογάν εμφανίζεται βέβαιος πως η γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία και εντάσεων στη Μέση Ανατολή, την καθιστά υπερπολύτιμη για να της ασκηθεί σοβαρή πίεση.

Με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη απασχολημένες με προκλήσεις ασφαλείας, ο Ερντογάν έχει πλασαριστεί ως βασικός διαμεσολαβητής από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική.

Παρά τη διεθνή απάθεια, στο εσωτερικό της Τουρκίας χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη. Ο ίδιος ο Ιμάμογλου, μέσα από τις φυλακές Σηλυβρίας, έστειλε μήνυμα αντίστασης: «Απόψε, στέλνω τους χαιρετισμούς μου στα εκατομμύρια που ζητούν δικαιοσύνη στο Σαράτσανε και στις πλατείες όλης της χώρας μου».

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε την απομάκρυνση Ιμάμογλου από τα καθήκοντά του, ενώ στις 26 Μαρτίου θα διεξαχθούν συνεδριάσεις για την εκλογή νέου δημάρχου σε Κωνσταντινούπολη και Μπεϊλίκντουζου.

Παρά τις επιτυχίες του στην εδραίωση του ελέγχου του, ο Ερντογάν δεν ελέγχει τα πάντα: οι αγορές παραμένουν η πιο επικίνδυνη «αντιπολίτευση». Η απότομη πτώση της λίρας και η εκτίναξη των επιτοκίων απειλούν να διαβρώσουν τα όποια θετικά βήματα έγιναν μετά τις εκλογές του 2023.

«Το παγκόσμιο περιβάλλον είναι ευνοϊκό για τον Ερντογάν, έναν προσεκτικό αναγνώστη της εποχής,» δήλωσε ο Soner Cagaptay, διευθυντής του Προγράμματος Τουρκικών Ερευνών στο Washington Institute for Near East Policy. «Δεν αναμένω καμία ουσιαστική αντίδραση από την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ»

Ο πιο ισχυρός αντίπαλος

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου αποτελεί σημαντική πολιτική δύναμη από το 2019, όταν νίκησε τον εκλεκτό υποψήφιο του Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές. «Μαζί θα αφαιρέσουμε αυτό το μαύρο στίγμα από τη δημοκρατία μας», δήλωσε μετά τη σύλληψή του. «Στέκομαι όρθιος, δεν θα λυγίσω ποτέ».

Όταν ο 53χρονος επιχειρηματίας επιλέχθηκε να είναι υποψήφιος δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης και οικονομικού κέντρου της Τουρκίας το 2019, ήταν σε μεγάλο βαθμό μια άγνωστη φιγούρα.

Ο Ιμάμογλου κέρδισε τις εκλογές, καταφέροντας ένα ιστορικό πλήγμα στον Ερντογάν και στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που είχε τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης για ένα τέταρτο του αιώνα. Ο Ιμάμογλου υπηρέτησε ως δήμαρχος μόλις για 18 ημέρες πριν ακυρωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα και ανακληθεί η εντολή του λόγω φερόμενων παρατυπιών στις ψήφους.

Η πρόκληση αυτή οδήγησε σε επανάληψη των εκλογών μερικούς μήνες αργότερα, τις οποίες ο Ιμάμογλου κέρδισε ξανά –  αυτή τη φορά με μεγαλύτερη διαφορά.

Επόμενος στόχος το Σύνταγμα

Ο 71χρονος Ερντογάν, που βάσει Συντάγματος δεν έχει δικαίωμα νέας υποψηφιότητας για τις προεδρικές εκλογές το 2028, ίσως επιχειρήσει αναθεώρηση – χρησιμοποιώντας την καταστολή της αντιπολίτευσης και «χειρονομίες» προς Κούρδους ψηφοφόρους για να συγκεντρώσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Όμως η Τουρκία ήδη ολισθαίνει προς ένα καθαρό καθεστώς απολυταρχίας, καταλήγει το Bloomberg. Κι αν οι σύμμαχοι της Δύσης συνεχίσουν να κάνουν τα στραβά μάτια, το τίμημα για τη δημοκρατία στην Τουρκία μπορεί να είναι ανεπανόρθωτο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Ανανεώθηκε πριν 22 λεπτά
Το «εμπόδιο» της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία Ουκρανίας - ΗΠΑ για τα ορυκτά - Τι απαιτεί η Ουάσιγκτον
Οι ΗΠΑ απαιτούν την υπογραφή 2 εγγράφων, τα οποία κατά την άποψη της Ουκρανίας χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία, αλλά η Ουάσινγκτον επιμένει ότι η ουκρανική πλευρά πρέπει να τα υπογράψει σήμερα
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό
Αποκαλύφθηκε το «σπίτι του τρόμου» στην Ισπανία: Γονείς κρατούσαν τα ανήλικα παιδιά τους στην απομόνωση επί 3 χρόνια
Ζευγάρι Γερμανών είχε νοικιάσει το σπίτι το 2021 στην Ισπανία όπου ζούσε με τα 3 παιδιά του. Γείτονες ανέφεραν ότι κανείς δεν έβγαινε από την οικία ενώ έγιναν καταγγελίες λόγω της έντονης δυσοσμίας που προερχόταν από το εσωτερικό
Αστυνομία της Ισπανίας