Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Brexit – Νέα βόμβα! Παραιτήθηκε από την ηγεσία του UKIP ο Νάιτζελ Φάρατζ!

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

– Νέος κεραυνός εν αιθρία στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας
– Μετά τον Μπόρις Τζόνσον ακόμη ένας υπέρμαχος του Brexit την… κάνει με ελαφρά πηδηματάκια!
– Αιφνιδίως ο Νάιτζελ Φάρατζ ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του εθνικιστικού κόμματος UKIP
– Η πολιτική μου φιλοδοξία εκπληρώθηκε με το Brexit είπε
– Δεν ήθελα να γίνω πολιτικός καριέρας, θέλω πίσω τη ζωή μου τόνισε
– Το φθινόπωρο ο διάδοχός του στην ηγεσία του κόμματος Ανεξαρτησίας της Βρετανίας

Το Brexit φέρνει καταιγιστικές εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας. Αλλά αυτό που έγινε τη Δευτέρα (04.07.2016) μάλλον κανείς δεν το περίμενε: να υποβάλει παραίτηση από την ηγεσία του εθνικιστικού κόμματος της Βρετανίας ο Νάιτζελ Φάρατζ. Και να που συνέβη όμως.

Ο Φάρατζ, υπέρμαχος του Brexit και νικητής του δημοψηφίσματος αποφάσισε να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή της Βρετανίας στην πιο δύσκολη στιγμή της χώρας: τη στιγμή που καλείται η Βρετανία να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου. Ακολουθεί έτσι το δρόμο του συνοδοιπόρου του στη μάχη για το Brexit, Μπόρις Τζόνσον, που ενώ όλοι περίμεναν να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία των Συντηρητικών και τη διαδοχή του Κάμερον, επέλεξε να… αποχωρήσει από την κούρσα. Μάλλον, να μην μπει ποτέ…

Θέλω τη ζωή μου πίσω, είπε ο Φάρατζ. Και είπε επίσης ότι ποτέ δεν ήθελε να γίνει επαγγελματίας πολιτικός. Ήθελε μόνο να βγάλει τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πέτυχε και αφήνει σε άλλους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Αν τα βγάλουν κι αν γίνει το Brexit τελικά…

«Αποφάσισα να παραιτηθώ από την ηγεσία του UKIP. Η νίκη του Leave (σ.σ. καμπάνια υπέρ του Brexit) στο δημοψήφισμα σημαίνει ότι η πολιτική μου φιλοδοξία εκπληρώθηκε. Μπήκα σε αυτόν τον αγώνα για ήθελα να είμαστε ένα κράτος που θα κυβερνάται ανεξάρτητα και όχι για να γίνω επαγγελματίας πολιτικός. Το UKIP είναι σε καλή θέση και θα συνεχίσει, με την πλήρη υποστήριξή μου. Ενώ θα φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι όροι της αποχώρησής μας αυτής δεν είναι ξεκάθαροι. Αν υπάρξει πισωγύρισμα από την κυβέρνηση και με το κόμμα των Εργατικών να χάνει την εκλογική του δύναμη, οι καλύτερες μέρες για το UKIP είναι μπροστά», ανέφερε στη δήλωση παραίτησης ο Νάιτζελ Φάρατζ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Φάρατζ παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος. Είχε παραιτηθεί τον Μάιο του 2015 αφού είχε αποτύχει να εκλεγεί στη βουλή στις περυσινές γενικές εκλογές, αλλά απέσυρε την παραίτησή του τρεις ημέρες αργότερα.

Κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το πρωί της Δευτέρας (04.07.2016) στο Λονδίνο, ο Νάιτζελ Φάρατζ ανακοίνωσε ότι ο διάδοχός του στην ηγεσία του UKIP (Κόμμα Ανεξαρτηρίας του Ηνωμένου Βασιλείου) θα εκλεγεί το φθινόπωρο. Και τόνισε πως έχει κάνει λάθη, γιατί λάθη κάνουν όλοι όσοι κάνουν πράγματα, αλλά και το δημοψήφισμα και το Brexit είπε πως δεν μετανιώνει.

«Ουδέποτε ήμουν και ουδέποτε θέλησα να είμαι πολιτικός καριέρας. Ο στόχος μου στην πολιτική ήταν να βγάλω τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι αισθάνομαι πως είναι σωστό να παραμερίσω από τη θέση του αρχηγού του UKIP. Στη διάρκεια του δημοψηφίσματος, είπα “θέλω πίσω τη χώρα μου”. Αυτό που λέω τώρα είναι, “θέλω πίσω τη ζωή μου”, και αρχίζω τώρα», τόνισε ο Φάρατζ στις δηλώσεις του.

Δήλωσε, πάντως, ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το κόμμα και θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις Βρυξέλλες «σαν γεράκι» στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ επανέλαβε ότι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας πρέπει να είχε υποστηρίξει την εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης, αλλά αρνήθηκε να εκφράσει την υποστήριξή του για κάποιον συγκεκριμένο υποψήφιο μεταξύ των Αντρέα Λίντσομ, Μάικλ Γκόουβ ή Λάιαμ Φοξ. Το σημερινό φαβορί, η Τερέζα Μέι, είχε υποστηρίξει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ αλλά κι εκείνη ότι ιδιαίτερα ένθερμα.

Ο 52χρονος Φάρατζ ήταν μέλος του UKIP από το 1993, που δημιουργήθηκε το κόμμα, και εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1999.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Independent, Guardian

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε