Σάββατο, 18 Μαΐ
18oC Αθήνα

Ομπάμα από Σεούλ: Διαβουλεύσεις με ευρωπαίους ηγέτες για νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Ομπάμα από Σεούλ: Διαβουλεύσεις με ευρωπαίους ηγέτες για νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Στο θέμα της Βόρειας Κορέας με τα πυρηνικά όπλα, καθώς και στην ουκρανική κρίση, αναφέρθηκε ο Μπάρακ Ομπάμα από τη Σεούλ, όπου βρίσκεται σήμερα στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στην Ασία.

Πριν από τις συνομιλίες με την ομόλογό του της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκεούν-Χίε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στη Νότια Κορέα για την “αβάσταχτη απώλεια” εκατοντάδων ανθρώπων στο ναυάγιο του πλοίου Sewol, με 300 νεκρούς και αγνοούμενους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μαθητές λυκείου.

“Έχω πλήρη συνείδηση ότι η επίσκεψή μου πραγματοποιείται σε μια στιγμή πένθους για τον λαό της Νότιας Κορέας”, δήλωσε.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Παρκ Γκεούν-Χίε στο τέλος της συνάντησής τους, ο Ομπάμα δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα κερδίσει τίποτε εκτοξεύοντας απειλές. Υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον και η Σεούλ βρίσκονται “στο ίδιο μήκος κύματος” στην άρνησή τους να δεχτούν μια Βόρεια Κορέα με πυρηνικά όπλα, ο Ομπάμα τόνισε ότι ακόμη και η Κίνα, η μοναδική σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ, αντιλαμβάνεται “τη μεγάλη απειλή” που αποτελεί η γειτονική της χώρα.

“Οι απειλές δεν θα αποφέρουν τίποτα στη Βόρεια Κορέα”, τόνισε ο Ομπάμα προειδοποιώντας με νέες κυρώσεις σε περίπτωση μιας τέταρτης πυρηνικής δοκιμής από το βορρά, η οποία προετοιμάζεται σύμφωνα με τη Σεούλ και εμπειρογνώμονες. Και “η Κίνα αρχίζει να αναγνωρίζει ότι η Βόρεια Κορέα δεν είναι μόνο μια ενόχληση αλλά και ένα σημαντικό πρόβλημα για τη δική της ασφάλεια”.

Η επίσκεψη του Ομπάμα στη Νότια Κορέα, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Ασία, πραγματοποιείται υπό την απειλή μιας νέας πυρηνικής δοκιμής της Πιονγκγιάνγκ.

Όσον αφορά στην ουκρανική κρίση, ο Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα έχουν διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους ηγέτες εντός της ημέρας για την κατάσταση στην Ουκρανία και θα συζητήσουν για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, αν η Μόσχα κλιμακώσει τις ενέργειές της υποστηρίζοντας τους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα διευκρίνισε ότι θέλει να συντονίσει μια κοινή προσέγγιση με τους ευρωπαίους συμμάχους του, θέλοντας να εξασφαλίσει ότι και αυτοί έχουν την ίδια θέση με την Ουάσινγκτον, ότι η Ρωσία δεν έκανε τίποτε για να εφαρμόσει τη συμφωνία που υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη για την κρίση στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Σχετικά με το Μεσανατολικό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η απόφαση του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς να επιδιώξει συμφιλίωση με τη Χαμάς “δεν βοηθά”. Ωστόσο πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του δεν εγκαταλείπει τις ειρηνευτικές προσπάθειες του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, παρά τις δηλώσεις του Ισραήλ ότι η παλαιστινιακή αυτή ενέργεια κατέλυσε την αμερικανική πρωτοβουλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα συγκινητικά λόγια μιας 10χρονης στη Μισέλ Ομπάμα – “Σας παρακαλώ, βοηθήστε τον μπαμπά μου” (ΦΩΤΟ, VIDEO)

Απειλές νέων κυρώσεων από ΗΠΑ προς Ρωσία

Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει η κρίση στην Ουκρανία – Στο… βρόντο οι απειλές του Ομπάμα – Εντολή Πούτιν για στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα

Ο Ομπάμα προειδοποιεί την Κίνα για τη διένεξη με την Ιαπωνία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε