Κυριακή, 5 Μαΐ
19oC Αθήνα

Ο ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για τα εγκλήματα στη Γάζα αλλά δεν κάνει τίποτα για να τα σταματήσει

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EPA
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EPA

Συγκινητικά τα δάκρυα αλλά δεν αρκούν. Δεν σώζουν τα παιδιά της Παλαιστίνης. Ο ΟΗΕ κατηγορεί ανοιχτά το Ισραήλ πως δολοφονεί παιδιά στη Γάζα. Μα πάλι τα λόγια είναι κενά. Χωρίς πράξεις, χωρίς ουσία, χωρίς αποτέλεσμα.

Χθες, τα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησαν το Ισραήλ πως σκοτώνει παιδιά ενώ κοιμούνται, πως ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι πως και πως οι δικαιολογίες πως οι Παλαιστίνοι προειδοποιούνται για τα χτυπήματα δεν ευσταθούν, αφού επί τους ουσίας, δεν έχουν που να βρουν καταφύγιο. Κι αυτά ακόμα, βομβαρδίζονται!

Σήμερα, τη σκυτάλη πήρε η Ύπατη Αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Ναβί Πιλάι, που κατηγόρησε το Ισραήλ ότι αψηφά τους κανόνες του διεθνούς δικαίου στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Η Ναβί Πιλάι κατήγγειλε τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, κατά κατοικιών, σχολείων, νοσοκομείων και εγκαταστάσεων του ΟΗΕ.

“Καμία από τις επιθέσεις αυτές δεν φαίνεται να έγινε κατά τύχη. Φαίνονται ότι είναι ενέργειες αψήφησης των υποχρεώσεων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις οποίες οφείλει να τηρεί το Ισραήλ”, είπε. “Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι αρχές της αναλογικότητας και της προφύλαξης αγνοήθηκαν από το Ισραήλ…δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτήν την ατιμωρησία”, είπε.

Η Ναβί Πιλάι πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες μπορεί να συνιστούν εγκλήματα σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ισραήλ: Δεν σταματάμε – Δεν χτυπήσαμε εμείς το σχολείο στη Τζαμπαλίγια

Την ώρα που το Ισραήλ γνωρίζει μια ακόμη διεθνή κατακραυγή μετά το μακελειό στο σχολείο του ΟΗΕ στην Τζαμπαλίγια και τον βομβαρδισμό της ανοιχτής αγοράς, μια ώρα μάλιστα πριν λήξη της “ανθρωπιστικής” εκεχειρίας, ο ισραηλινός στρατός επιρρίπτει και αυτή τη φορά την ευθύνη στη Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι ενδεχομένως πίσω από την επίθεση στο σχολείο όπου εκατοντάδες άμαχοι είχαν βρει καταφύγιο να βρίσκονται μαχητές της Χαμάς και όχι το Ισραήλ.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) κατήγγειλε “σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματά μας, το ισραηλινό πυροβολικό είναι αυτό που βομβάρδισε το σχολείο μας”. Μάλιστα υποστήριξε ότι το Ισραήλ είχε ενημερωθεί 17 (!) φορές πως στο συγκεκριμένο σχολείο βρίσκονταν άμαχοι.

“Θέλουμε πόλεμο! Θέλουμε η Κασάμ (η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς) να απαντήσει στην καρδιά του Τελ Αβίβ!”, φώναζε ένας άνδρας στην αγορά της Σετζάγια, όπου χθες μια ώρα πριν λήξει η εκεχειρία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 15 άνθρωποι

Αλλά ο ισραηλινός στρατός έχει το δικό του… “ποίημα”. “Σε αυτό το στάδιο, δεν είναι ακόμη σαφές τι συνέβη”, δήλωσε στο στρατιωτικό ραδιόφωνο ο στρατηγός Μότι Αλμοζ, εκπρόσωπος του στρατού που προχωρεί σε “έρευνες”. “Δεν ξέρουμε αν ισραηλινοί στρατιώτες ή τρομοκράτες της Χαμάς έπληξαν το σχολείο”.

Νωρίτερα σήμερα, 15 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, από θραύσματα κατά τον βομβαρδισμό τεμένους, πολύ κοντά στο σχολείο. Τα θύματα βρίσκονταν μέσα σε σχολείο του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Τα 83 σχολεία του ΟΗΕ χρησιμοποιούνται για την υποδοχή αμάχων στην Λωρίδα της Γάζας. Για το 1,8 εκατομμύριο των κατοίκων της, παγιδευμένων στη Λωρίδα της Γάζας που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2006 και με τα αιγυπτιακά σύνορα κλειστά από το 2012, δεν υπάρχει πουθενά καταφύγιο.

Νωρίτερα σήμερα, δύο ακόμη άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματά τους αυξάνοντας σε τουλάχιστον 1.364 τον συνολικό αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων, από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης στις 8 Ιουλίου, στόχος της οποίας είναι να τερματίσει τις επιθέσεις με ρουκέτες και να καταστρέψει τις υπόγειες σήραγγες που χρησιμοποιεί η Χαμάς.

Στις 23 Ιουλίου, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αποφάσισε, κατόπιν παλαιστινιακού αιτήματος, τη σύσταση διεθνούς επιτροπής έρευνας για τις παραβιάσεις που έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα

Παρά την καταστροφή και τον βαρύ φόρο αίματος, οι ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα δεν έχουν σταματήσει. Τρεις ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες στη Γάζα μέσα σε παγιδευμένη με εκρηκτικά σήραγγα, αυξάνοντας σε 56 τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών, ο βαρύτερος απολογισμός για το στρατό μετά τον πόλεμο του Λιβάνου το 2006.

Οι βασικές διαφορές ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα παραμένουν ακέραιες.
Η Χαμάς ζητεί αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, από την οποία είχαν αποχωρήσει το 2005. Ζητεί επίσης την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού που πνίγει τον παλαιστινιακό θύλακα από το 2006.

Όσον αφορά το Ισραήλ, επανέλαβε ότι ο στρατός του δεν θα φύγει από τον θύλακα, όσο υπάρχει η απειλή που αντιπροσωπεύουν για τον ισραηλινό λαό οι ρουκέτες και οι σήραγγες.
Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, στρατηγός αρμόδιος για τον τομέα της Γάζας εξήγησε ότι η καταστροφή των σηράγγων του είναι “θέμα ημερών”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ΗΠΑ δίνουν όπλα στο Ισραήλ για να συνεχίσει την επίθεση στη Γάζα

Επιστρατεύει άλλους 16.000 στρατιώτες για τη Γάζα το Ισραήλ

Κήρυξαν εκεχειρία για να σκοτώσουν αμάχους! Βομβάρδισε λαϊκή αγορά στη Γάζα το Ισραήλ – Περισσότεροι από 15 νεκροί

“Πετάξτε τη Μακάμπι από την Euroleague” (ΦΩΤΟ)

Παγκόσμια συγκίνηση! Πέθανε το μωρό – σύμβολο της Γάζας που γεννήθηκε μετά το θάνατο της μητέρας της

Απροκάλυπτη σφαγή αμάχων χωρίς ίχνος ντροπής στη Γάζα – ΟΗΕ: Είχαμε ενημερώσει 17 φορές το Ισραήλ για το σχολείο – Εκεχειρία για τα μάτια του κόσμου

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε