Κυριακή, 28 Απρ.
22oC Αθήνα

Παρίσι: Νέο φιάσκο! Ο Αμπντεσλάμ πέρασε τρεις (!) ελέγχους μετά την τρομοκρατική επίθεση

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Ακόμη μια ντροπιαστική στιγμή για τις γαλλικές διωκτικές αρχές αποτελεί η αποκάλυψη πως ο Νο1 καταζητούμενος άνθρωπος στη Γαλλία, ο Σαλά Αμπντεσλάμ, ένας από τους τζιχαντιστές δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι πέρασε όχι έναν αλλά τρεις ελέγχους της αστυνομίας! Και μάλιστα λίγες ώρες μετά το μακελειό!

Αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι με τους 130 νεκρούς και αφού δεν πυροδότησε ποτέ τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, όπως και οι υπόλοιποι δράστες του μακελειού, ο Σαλά Αμπντεσλάμ μαζί με άλλα δυο άτομα, τους Χαμζά Ατού και Μοχάμεντ Αμρί, ξεκίνησαν να διαφύγουν οδικώς στο Βέλγιο.

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό πως τα ξημερώματα του Σαββάτου, λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις στο Stade de France, στο Bataclan καθώς και σε καφέ και εστιατόρια κοντά στην Place de la Republique, ο Αμπντεσλάμ και οι συνεργοί του σταμάτησαν σε έλεγχο στα σύνορα της Γαλλίας με το Βέλγιο αλλά τα ονόματά τους δεν προέκυψαν σε καμία λίστα καταζητούμενων και τους άφησαν να φύγουν.

Δημοσίευμα της Parisien την Κυριακή (20.12.2015), το οποίο επιβεβαιώνεται και από το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρει πως αυτός δεν ήταν ο μοναδικός έλεγχος από τον οποίο πέρασε ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στη Γαλλία. Πέρασε και άλλους δυο για να φτάσει τελικά στο Βέλγιο και το προάστιο των Βρυξελλών, Μόλενμπεεκ, την πρωτεύουσα των τζιχαντιστών της Ευρώπης, απ’ όπου και διέφυγε!

Όπως αναφέρει η Parisien, οι δυο άνδρες που συνόδευαν τον Αμπντελσάμ παραδέχτηκαν ότι είχαν καπνίσει μαριχουάνα αλλά τους άφησαν να φύγουν. Πηγή που επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας στο Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε πως τις αποκαλύψεις έκανε ο Χαμζά Ατού.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο 26χρονος Αμπντεσλάμ έστειλε sms στον Ατού και τον Αμρί, ζητώντας τους να πάνε να τον πάρουν και τον βρήκαν ταραγμένο. Και για να τους… πείσει να τον φυγαδεύσουν από τη Γαλλία τους απείλησε. «Μας είπε να τον πάμε πίσω στις Βρυξέλλες αλλιώς θα ανατίναζε το αυτοκίνητο» φέρεται να έχει καταθέσει ο Ατού, σύμφωνα με την πηγή. Και για να κάνει την απειλή ακόμη πιο πραγματική, ο Αμπντεσλάμ καυχήθηκε στους δυο άνδρες πως είχε σκοτώσει με Καλάσνικοφ πολλούς ανθρώπους και πως ο αδερφός του, Ιμπραίμ είχε ανατιναχθεί.

Για να αποφύγει τους ελέγχους, ο Αμπντεσλάμ ζήτησε από τον Ατού και τον Αμρί να αποφύγουν τις λεωφόρους και να επιλέξουν μικρούς δρόμους αλλά χάθηκαν και τελικά βρέθηκαν σε αυτοκινητόδρομο, σύμφωνα πάντα με τον Ατού. Στον πρώτο έλεγχο, οι αστυνομικοί τους ρώτησαν αν είχαν καταναλώσει ουσίες. Ο Αμπντεσλάμ, που καθόταν στο πίσω κάθισμα, δεν μίλησε, ενώ οι άλλοι δυο απάντησαν καταφατικά, καθώς είχαν καπνίσει χασίς.

«Ο αστυνομικός τους είπε ότι αυτό δεν είναι καλό αλλά δεν ήταν αυτή η προτεραιότητα εκείνο το βράδυ», σύμφωνα με την πηγή. Στον πρώτο έλεγχο δεν τους ζήτησαν τα χαρτιά τους, αντίθετα από τον δεύτερο και τον τρίτο έλεγχο. Στον τελευταίο έλεγχο, κοντά στο Καμπρέ στη βόρεια Γαλλία, ο Αμπντεσλάμ έδωσε ακόμη και τη διεύθυνσή του στο Μόλενμπεεκ.

Όταν σταμάτησαν για να βάλουν βενζίνη, ο Αμπντεσλάμ πήγε στην τουαλέτα και επέστρεψε με το μπουφάν του ανοιχτό, δείχνοντας στους Αμρί και Ατού πως δεν ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά, όπως εκείνοι πίστευαν, ανέφερε η πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο. Είπε επίσης ότι είχε αφήσει στο αυτοκίνητο, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο αυτοκίνητο, την ταυτότητα του αδερφού του «για να γίνει γνωστός σε όλο τον κόσμο όπως ο Κουλιμπαλί (σ.σ. ο δράστης της ομηρίας στο εβραϊκό παντοπωλείο τον περασμένο Ιανουάριο και δολοφόνο ενός αστυνομικού στις 8 Ιανουαρίου).

Πηγή: France 24

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε