Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

H Σρι Λάνκα ξέμεινε από βενζίνη – Βίαιες διαδηλώσεις για την παγκόσμια «πρωτιά»

H Σρι Λάνκα ξέμεινε από βενζίνη – Βίαιες διαδηλώσεις για την παγκόσμια «πρωτιά»
Reuters

Η Σρι Λάνκα βυθίζεται σε κρίση, δηλώνοντας ότι έχει πλέον βενζίνη μόλις για 24 ώρες! Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζει και ελλείψεις σε βασικά φάρμακα.

Σύμφωνα με το Reuters, ο νέος πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα ανακοίνωσε ότι η χώρα που έχει πληγεί από την κρίση βιώνει την τελευταία με βενζίνη. Ο υπουργός Ενέργειας κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν να στέκονται στις μεγάλες ουρές για καύσιμα.

Η Σρι Λάνκα είναι η πρώτη χώρα τον κόσμο που δηλώνει ότι ξεμένει από βενζίνη, ενώ παρουσιάζονται και ελλείψεις σε βασικά φάρμακα.

Ο Ranil Wickremesinghe, ο οποίος διορίστηκε πρωθυπουργός μόλις στις 12 Μαΐου, ανακοίνωσε σε ένα δραματικό διάγγελμα ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως 75 εκατομμύρια δολάρια σε συνάλλαγμα για να πληρώσει για βασικές εισαγωγές αγαθών.

Σρι Λάνκα: Πιο δύσκολοι οι επόμενοι μήνες

«Προς το παρόν, έχουμε αποθέματα βενζίνης μόνο για 24 ώρες, αλλά, οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι οι πιο δύσκολοι της ζωής μας», παραδέχτηκε ο Ranil Wickremesinghe και συμπλήρωσε: «Πρέπει να προετοιμαστούμε για να κάνουμε κάποιες θυσίες και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτής της περιόδου».

Δύο αποστολές βενζίνης και δύο ντίζελ που χρησιμοποιούν ινδική πιστωτική γραμμή θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε ο νέος πρωθυπουργός, αλλά η χώρα αντιμετωπίζει, ακόμη, έλλειψη 14 βασικών φαρμάκων.

 

 

Η κρίση οδήγησε σε τεράστιες, αιματηρές διαδηλώσεις κατά του προέδρου Gotabaya Rajapaksa και της οικογένειάς του.

Αποκορύφωμα η παραίτηση του μεγαλύτερου αδελφού του, του Mahinda από την πρωθυπουργία την περασμένη εβδομάδα μετά από μάχες μεταξύ κυβερνητικών υποστηρικτών και διαδηλωτών που σκότωσαν 9 άτομα και τραυμάτισαν 300.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις