Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Moderna: 80 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις εμβολίου για την Ε.Ε.

Moderna

Το δικαίωμα προαίρεσης για προμήθεια 80 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου της Moderna ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από την πλευρά της, η Moderna επιβεβαιώνει ότι το εμβόλιο mRNA-1273 μπορεί να μεταφερθεί σε τοπικό επίπεδο υπό ελεγχόμενες συνθήκες σε υγρή μορφή στους 2 με 8°C. Αυτή η σημαντική εξέλιξη θα διευκολύνει σημαντικά την διανομή του εμβολίου στις δυσπρόσιτες περιοχές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης για προμήθεια επιπλέον 80 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου mRNA-1273 για τις χώρες μέλη της Ε.Ε., αυξάνοντας έτσι τις συνολικές δόσεις του εμβολίου της Moderna σε 160 εκατομμύρια.

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα την ψήφο εμπιστοσύνης στην Moderna και το mRNA-1273, το υποψήφιο εμβόλιό μας έναντι της COVID-19, που μας δίνει η συμφωνία για αύξηση των δόσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,» σχολίασε ο Stéphane Bancel, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna. Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Καθώς το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται πλέον στην προετοιμασία για τη διανομή του εμβολίου, αναμένοντας από στιγμή σε στιγμή έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και άλλες ρυθμιστικές αρχές, η δέσμευσή μας για τη συνεργασία με κυβερνήσεις και συνεργάτες σε όλο τον κόσμο για την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας παραμένει ιδιαίτερα υψηλή.»

Συνθήκες μεταφοράς και θερμοκρασία συντήρησης του εμβολίου

Η Moderna έχει ανανεώσει τον οδηγό χειρισμού και διανομής του εμβολίου mRNA-1273, ώστε να συμπεριλάβει τη δυνατότητα μεταφοράς σε τοπικό επίπεδο υπό ελεγχόμενες συνθήκες σε υγρή μορφή στους 2 με 8°C. Αυτή η εξέλιξη διευκολύνει σημαντικά τη διαδικασία μεταφοράς του εμβολίου σε δυσπρόσιτες περιοχές και εξαλείφει τα εμπόδια για τον εμβολιασμό των πληθυσμών. Όπως είχε ανακοινωθεί και νωρίτερα στο έτος, το εμβόλιο mRNA-1273 μπορεί να παραμείνει σταθερό σε τυπικές θερμοκρασίες ψύξης 2° έως 8°C για 30 ημέρες.

Οι παραπάνω πληροφορίες κοινοποιήθηκαν στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την Επιτροπή για τα Εμβόλια και Συναφή Βιολογικά Προϊόντα (VRBPAC) στις ΗΠΑ, μετά από την οποία η Συμβουλευτική Επιτροπή του FDA ενέκρινε τη χορήγηση άδειας έκτακτης χρήσης για το εμβόλιο της Moderna στη χώρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις