Κόσμος

CNN: Η Ρωσία απέτυχε να εκτοξεύσει πύραυλο Satan II ενώ ο Μπάιντεν κατευθυνόταν προς Κίεβο

Η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat – γνωστού στη Δύση ως «Satan II» – που φαίνεται να απέτυχε, την περίοδο που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρισκόταν στην Ουκρανία τη Δευτέρα. Αυτό αναφέρουν δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ που γνωρίζουν το θέμα, σύμφωνα με το CNN.

Η Ρωσία είχε ειδοποιήσει τις ΗΠΑ εκ των προτέρων για την εκτόξευση μέσω των διαύλων επικοινωνίας των δύο χωρών, δήλωσε στο CNN ένας αξιωματούχος. Ένας δεύτερο αξιωματούχος είπε ότι η δοκιμή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat δεν εκτιμήθηκε ότι ενέχει κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν τη δοκιμή ως «ανωμαλία» ή κλιμάκωση.

Η δοκιμή του ICBM τύπου SARMAT, που στη Δύση είναι γνωστός με το παρατσούκλι «Satan II» και ο οποίος έχει την ικανότητα μεταφοράς πολλαπλών πυρηνικών κεφαλών, φαίνεται να απέτυχε, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ο SARMAT έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο παρελθόν και αν και αυτή η δοκιμή ήταν επιτυχημένη, αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα την είχε αναφέρει στην ομιλία του για την κατάσταση του έθνους την Τρίτη.

Η Συνθήκη New Start και το ταξίδι Μπάιντεν

Αντίθετα, ο Πούτιν δεν έκανε καμία αναφορά στην εκτόξευση στην ομιλία που διήρκεσε μία ώρα και 45 λεπτά. Ωστόσο, δήλωσε επίσημα ότι η Ρωσία θα αναστείλει τη συμμετοχή της χώρας του στη συνθήκη μείωσης πυρηνικών όπλων New START με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θέτοντας σε κίνδυνο το τελευταίο σύμφωνο που απομένει και ρυθμίζει τα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια του κόσμου.

Το CNN ανέφερε αρχικά ότι η δοκιμή του Sarmat έγινε ενώ ο Μπάιντεν βρισκόταν στην Ουκρανία, με βάση πληροφορίες από πηγές. Μετά τη δημοσίευση το ρεπορτάζ όμως, ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι η δοκιμή έγινε λίγο πριν ο Μπάιντεν βρεθεί στο Κίεβο, ενώ μια δεύτερη πηγή είχε πει στο CNN ότι η δοκιμή έγινε τη Δευτέρα χωρίς να δώσει πιο συγκεκριμένο χρόνο.

Κατά το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο χρόνος της δοκιμής φανέρωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία επικοινωνούσαν μέσω πολλών διαφορετικών καναλιών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Άλλωστε Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους Ρώσους το βράδυ της Κυριακής, ώρες πριν από την επίσκεψη του Μπάιντεν στο Κίεβο, ότι ο πρόεδρος θα πραγματοποιούσε το ταξίδι στην ουκρανική πρωτεύουσα, όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ντόναλντ Τραμπ για Έλον Μασκ: «Ο καημένος έχει πρόβλημα» – Στο μικροσκόπιο τα συμβόλαια με τις επιχειρήσεις του δισεκατομμυριούχου
Στα άκρα η κόντρα των δύο πρώην συμμάχων με τον Αμερικανό πρόεδρο να προσπαθεί να ξεφορτωθεί το κόκκινο Tesla και τον δισεκατομμυριούχο να οραματίζεται νέο κόμμα στις ΗΠΑ
Ο Έλον Μασκ και ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο 2
Όταν οι «κολλητοί» γίνονται άσπονδοι εχθροί: Εκτός από Τραμπ και Μασκ, ποιες άλλες φιλίες κατέληξαν σε εκρηκτικές κόντρες
Από την τεχνολογία μέχρι την πολιτική και τη μουσική, δυνατές φιλίες έχουν διαλυθεί κάτω από το βάρος της φιλοδοξίας, της ζήλιας ή της μάχης για εξουσία
Jay-Z Kanye West
Ο Τραμπ «κουνάει» το δάχτυλο στην Ουκρανία: «Έδωσαν στον Πούτιν λόγο να τους βομβαρδίσει ανηλεώς»
Τα ρωσικά πλήγματα ακολούθησαν την προειδοποίηση για αντίποινα της Μόσχας στις πρόσφατες επιδρομές ουκρανικών drones που κατέστρεψαν στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη στο έδαφος της Ρωσίας
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο