Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Η “πρώτη” του “ψαρωμένου” Μακρόν και ο “πατρικός” Ολάντ [pics, vids]

Η “πρώτη” του “ψαρωμένου” Μακρόν και ο “πατρικός” Ολάντ [pics, vids]

Με σκούρο κοστούμι και παλτό (στο Παρίσι κάνει… τσουχτερό κρύο), ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε το πρωί της Δευτέρας (08.05.2017) την πρώτη του εμφάνιση ως εκλεγμένος πρόεδρος της Γαλλίας. Και συνόδευσε τον (σύντομα) προκάτοχό του Φρανσουά Ολάντ στην Αψίδα του Θριάμβου για να τιμήσουν την Ημέρα της Νίκης, τη συμπλήρωση των 72 ετών από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας στις 8 Μαΐου 1945.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, που θα αναλάβει επίσημα στις 14 Μαΐου όταν λήγει η θητεία του Φρανσουά Ολάντ, εμφανίστηκε μάλλον… ψαρωμένος στην επίσημη πρώτη του μετά τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών όπου, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, πήρε το 66,1% των ψήφων, έναντι του 33,9% της Μαρίν Λε Πεν. Η αποχή έφτασε στο 25,44%, ποσοστό που είναι ένα από τα υψηλότερα των τελευταίων 50 ετών και μαζί με τα λευκά και τα άκυρα, το ποσοστό ξεπερνά εκείνο της Λε Πεν.

Ο Μακρόν έφτασε πρώτος, βάσει πρωτοκόλλου, στην Place d’ Etoile, όπου ήδη βρισκόταν ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Ο Ολάντ έφτασε τελευταίος αφού πρώτα έκανε μια στάση στο άγαλμα του στρατηγού Ντε Γκολ στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων για να καταθέσει στεφάνι.

Στη συνέχεια, έφτασε κι εκείνος στην Αψίδα και η συμπεριφορά του προς τον διάδοχό του έμοιαζε περισσότερο με εκείνη του πατέρα προς τον γιο. Πρώτα τον αγκάλιασε και τον φίλησε, συγχαίροντάς τον και από κοντά για τη νίκη του.

Ο “παλιός” Ολάντ ανέλαβε να… δείξει τα “κατατόπια” στον νέο (κυριολεκτικά και μεταφορικά) Μακρόν. Συχνά, με το χέρι του τον καθοδηγούσε, όπως τη στιγμή που κατέθεσαν το στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ή όταν τον πήρε από το χέρι για να ανάψουν τη φλόγα κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου.

Η τελετή για την Ημέρα της Νίκης, κάτω από τον συννεφιασμένο ουρανό του Παρισιού, ήταν η πρώτη συμμετοχή του Μακρόν σε επίσημη τελετή μετά τη νίκη του στις εκλογές.

Το ίδιο άλλωστε είχε ζήσει και ο Φρανσουά Ολάντ πριν από πέντε χρόνια, το 2012, όταν εκείνος είχε μόλις εκλεγεί και μαζί με τον απερχόμενο Νικολά Σαρκοζί είχαν καταθέσει μαζί στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Η πρώτη φορά που δυο πρόεδροι (ο απερχόμενος και ο νεοεκλεγείς) κατέθεσαν από κοινού στεφάνι για την Ημέρα της Μνήμης ήταν το 1995, με πρωταγωνιστές τον Φρανσουά Μιτεράν που έφυγε και τον Ζακ Σιράκ που τον διαδεχόταν.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε