Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Μεγαλώνει η ένταση για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Αϊτή

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Καβγάς μεταξύ Αμερικανών και Γάλλων για την βοήθεια που δεν φτάνει στους κατοίκους της πρωτεύουσας, ενώ περισσότεροι από 76 άνθρωποι βγήκαν από τα ερείπια 6 μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Με γραπτά μηνύματα μια γυναίκα καθοδηγούσε τους διασώστες για να την βρουν κάτω από τα ερείπια και όντως την βρήκανε. Μαζί με αυτή ένα 7χρονο κοριτσάκι. Ιστορίες σαν αυτή δίνουν ελπίδα σε όλους τους διασώστες ότι κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων μετά τα 7 ρίχτερ υπάρχει ακόμη ζωή.

 
Μία ομάδα αμερικανών και τούρκων διασωστών ανέσυρε το πρωί ζωντανούς από τα ερείπια ενός σούπερ μάρκετ τρεις ανθρώπους και η 80μελής ομάδα εκτιμά ότι με το πρώτο φως της μέρας θα ανασύρει ζωντανούς δύο ακόμα, μετέδωσε το CNN.
Οι πέντε άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα ερείπια του τριώφορου Caribbean Supermarket που κατέρρευσε μετά το σεισμό των 7 Ρίχτερ, που έπληξε την Τρίτη την Αϊτή.
Περισσότερα από 20 σωστικά συνεργεία που έσπευσαν στην Αϊτή έχουν ανασύρει ζωντανούς περισσότερουςαπό 76 ανθρώπους την Δευτέρα, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη Κένεθ Μέρτεν.

 
70.000 πτώματα έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια και ενταφιαστεί σε ομαδικούς τάφους στην Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό της Τρίτης, δήλωσε ο υπουργός της κυβέρνησης της χώρας Κάρολ Τζόζεφ.
Το Σάββατο ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν-Μαξ Μπελρίβ είχε ανακοινώσει τον ενταφιασμό 25.000 πτωμάτων.
Ο αριθμός των νεκρών όμως μπορεί να φτάσει και τις 200.000, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό του αμερικανικού στρατού. Πρόκειται για τον τριπλάσιο ή ακόμη τον τετραπλάσιο αριθμό νεκρών από αυτόν που υπολογιζόταν μέχρι σήμερα.
Η αϊτινή κυβέρνηση κήρυξε παράλληλα την Κυριακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα ως τα τέλη Ιανουαρίου, όπως επίσης και περίοδο εθνικού πένθους 30 ημερών, έως τις 17 Φεβρουαρίου, κατά την οποία οι σημαίες στα επίσημα κτίρια της χώρας θα κυματίζουν μεσίστιες.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι στα Ηνωμένα Έθνη θεωρούνται αγνοούμενοι έξι μέρες μετά των καταστροφικό σεισμό και 46 υπάλληλοι του οργανισμού έχουν εντοπιστεί νεκροί.

Την ίδια στιγμή οι Times αναφέρουν ότι υπήρξε μεγάλος καβγάς Αμερικανών-Γάλλων με αφορμή την ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στην Αϊτή. Οι Αμερικανοί ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που έχουν τον έλεγχο του αεροδρομίου της πρωτεύουσας γύρισαν πίσω ένα γαλλικό αεροσκάφος που μετέφερε ένα κινητό νοσοκομείο και δεν το άφησαν να προσγειωθεί. Έτσι ο Γάλλος υπουργός Alain Joyandet είπε “το θέμα είναι να βοηθήσουμε την Αϊτή, όχι να την πάρουμε υπό την κατοχή μας”.

Ωστόσο πρόβλημα προέκυψε τη Δευτέρα και με άλλες οργανώσεις που διαμαρτυρήθηκαν ότι οι πτήσεις τους εμποδίζονται αναίτια, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια δεν φτάνει στους πληγέντες εκτός του αεροδρομίου εξαιτίας φόβων γύρω από την ασφάλεια των διασωστών και των οργανώσεων. 

Πιο συγκεκριμένα το CNN μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές του στρατού, ότι τρεις Αμερικανοί τραυματίστηκαν ελαφρά σε επεισόδιο έξω από το αεροδρόμιο αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τον τραυματισμό τους. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού “τα βίαια επεισόδια και οι λεηλασίες αυξάνουν όσο αυξάνει η απόγνωση. Ο πληθυσμός του Πορτ-ο-Πρενς μάχεται τώρα απλώς για να επιβιώσει”. 

Την Δευτέρα στην Αϊτή έφτασε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον με αεροσκάφος που μεταφέρει φάρμακα και ανθρωπιστική βοήθεια. 

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε την πραγματοποίηση συνόδου στο Μόντρεαλ στις 25 Ιανουαρίου στην οποία θα μετάσχουν οι δωρήτριες χώρες, οι οποίες θα συμβάλουν στη βοήθεια προς τη δοκιμαζόμενη Αϊτή.
Η σύνοδος θα διεξαχθεί παρουσία του πρωθυπουργού της Αϊτής Ζαν-Μαξ Μπελρίβ και της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, προσθέτει η καναδική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.
 
Ο αντιστράτηγος ΠΚ Κιν, ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση των ανθρωπιστικών προσπαθειών του αμερικανικού στρατού στην Αϊτή, ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC την Κυριακή για τους νέους υπολογισμούς που κυκλοφορούν μεταξύ των αξιωματούχων. “Πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα εξετάζει αυτούς τους αριθμούς και πιστεύω ότι αυτό είναι μια αρχή”, απάντησε ο Κιν. “Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο”, σημείωσε.
 
Περίπου 280 κέντρα θα ανοίξουν από σήμερα Δευτέρα στην Αϊτή για να διανέμουν ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα του σεισμού και να φιλοξενούν αστέγους, δήλωσε χθες, Κυριακή, κυβερνητική πηγή της χώρας.
Τα κέντρα αυτά θα έχουν δυνατότητα υποδοχής κατά μέσον όρο 500 ατόμων και θα εγκατασταθούν σε δημόσια κτίρια, όπως οι αυλές σχολείων, σε εκκλησίες, στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς και σε έξι πόλεις στα περίχωρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
 
Η διαχείριση των κέντρων και η διανομή των τροφίμων θα γίνεται σε συντονισμό με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM), κατέληξε η πηγή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε