Κόσμος

DeepSeek: Η Αυστραλία απαγορεύει τη χρήση της κινεζικής εφαρμογής σε όλες τις κυβερνητικές συσκευές

«Η DeepSeek θέτει σε κίνδυνο την κυβερνητική τεχνολογία και απειλεί την εθνική ασφάλεια»

Στην απαγόρευση της κινεζικής εφαρμογής DeepSeek σε όλες τις κυβερνητικές συσκευές προχώρησε η Αυστραλία την Τρίτη (04.02.2025), επικαλούμενη λόγους ανησυχίας για την εθνική ασφάλεια.

Η Αυστραλία μπλόκαρε την κυβερνητική χρήση του DeepSeek – του chatbot της νέας κινεζικής εταιρείας που εξειδικεύεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά επιτρέπει να χρησιμοποιούν οι ιδιώτες.

Ο γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών της Αυστραλίας, έστειλε υποχρεωτική οδηγία προς όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες να «μην χρησιμοποιούν ή να μην εγκαθιστούν προϊόντα, εφαρμογές και διαδικτυακές υπηρεσίες της DeepSeek και αν εντοπίσουν κάποια αυτά να κάνουν απεγκατάσταση όλων αυτών των προϊόντων, εφαρμογών και διαδικτυακών υπηρεσιών της από όλα τα συστήματα και τις συσκευές της κυβέρνησης της Αυστραλίας», υπογραμμίζει σχετική ανακοίνωση.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τόνι Μπερκ δήλωσε ότι η DeepSeek θέτει «ανεπίτρεπτο κίνδυνο» για την κυβερνητική τεχνολογία και η απαγόρευση με άμεση ισχύ γίνεται «για την προστασία της εθνικής ασφάλειας και του εθνικού συμφέροντος της Αυστραλίας», μετέδωσαν αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.

Η απαγόρευση δεν αφορά συσκευές ιδιωτών.

Στο στόχαστρο και της Ευρώπης

Η κινεζική startup DeepSeek προκάλεσε πανικό στην Wall Street στα τέλη του Ιανουαρίου, διαθέτοντας στην αγορά το νέο της ισχυρό chatbot (σ.σ.: πρόγραμμα υπολογιστών που είναι σχεδιασμένο να προσομοιώνει την ανθρώπινη συνομιλία), το οποίο ανέπτυξε με μόλις ένα μικρό μερίδιο του κόστους αυτού των ανταγωνιστών της.

Η πετυχημένη κυκλοφορία της εφαρμογής έγειρε ερωτήματα και αμφιβολίες για τις τεράστιες επενδύσεις της Δύσης σε κατασκευαστές τσιπ και κέντρα δεδομένων.

Η απόφαση της Αυστραλίας να απαγορεύσει το DeepSeek ακολουθεί παρόμοια κίνηση της ιταλικής κυβέρνησης, ενώ και άλλες χώρες στην Ευρώπη και αλλού εξετάζουν επίσης να λάβουν μέτρα κατά της DeepSeek.

Η Ταϊβάν απαγόρευσε στα υπουργεία της να χρησιμοποιούν το DeepSeek αυτή την εβδομάδα.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Άντονι Αλμπανέζε επέβαλε παρόμοια απαγόρευση στο επίσης κινεζικό TikTok πριν από δύο χρόνια, επικαλούμενη, και σε εκείνη την περίπτωση, λόγους ασφαλείας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: Εξετάζει αποκλιμάκωση του πολέμου και μεταφορά της ευθύνης για το Στενά του Ορμούζ σε άλλες χώρες
«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη των στόχων μας, καθώς εξετάζουμε τη σταδιακή ολοκλήρωση των στρατιωτικών μας επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή σε ό,τι αφορά το τρομοκρατικό καθεστώς του Ιράν»
Ντόναλντ Τραμπ
Η Μέση Ανατολή στις φλόγες: Ο Τραμπ μιλάει για αποκλιμάκωση χωρίς «κατάπαυση του πυρός» και ετοιμάζεται να στείλει χερσαίες δυνάμεις
Οι ΗΠΑ φέρονται έτοιμες να κάνουν κατάληψη στο νησί Χαργκ για να πιέσουν το Ιράν να ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ - Η Τεχεράνη απαντά με πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ και με επανεμφάνιση του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ
Λίβανος