Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Λεηλασίες και πείνα στην Αϊτή

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Λεηλασίες στα συντρίμμια, ταραχές μεταξύ των κατοίκων για ένα κομμάτι ψωμί και λίγο νερο.

Οι αϊτινοί ψάχνουν απεγνωσμένα μέσα στα χαλάσματα που άφησε πίσω του ο σεισμός για να βρουν κάτι να φάνε ή λίγο νερό. Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν φτάνει για όλους και δεν φτάνει ούτε έγκαιρα για να μπορέσουν όλοι να πάρουν λίγα τρόφιμα.
Μέσα στον πόνο και την πείνα υπάρχουν και οι ευχάριστες στιγμές…Είναι εκείνες οι στιγμές που λες πως υπάρχει θέληση. Όταν οι διασώστες καταφέρνουν να βγάλουν ζωντανούς ανθρώπους κάτω από τα χαλάσματα. Άντεξαν για αρκετές μέρες και τώρα ξεκινάει το άλλο μαρτύριο. Αυτό της διαβίωσης μέσα στις δυσκολίες που άφησε στο πέρασμα του ο εγκέλαδος.
 
Και δημοσιογράφος στην υπηρεσία της υγείας.
 
Ένας διάσημος τηλεοπτικός αστέρας, δημοσιογράφος του δικτύου CNN που είναι και γιατρός κλήθηκε να χειρουργήσει μια 12χρονη Αϊτινή πάνω σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο, στα ανοιχτά του Πορτ-ο-Πρενς.
 
Η ιατρική ομάδα του αεροπλανοφόρου Carl Vinson είχε ήδη πραγματοποιήσει μία επέμβαση στο κορίτσι, όμως χρειαζόταν και δεύτερη εγχείριση επειδή στο κρανίο του είχε σφηνωθεί ένα θραύσμα μήκους 1,2 εκατοστών. Ούτε στο πλοίο, ούτε στην ευρύτερη περιοχή της αϊτινής πρωτεύουσας υπήρχε νευροχειρουργός και έτσι κλήθηκε ο Σαντζάι Γκούπτα, ο οποίος είναι γιατρός σε νοσοκομείο της Ατλάντα και ταυτόχρονα καλύπτει τα θέματα υγείας για λογαριασμό του CNN.
“Τηλεφωνήσαμε στην Ατλάντα, όπου βρίσκεται η έδρα του CNN και μας έφεραν σε επαφή με το δόκτορα Γκούπτα που βρισκόταν στο Πορτ-ο-Πρενς”, ανέφερε ο εκπρόσωπος της πλωτής αμερικανικής βάσης, Έρικ Σνάιντερ.
 
Έτσι, ο 40χρονος δημοσιογράφος άφησε στην άκρη το μικρόφωνο, φόρεσε τα γάντια του και χειρούργησε το κορίτσι, μαζί με έναν άλλο γιατρό του πλοίου. Το θραύσμα αφαιρέθηκε και η μικρή αναμένεται ότι θα αναρρώσει πλήρως, διαβεβαίωσε. “Είναι τιμή μου που βοήθησα” είπε ο δόκτωρ Γκούπτα. Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που ο Γκούπτα αφήνει το ρεπορτάζ για να βοηθήσει συνανθρώπους του. Παλαιότερα, όταν κάλυπτε τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, είχε πραγματοποιήσει άλλες πέντε χειρουργικές επεμβάσεις. Πέρσι ο Γκούπτα, που είναι ινδικής καταγωγής, είχε επιλεγεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να αναλάβει επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας, ωστόσο τελικά αρνήθηκε τη θέση αυτή.
 
Ομπάμα και Λούλα συνεργάζονται για την Αϊτή
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μίλησε το βράδυ τηλεφωνικά με τον ομόλογό του της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και πρότεινε οι δύο χώρες να αναλάβουν, μαζί με τον Καναδά, να συντονίσουν τις προσπάθειες συνεργασίας των δωρητών για την Αϊτή.
 
Σύμφωνα με πηγή της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, ο Ομπάμα πρότεινε στο Λούλα, η χώρα του οποίου έχει τη διοίκηση της Αποστολής Σταθεροποίησης του ΟΗΕ στην Αϊτή (Minustah), οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και Καναδάς, μαζί με τυχόν άλλες ενδιαφερόμενες χώρες, να αναλάβουν το συντονισμό των δωρητών.
 
Στη 15λεπτη συνομιλία τους ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη Βραζιλία “κυριότερο εταίρο” των ΗΠΑ όσον αφορά τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Αϊτή και επισήμανε την ανάγκη οι χώρες να παραμείνουν “ενωμένες” για το σκοπό αυτό. Ο Λούλα από την πλευρά του είπε ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν δομές που να δρουν παράλληλα με τη Minustah και να αναλάβουν εργασίες για τις οποίες δεν έχει εντολή η Αποστολή Σταθεροποίησης, όπως είναι η διανομή του νερού και των τροφίμων.
 
Ναι στα ορφανά λένε οι ΗΠΑ
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτρέψουν προσωρινά την είσοδο στη χώρα ορφανών παιδιών από την Αϊτή προκειμένου να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα τους, δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο.

 
“Δεσμευόμαστε να κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε τις οικογένειες να ξαναβρεθούν στην Αϊτή αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες”, αναφέρει η υπουργός σε ανακοίνωσή της.
 
“Ενώ παραμένουμε προσηλωμένοι στην επανένωση των οικογενειών στην Αϊτή, το να δώσουμε την άδεια για ανθρωπιστικούς λόγους σε ορφανά που δικαιούνται να υιοθετηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες θα τους επιτρέψει να λάβουν εδώ τη φροντίδα που χρειάζονται”, προσθέτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Ανασύρουν ακόμα ζωντανούς από τα ερείπια στην Αϊτή

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε