Κόσμος

O Τζέι Ντι Βανς για Βρετανία: «Τυχαία χώρα που δεν έχει πολεμήσει εδώ και 30 ή 40 χρόνια»

«Αν θέλετε να διασφαλίσετε ότι ο Πούτιν δεν θα εισβάλει ξανά, η καλύτερη λύση είναι η συμφωνία που προωθεί ο Τραμπ για τα ορυκτά», είπε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις, αυτή τη φορά για τη Βρετανία, προχώρησε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, χλευάζοντας το σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία ως ειρηνευτική δύναμη μετά τον πόλεμο.

Μιλώντας στο Fox News, ο Τζέι Ντι Βανς χαρακτήρισε τη Βρετανία ως «μία τυχαία χώρα που δεν έχει πολεμήσει εδώ και 30 ή 40 χρόνια», προκαλώντας «θύελλα» αντιδράσεων.

Επέμεινε δε ότι η προτεινόμενη συμφωνία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τα ορυκτά με την Ουκρανία θα παρέχει καλύτερες εγγυήσεις ασφαλείας από τα σχέδια που συζητούνται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η συμφωνία εξόρυξης φυσικών πόρων που προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ κι η οποία δεν έχει ακόμη υπογραφεί, προβλέπει ότι η Ουκρανία θα καταβάλλει το 50% των εσόδων από τα κρατικά της ορυκτά αποθέματα σε ένα ταμείο για την ανασυγκρότησή της, ενώ οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν προνομιακή πρόσβαση στους φυσικούς πόρους της χώρας.

«Αν θέλετε πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας, αν θέλετε να διασφαλίσετε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα εισβάλει ξανά στην Ουκρανία, η καλύτερη λύση είναι να δώσουμε στους Αμερικανούς οικονομικά κίνητρα στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Αυτή είναι πολύ καλύτερη εγγύηση από 20.000 στρατιώτες μιας τυχαίας χώρας που δεν έχει πολεμήσει εδώ και δεκαετίες», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του Βανς έρχονται λίγες ώρες μετά τη διακοπή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, γεγονός που έχει αναστατώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες.

«Ανοιχτή η πόρτα για τον Ζελένσκι, αν θέλει να μιλήσει σοβαρά για ειρήνη»

Παράλληλα, ο Βανς άσκησε δριμεία κριτική και κατά του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σχολιάζοντας την άγρια κόντρα με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο.

«Έδειξε σαφή απροθυμία να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία που ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι είναι η πολιτική του», είπε χαρακτηριστικά ο Βανς. 

Και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η πραγματική κατάρρευση. Νομίζω ότι ο Ζελένσκι δεν είχε φτάσει ακόμη εκεί. Και, ειλικρινά, ακόμα δεν είναι εκεί. Αλλά νομίζω πως τελικά θα φτάσει εκεί, πρέπει να φτάσει». 

Υποστήριξε δε ότι η «πόρτα είναι ανοιχτή εφόσον ο Ζελένσκι είναι πρόθυμος να μιλήσει σοβαρά για ειρήνη».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το FBI έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του υπόπτου για τη δολοφονία της Δημοκρατικής βουλευτή και του συζύγου της στη Μινεσότα
Ο φερόμενος ως δράστης είναι ο Βανς Λούθερ Μπέλτερ, 57 ετών, πολιτικός διορισμένος στο παρελθόν από τον Δημοκρατικό κυβερνήτη Τιμ Γουόλζ και παραμένει ασύλληπτος
Ο ύποπτος για τη δολοφονία της Μελίσα Χόρτμαν
Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Πρωτοβουλία Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας για συνομιλίες με Ιράν - 10 νεκροί στο Ισραήλ πάνω από 200 τραυματίες
Το Ιράν χτύπησε πολλές κατοικημένες περιοχές του Ισραήλ ισοπεδώνοντας κτίρια - Ακούστηκαν εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ - Το Τελ Αβίβ στόχευσε σε εγκαταστάσεις πυρηνικών στο Ιράν
Διασώστες βγάζουν από κατεστραμμένα κτίρια γυναίκες
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
11