Κυριακή, 28 Απρ.
20oC Αθήνα

Έτσι αιματοκύλησαν την Ευρώπη οι τζιχαντιστές – Βέλγοι και Γάλλοι “Κλουζώ” έπεφταν πάνω τους και τους αγνοούσαν! – Στην Ελλάδα η πρώτη σύλληψη!

Έτσι αιματοκύλησαν την Ευρώπη οι τζιχαντιστές – Βέλγοι και Γάλλοι “Κλουζώ” έπεφταν πάνω τους και τους αγνοούσαν! – Στην Ελλάδα η πρώτη σύλληψη!

– Αποκαλυπτική έρευνα των New York Times:
– Τζιχαντιστής ομολόγησε τον Αύγουστο του 2015 ότι θα γινόταν επίθεση σε συναυλιακό χώρο αλλά δεν του έδωσαν σημασία!
– Βήμα – βήμα η εκπαίδευση των τζιχαντιστών από τον Αμπαούντ, τον εγκέφαλο των επιθέσεων στο Παρίσι!
– Πως έμπαιναν και έβγαναν οι υποψήφιοι τρομοκράτες στη Συρία και περνούσαν ανενόχλητοι από όλη την Ευρώπη!
– Tα χτυπήματα που αγνόησαν ή υποτίμησαν οι γαλλικές και οι βελγικές αρχές!

Την ημέρα που έφυγε από την Συρία με την εντολή να κάνει τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία, ο Reda Hame, ένας 29χρονος τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών από το Παρίσι, ήταν μόλις μια εβδομάδα μέλος του Ισλαμικού Κράτους.

Το γαλλικό του διαβατήριό του και οι γνώσεις του σε θέματα τεχνολογίας, τον έκαναν ιδανικό υποψήφιο για τους φανατικούς του ISIS. Λίγες ημέρες πριν, είχε εκπαιδευτεί σε άγνωστη τοποθεσία στην Συρία. Του έδειξαν πως να πυροβολεί, του έδωσαν μια χειροβομβίδα και του ζήτησαν να την ρίξει σε μια ανθρώπινη φιγούρα.

Τα εντατικά μαθήματα τρομοκρατίας που του έκαναν περιελάμβαναν επίσης την χρήση ενός κρυπτογραφημένου προγράμματος που λέγεται TrueCrypt, και είναι το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία επικοινωνίας με τον σύνδεσμό του στην Συρία. Ο σύνδεσμος, με το παρατσούκλι “Μπαμπάς”, οδήγησε τον Hame στα σύνορα με την Τουρκία και τον έστειλε πίσω στην Ευρώπη με την συμβουλή να βρει έναν εύκολο στόχο, να σκοτώσει όσους περισσότερους πολίτες μπορεί και να κρατήσει ομήρους μέχρι να πέσει νεκρός από τις ομάδες ασφαλείας και να γίνει “μάρτυρας”. «Να είσαι γενναίος», του είπε ο “Μπαμπάς” και τον αγκάλιασε.

Ο Hame, ήταν μέλος μιας ομάδας μέσα του Ισλαμικού Κράτους, που προετοίμαζε τα χτυπήματα στην Ευρώπη επί τουλάχιστον 2 χρόνια πριν τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο και στις Βρυξέλλες στις 22 Μαρτίου.  Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, η ομάδα αυτή είχε στείλει κι άλλους σαν τον Hame στην Ευρώπη για να τεστάρει τα μέτρα ασφαλείας και ταυτόχρονα σχεδίαζε τις αιματηρές της επιθέσεις, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα και στοιχεία από παρακολουθήσεις από τις ευρωπαϊκές αρχές που έχουν στα χέρια τους οι New York Times.

Γυρνώντας πίσω τον χρόνο και εξετάζοντας τα στοιχεία από δικογραφίες και ανακρίσεις προκύπτει ότι όλα προετοιμάζονταν από τις αρχές του 2014! Ωστόσο, οι γαλλικές και οι βελγικές αρχές επανειλημμένα υποτίμησαν κάθε επεισόδιο που καταγραφόταν στο αστυνομικό δελτίο, περιγράφοντάς τα ως μεμονωμένα περιστατικά. Η σύνδεσή τους δε με το Ισλαμικό Κράτος, είτε δεν έγινε ποτέ, είτε υποβαθμίστηκε ηθελημένα.

«Δεν έγιναν όλα ξαφνικά τους τελευταίους 6 μήνες», λέει ο Michael T. Flynn, απόστρατος του αμερικανικού στρατού.
«Ετοίμαζαν τις επιθέσεις στην Ευρώπη από όταν έφτιαξαν τις δομές τους στην Συρία το 2012!»

Ο Hame, συνελήφθη στο Παρίσι τον περασμένο Αύγουστο, πριν καταφέρει να “χτυπήσει”. Ήταν ένας από τους τουλάχιστον 21 εκπαιδευμένους τρομοκράτες που κατάφεραν να περάσουν στην Ευρώπη. Τα αρχεία από τις ανακρίσεις ανοίγουν ένα παράθυρο για την προέλευση και την εξέλιξη του κλάδου αυτού του Ισλαμικού Κράτους που είναι υπεύθυνο για τους θανάτους εκατοντάδων ανθρώπων στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες και αλλού…

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι γνωρίζουν ότι ο “Μπαμπάς”, ο εκπαιδευτής δηλαδή του Hame δεν είναι άλλος από τον Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ τον Βέλγο τζιχαντιστή που επέλεγε και εκπαίδευε μαχητές για επιθέσεις στην Ευρώπη και που επέστρεψε και ο ίδιος για να επιβλέψει την επίθεση στο Παρίσι. Την πιο αιματηρή επίθεση σε ευρωπαϊκό έδαφος τα τελευταία δεκα χρόνια. Οι “στρατιώτες” του Αμπαούντ, ήταν επίσης πίσω από τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες αλλά και στα προάστια του Παρισιού, την περασμένη εβδομάδα.


«Είναι μια μηχανή παραγωγής μαχητών», είπε ο Hame στους ανακριτές του από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες μετά την σύλληψή του. «Κάνουν τα πάντα για να χτυπήσουν την Γαλλία ή κάπου αλλού στην Ευρώπη».

Η σύλληψη του πρώτου μέλους του ISIS στην Ελλάδα και τα τεράστια λάθη των γαλλικών αρχών

Το μεγαλύτερο μέρος του 2012 και του 2013 η τζιχαντιστική οργάνωση η οποία εξελίχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος, γνωστό ως ISIS ρίζωνε στην Συρία. Άρχισε να στρατολογεί με ρυθμούς πολυβόλου, αλλοδαπούς, κυρίως Ευρωπαίους και την ίδια ώρα οι αρχές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη το υποτιμούσαν και το έβλεπαν ως παρακλάδι της Αλ Κάιντα που ήθελε να να κερδίσει μόνο εδάφη!

Το πρώτο στοιχείο που έδειχνε ότι το Ισλαμικό Κράτος έμπαινε με φόρα στο παιχνίδι της διεθνούς τρομοκρατίας ήρθε στις 3 Ιανουαρίου του 2014 όταν η ΕΛ.ΑΣ σταμάτησε ένα ταξί στην Ορεστιάδα σε απόσταση μικρότερη από 7 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα. Μέσα ήταν ένας Γάλλος πολίτης 23 ετών ο Ιμπραχίμ Μπουντίνα ο οποίος επέστρεφε από την Συρία. Στις αποσκευές του οι αστυνομικοί βρήκαν 1.500 ευρώ και ένα εγχειρίδιο στα γαλλικά με τίτλο: «Πως να φτιάξετε χειροποίητες βόμβες στο όνομα του Αλλάχ». Όμως, δεν υπήρχε ένταλμα για την σύλληψή του στην Ευρώπη και έτσι οι ελληνικές αρχές τον άφησαν ελεύθερο σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας από τις έρευνες των Γαλλικών αρχών.

Ο Μπουντίνα ήταν ήδη στην λίστα των υπόπτων που υπήρχε στην Γαλλία και ήταν ένας από τους 22 άνδρες που είχαν ριζοστικοποιηθεί σε ένα τζαμί στις Κάννες. Όταν οι Γάλλοι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν για την σύλληψή του στην Ελλάδα, παρακολουθούσαν ήδη τους φίλους και τους συγγενείς του. Λίγες εβδομάδες αργότερα, η μητέρα του Μπουντίνα δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από την Συρία. Πριν το κλείσει είχε μάθει από τον άγνωστο ότι ο γιος της ήταν σε αποστολή. Η αστυνομία απέκλεισε το σπίτι της οικογένειας στις Κάννες και συνέλαβε τον Μπουντίνα στις 11 Φεβρουαρίου του 2014.
Σε μια ντουλάπα – αποθήκη στο σπίτι της οικογένειας βρέθηκαν τρία κουτιά Red Bull τα οποία ήταν γεμισμένα με 600 γραμμάρια TATP, που δεν είναι άλλο από το ίδιο εκρηκτικό που χρησιμοποιήθηκε και αιματοκύλισε το Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

Δυο χρόνια αργότερα, στην σελίδα 278 της δικογραφίας 359 σελίδων οι ερευνητές αποκάλυψαν μια σημαντική λεπτομέρεια: Οι συνομιλίες του Μπουντίνα στο Facebook τον τοποθετούν στην Συρία στο τέλος του 2013, στην μάχη που έκανε μια ομάδα που αυτοαποκαλούνταν “Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και την Συρία”.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, ήταν ο πρώτος σε γνώση τους ευρωπαίος πολίτης που ταξίδεψε στην Συρία, έγινε μέλος του Ισλαμικού Κράτους και επέστρεψε στην Ευρώπη για να κάνει τρομοκρατικές ενέργειες.
Όμως, οι σχέσεις του με τον ISIS θάφτηκαν στην “χαρτούρα” και δεν συνδέθηκαν ποτέ με επόμενες παρόμοιες υποθέσεις!

Μαζί με τον Μπουντίνα, τουλάχιστον 21 μαχητές που εκπαιδεύτηκαν από το Ισλαμικό Κράτος στην Συρία, εστάλησαν πίσω στην Ευρώπη για να σπείρουν το αίμα και τον τρόμο. Και όλα αυτά τα αποκαλύπτουν οι Times βασιζόμενοι στα στοιχεία των ίδιων των Γαλλικών αρχών!

Πως έφταναν οι τζιχαντιστές στην Ευρώπη

Οι “μαχητές” του ISIS επέστρεφαν στην Ευρώπη ένας – ένας ή σε ζευγάρια κάθε 2 με 3 μήνες όλο το 2014 και το πρώτο εξάμηνο του 2015. Όπως οι μακελάρηδες στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες όλοι τους ήταν γαλλόφωνοι – στην πλειοψηφία τους Γάλλοι και Βέλγοι πολίτες – μαζί με μια χούφτα μετανάστες από πρώην γαλλικές αποικίες συμπεριλαμβανομένου και του Μαρόκου. Συνελήφθησαν στην Ιταλία, στην Ισπανία, στο Βέλγιο, στην Γαλλία, στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στον Λίβανο ενώ ετοιμάζονταν να χτυπήσουν επιχειρήσεις Εβραίων, αστυνομικά τμήματα και ένα καρναβάλι! Προσπάθησαν να ανοίξουν πυρ σε ένα γεμάτο τρένο σε αυτοκίνητα και σε εκκλησιαστικές συγκεντρώσεις. Στην κατοχή τους είχαν λεπίδες, αυτόματα όπλα, γουόκι τόκι και κινητά μιάς χρήσης αλλά και χημικά για να φτιάξουν το εκρηκτικό TATP.
Οι περισσότεροι απέτυχαν. Όμως, σε όλες τις περιπτώσεις οι αρχές απέτυχαν παταγωδώς να συνδέσουν αυτούς τους τρομοκράτες με το Ισλαμικό Κράτος!

Σε μια από αυτές τις περιπτώσεις, ο Μεχντί Νεμούς επέστρεψε από την Συρία μέσω Φρανκφούρτης και έφτασε οδικώς στις Βρυξέλλες όπου στις 24 Μαϊου 2014 άνοιξε πυρ μέσα στο Εβραϊκό Μουσείο στο Βέλγιο σκοτώνοντας 4 ανθρώπους.
Ακόμα και όταν η αστυνομία βρήκε πάνω του ένα βίντεο με το οποίο αναλάμβανε την ευθύνη για την επίθεση με την σημαία του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας να ανεμίζει δίπλα του η αναπληρωτής εισαγγελέας του Βελγίου Ine Van Wymersch, αποφάσισε ότι δεν έχει καμία σχέση. «Μάλλον έδρασε μόνος του», είχε πει στους δημοσιογράφους…

Ο Αμπαούντ ήταν παντού αλλά οι αρχές κοιμόντουσαν τον ύπνο του δικαίου…

Παρά το γεγονός ότι στην αρχή ήταν ακόμα νεφελώδης ο ρόλος του Ισλαμικού Κράτους ένα όνομα εμφανιζόταν σε κάθε επιτυχημένη έρευνα της αστυνομίας: του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, του Βέλγου πολίτη ο οποίος σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική αναδείχθηκε στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους και έγινε υπολοχαγός του Ισλαμικού Κράτους στις επιχειρήσεις του στο εξωτερικό. Τους μήνες πριν την επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο, τα τηλεφωνικά αρχεία του Νεμούς, αποκαλύπτουν ότι έκανε ένα τηλεφώνημα 24 λεπτών στον Αμπαούντ σύμφωνα με την έκθεση 55 σελίδων της γαλλικής αντιτρομοκρατικής λίγο μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

«Όλα τα στοιχεία ήταν εκεί», λέει ο Michael S. Smith II, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας. Η εταιρεία του η Kronos Advisory, μάλιστα άρχισε να ενημερώνει την αμερικανική κυβέρνηση το 2013 για τις “φιλοδοξίες” του ISIS να χτυπήσει την Ευρώπη.
«Αν κάποιος έδινε σημασία, αυτά τα σημάδια έγιναν εκκωφαντικά στα μέσα του 2014». Το καλοκαίρι του 2014 έγινε σαφής η ιεραρχία της τρομοκρατικής οργάνωσης.  Στις 22 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, ένας 24χρονος Γάλλος, ο Φαϊζ Μπουχράν που είχε εκπαιδευθεί στην Συρία πέρασε λαθραία στον Λίβανο. Σκόπευε να ανατιναχθεί σε ένα σιιτικό στόχο αλλά συνελήφθη και κατά την ανάκριση του ξέφυγε το όνομα του άνδρα που τον είχε διατάξει να κάνει την επίθεση: Αμπού Μωχάμαντ Αλ Αντνάνι.

Ο Αντνάνι, είναι ο εκπρόσωπος του ISIS και θεωρείται ένα από το πιο ισχυρά μέλη του. Λίγες ημέρες αργότερα και αφού ο Μπουχράν κατέλυσε σε ένα ξενοδοχείο στην Βηρυτό ο Αντνάνι έδωσε στην δημοσιότητα ηχητικό με το οποίο ανακοίνωνε την ίδρυση του Χαλιφάτου. «Ο Αντνάνι, ηγείται όλων των επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο εξωτερικό», λέει ο Matthew G. Olsen, πρώην διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας.

Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, επιβεβαίωσαν πόσο εύρος είχε αυτή η ομάδα των “κομάντο εξωτερικού” του ISIS: Είναι ένα ξεχωριστό σώμα μέσα στον ISIS, με όλους να αναφέρονται στον Αντνάνι ο οποίος με την σειρά του αναφέρει στον Αμπου Μάκρ Αλ Μπαγκντάντι τον αυτοαποκαλούμενο αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους.
Η μονάδα αυτή στρατολογεί τζιχαντιστές, τους εκπαιδεύει, τους παρέχει χρήματα και κανονίζει την παράδοση των όπλων όταν οι μαχητές είναι έτοιμοι για την αποστολή τους. Παρά το γεγονός ότι κύριος στόχος είναι η Ευρώπη, οι επιθέσεις του ISIS στο εξωτερικό είναι ακόμα πιο θανατηφόρες και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Τουλάχιστον 650 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις επιθέσεις της αυτής της μονάδας σε περιοχές του πλανήτη που βρίσκονται Δυτικοί, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία. Κύρια αποστολή πάντως του Αμπαούντ ήταν οι επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος. “Ο Αμπαούντ, γνωστός και ως Αμπού Ομάρ, ήταν ο επικεφαλής όλων των επιθέσεων στην Ευρώπη”, είπε στους ανακριτές ο Νικολά Μορό, Γάλλος Τζιχαντιστής που συνελήφθη πέρυσι.

Ο Αντνάνι έδωσε το σύνθημα αλλά κανείς δεν θορυβήθηκε

Σε ένα ηχητικό μήνυμα προς τους Δυτικούς, που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 22 Σεπτεμβρίου 2014, ο Αντνάνι, ο εκπρόσωπος του ISIS και επικεφαλής των εξωτερικών επιθέσεων έλεγε:

«Θα σας χτυπήσουμε μέσα στις χώρες σας» και καλούσε τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου να σκοτώσουν Ευρωπαίους και κυρίως τους “μοχθηρούς και βρωμερούς” Γάλλους. Και τους ζήτησε να το κάνουν με όποιον τρόπο μπορούν: «Σπάστε το κεφάλι τους με μια πέτρα, ή σφάξτε τους με ένα μαχαίρι ή περάστε από πάνω τους με το αυτοκίνητό σας».

Τους επόμενους μήνες, ένας άνδρας αποκεφάλισε το αφεντικό του κοντά στη Λυών και μάλιστα έστειλε φωτογραφία του κομμένου κεφαλιού στο Ισλαμικό Κράτος.  Ένας άλλος, εισέβαλλε σε ένα αστυνομικό τμήμα στο Παρίσι, με ένα χασαπομάχαιρο και κρατώντας στα χέρια του μια φωτοτυπία με την σημαία του Ισλαμικού Κράτους.
Αυτές, είναι μόνο μερικές από τις δεκάδες περιπτώσεις που είχαν σχέση με το Ισλαμικό Κράτος που καταγράφηκαν από τις αρχές έναν χρόνο μετά την συγκεκριμένη ομιλία του Αντνάνι. Στις περισσότερες δεν βρέθηκαν επιχειρησιακές σχέσεις με την Συρία, αλλά ήταν προφανές ότι οι δράστες είχαν καταπιεί αμάσητη την προπαγάνδα του ISIS.

Τι έγινε όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις; Το γεγονός ότι οι επιθέσεις ήταν μικρής κλίμακας σε συνδυασμό και με το ιστορικό ψυχολογικών προβλημάτων των δραστών έκανε τους ειδικούς και τους αναλυτές να συμπεράνουν ότι το Ισλαμικό Κράτος ερχόταν ακόμα δεύτερο σε σχέση με την Αλ Κάιντα και τις δυνατότητες που είχε να εξαπολύσει επιθέσεις σε δυτικό έδαφος.

Τώρα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος υιοθετούσε έναν τρόπο δράσης παρόμοιο με αυτόν που ακολουθούσε ο επιχειρησιακός αρχηγός της Αλ Κάιντα. Εκείνος έλεγε ότι αν έμεναν μόνο στην οργάνωση επιθέσεων τύπου 11ης Σεπτεμβρίου, τότε η οργάνωση θα εξαφανιζόταν. Και έτσι είχε καλέσει τα μέλη της Αλ Κάιντα να κάνουν μικρής κλίμακας επιθέσεις αλλά και προπαγάνδα για να εμπνεύσουν τους υποστηρικτές τους, όπου γης.

Στο τελευταίο τεύχος του online περιοδικού του Ισλαμικού Κράτους, Dar al-Islam, το Ισλαμικό Κράτος, εξηγεί ότι έχει φροντίσει να υπάρχουν πολλών ειδών τρομοκρατικές επιθέσεις. Επιθέσεις μεγάλου εύρους συντονισμένες από τα ηγετικά στελέχη της ομάδας και μεμονωμένες επιθέσεις από ριζοσπαστικοποιημένα στελέχη που δεν έχουν καμία επαφή με τον ISIS, αλλά θα δρουν στο όνομά του. Το ίδιο άρθρο περιγράφει ότι η μέθοδος εξάπλωσης της Τζιχάντ στην Ευρώπη περιλαμβάνει και την προσαρμογή του Auftragstaktik, ενός στρατιωτικού δόγματος του γερμανικού στρατού τον 19ο αιώνα.  Αυτό συνοψίζεται ως εξής: «Οι επικεφαλής δίνουν στους στρατιώτες τους στόχο αλλά και χρονικό πλαίσιο να τον επιτύχουν».

Πως γίνεται η στρατολόγηση

Έως τις αρχές του 2015, ο εξωτερικός βραχίονας του Ισλαμικού Κράτους είχε προσωπικό που το μόνο που έκανε ήταν προπαγάνδα στο εξωτερικό μέσα από Internet καφέ στην Συρία, με σκοπό να προσελκύσουν “μοναχικούς λύκους” αλλά και νέα στελέχη. Μεταξύ εκείνων που “τσίμπησαν” ήταν ο Reda Hame, ο νεαρός κομπιουτεράς από το Παρίσι ο οποίος είπε στους αστυνομικούς ότι είχε ενταχθεί στον Ισλαμικό Στρατό ελπίζοντας ότι θα πολεμήσει για να πέσει ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Αντί όμως γι αυτό, φτάνοντας στην Συρία τον Ιούνιο του 2015 εντάχθηκε στο σύστημα του Ισλαμικού Κράτους για επιθέσεις στο εξωτερικό. Στην συνέντευξη που του πήραν στην Ράκκα της Συρίας ένας Τζιχαντιστής κρατούσε σημειώσεις σε έναν υπολογιστή απέναντί του και έδειξε ενθουσιασμό, όταν έμαθε από τον Hame ότι ήταν από το Παρίσι και ήταν γνώστης της τεχνολογίας.

Όλα αυτά προκύπτουν από την 16ωρη ανάκριση που έγινε στον Hame από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες και αντίγραφο αυτής της κατάθεσης είναι στα χέρια των Times αλλά είχαν δημοσιευθεί και από την Γαλλική Le Monde. Λίγες ημέρες αργότερα, ένας μασκοφόρος συνόδευσε με απόλυτη μυστικότητα τον Hame για να συναντήσει τον Αμπαούντ ο οποίος του είπε ότι αν πολεμήσει τους εχθρούς του Ισλάμ θα ανταμειφθεί στον Παράδεισο.
«Μου ζήτησε να φανταστώ μια ροκ συναυλία σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Αν σου δίναμε ένα όπλο θα ήσουν έτοιμος να ανοίξεις πυρ εναντίον του πλήθους;», είπε ο Hame. 

Όταν ο Hame του απάντησε ότι θέλει να πολεμήσει εναντίον της κυβέρνησης Ασαντ ο Αμπαούντ “συννέφιασε” και του είπε ότι θα του δείξει τους τραυματίες από τις μάχες και πόσο τυχερός θα ήταν που θα σταλεί στην Γαλλία αντί να μείνει να πολεμήσει εκεί. Ο Αμπαούντ επί της ουσίας απείλησε τον Hame ότι αν δεν δεχόταν την αποστολή θα έδιναν το διαβατήριό του σε κάποιον άλλον για να πάει στην θέση του στην Ευρώπη. Κι έτσι δέχτηκε.

Πως τους εκπαίδευαν

Ο Hame είπε ότι η εκπαίδευσή του γινόταν σε μια περιοχή 30 λεπτά από την Ράκκα σε μια Βίλα που χρησίμευε ως το σχολείο του Αμπαούντ. Τους έδειχναν πως να οπλίσουν ένα Καλάσνικοφ. Ο Hame προσπάθησε αλλά τραυματίσθηκε και τότε ο Αμπαούντ τον έβαλε να το κάνει ξανά και ξανά. Την επόμενη ημέρα, ο Αμπαούντ πήγε τον Hame για σκοποβολή. Ο Αμπαούντ ήταν οξύθυμος. Του φώναζε συνέχεια. Την τρίτη και τελευταία ημέρα της εκπαίδευσης του έδειξε πως να ρίξει μια χειροβομβίδα. Εκείνος δεν την έριξε όπως έπρεπε και έτσι, τραυματίσθηκε. Το βράδυ τον μετέφεραν στον κοιτώνα των μελών. Όλοι ήταν Γαλλόφωνοι και μάλιστα ένας από αυτούς ήταν εκεί ήδη 8 μήνες και εκπαιδευόταν. Τους ανακοίνωσαν ότι θα τους έστελναν στην Ευρώπη σε λίγες ώρες.

Παρότι όπως αποδείχθηκε ο Hame δεν το είχε με τα όπλα είχε άλλα προσόντα: γαλλικό διαβατήριο, εργαζόταν ως τεχνικός υπολογιστών για την Astrium, που είναι θυγατρική της Airbus. Ήταν η δεύτερη φορά που ο Αμπαούντ επέλεγε έναν μαχητή με βιογραφικό στην γνώση της τεχνολογίας. Τον Sid Ahmed Ghlam, ο οποίος είχε αποστολή να επιτεθεί σε εκκλησίες στην Γαλλία. Η τελευταία φάση της εκπαίδευσης του Hame έγινε σε ένα Internet καφέ στην Ράκκα όταν έναν ειδικός στους υπολογιστές του έδωσε ένα USB που περιείχε το πρόγραμμα CCleaner, που σβήνει το ιστορικό του χρήστη αλλά και το TrueCrypt, ένα πρόγραμμα κρυπτογράφησης το οποίο ακόμα δεν έχουν καταφέρει οι χάκερς, όπου γης, να το σπάσουν.

Ο Hame, αφού θα χρησιμοποιούσε το TrueCrypt, θα τοποθετούσε το κρυπτογραφημένο μήνυμά του προς την οργάνωση σε έναν τουρκικό site και από εκεί θα το κατέβαζαν στην Συρία. Ο εκπαιδευτής του, είπε ακόμα στον Hame: Όταν θα επέστρεφε στην Ευρώπη θα έπρεπε να αγοράσει ακόμα ένα USB και να μεταφέρει εκεί το πρόγραμμα κρυπτογράφησης.

Οι οδηγίες για την επιστροφή στην Ευρώπη

Στον Hame δόθηκε η εντολή να επιστρέψει στο Παρίσι χρησιμοποιώντας ένα δρομολόγιο που θα θύμιζε τουρίστα. Θα πήγαινε στην Κωνσταντινούπολη θα έκανε λίγες ημέρες τουρισμό, στην συνέχεια θα πήγαινε στην Πράγα και θα αγόραζε μια τσεχικη κάρτα SIM. Θα έμενε σε ένα ξενοδοχείο και θα έκανε αναπάντητες κλήσεις στο τουρκικό κινητό του Αμπαούντ. Μετά, Άμστερνταμ και αναπάντητες και πάλι, Βρυξέλλες και αναπάντητες και τέλος με τρένο στο Παρίσι. Όταν θα ήξεραν ότι έχει επιστρέψει, θα άρχιζαν να του δίνουν οδηγίες για την αποστολή του.
Η αποστολή άρχισε στις 12 Ιουνίου όταν ο Αμπαούντ οδήγησε τον Hame και τον συμπολεμιστή του στα τουρκικά σύνορα. Και οι δυο είχαν: το USB και 2.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ.
Και οι δυο είχαν την ίδια αποστολή να χτυπήσουν έναν “μαλακό” στόχο στην Ευρώπη. Πήραν όμως διαφορετικά μονοπάτια. Ο Hame επέστρεφε στην Γαλλία και ο άλλος στην Ισπανία. Όμως ο συμπολεμιστής του Hame συνελήφθη μόλις πάτησε το πόδι του στην Ισπανία και κατά την ανάκριση αποκάλυψε τα σχέδια επίθεσης του Hame.

Έτσι, η Γαλλική αστυνομία εντόπισε το πατρικό του Hame, βρήκαν το USB και όλα τα στοιχεία και τον συνέλαβαν τον περασμένο Αύγουστο, τρεις μήνες πριν την πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στην Γαλλία στην σύγχρονη ιστορία.

Ο Hame συμφώνησε να συνεργαστεί με τις αρχές και επιβεβαίωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος ήθελε να εξαπολύσει επιθέσεις στην Ευρώπη και μάλιστα σε συναυλικό χώρο! (αλλά δεν ίδρωσε το αυτί κανενός)

Ονόματα και άλλων μαχητών δεν ήξερε να πει, γιατί δεν του τα είχαν αποκαλύψει στην Συρία. Και άλλες δυο επιχειρήσεις του Αμπαούντ απέτυχαν επίσης. Ο Sid Ahmed Ghlam είχε διαταγή να επιτεθεί σε μια εκκλησία στο Villejuif, νότια του Παρισίου αλλά τελικά αυτοπυροβολήθηκε στο πόδι.  Ο Ayoub El Khazzani, ένας άλλος τζιχαντιστής, συνελήφθη από περαστικούς όταν κόλλησε το όπλο του την ώρα που ετοιμαζόταν να ανοίξει πυρ σε ένα τρένο τον περασμένο Αύγουστο.

Τώρα, μετά από τόσο αίμα που χύθηκε, φαίνεται σαν αυτές οι μεμονωμένες και αποτυχημένες επιθέσεις να ήταν προπέτασμα καπνού για όσα φριχτά θα ακολουθούσαν. Και το ρεπορτάζ των Times περιγράφει γλαφυρά πως οι γαλλικές και οι βελγικές αρχές δεν κατάφεραν, ενώ μπορούσαν να αποτρέψουν τόσο μεγάλες αιματοχυσίες!

πηγη: New York Times
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε