Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Η “νίκη” του Ερντογάν στη συνάντηση με τον Πούτιν – Όσα συμφώνησαν

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Σότσι.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Ρωσίας προανήγγειλε τη λειτουργία ενός κοινού επενδυτικού ταμείου με την Τουρκία, με κεφάλαια μέχρι και ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Σε δηλώσεις του μετά από συζητήσεις που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόσθεσε ότι οι ρωσικές αρχές θα βοηθήσουν τις τουρκικές, ώστε να καταστήσουν τον τουρισμό πιο ασφαλή, κάτι που αναμένεται να ζημιώσει τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος έχει ωφεληθεί από την τουριστική κρίση στη γείτονα.
«Η Μόσχα είναι έτοιμη να βοηθήσει την Τουρκία να βελτιώσει τα μέτρα ασφαλείας στα τουριστικά της θέρετρα» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι οι σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία έχουν αποκατασταθεί πλήρως μετά την «κρίση» που προκάλεσε η συντριβή ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους κοντά στα συριακά σύνορα το 2015.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Πούτιν ανέφερε πως «οι διμερείς δεσμοί μας, όπως είναι γνωστό, δοκιμάστηκαν. Τώρα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως η διαδικασία αποκατάστασης των ρωσοτουρκικών δεσμών έχει ολοκληρωθεί. Επιστρέφουμε σε κανονική συνεργασία».
Κι ενώ η Τουρκία αναμένει από τον μείζονα οικονομικό και εμπορικό της εταίρο το «πράσινο φως» για τα αγροτικά της προϊόντα, τα οποία μπλόκαρε το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι έλαβαν αποφάσεις όπως άρση των αμοιβαίων εμποδίων και περιορισμών, ενίσχυση των επενδύσεων και χρήση των εθνικών νομισμάτων στο εμπόριο.

 

Ζώνη ασφαλείας στο Ίμπλιντ της Συρίας
 

Ζώνη ασφαλείας κήρυξαν το Ίντλιμπ της Συρίας Πούτιν και Ερντογάν, αποκαλύπτοντας ότι τη συμφωνία στηρίζει και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο μίλησε την Τρίτη ο Πούτιν.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν ότι «επιτέλους μετά από έξι χρόνια γίνεται πραγματικότητα αυτό που ζητούσε η Τουρκία». «Η συμφωνία είναι μία σημαντική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι θα διασφαλίσει την ακεραιότητα της Συρίας, ενώ θα υπάρξει και απαγόρευση πτήσεων. Στην συνέντευξη τύπου ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι έχουν συχνή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν και ότι οι πολιτικές σχέσεις έχουν την ώθηση που επιθυμούν.

 

Η κρίση στη Συρία
 

Συζήτησαν κυρίως το συριακό, με τον Ταγίπ Ερντογάν να λέει ότι του αρέσει μια ρωσική παροιμία που λέει “εκείνο που σε πονά, εκείνο συζητάς”. «Για τη χώρα μας η Συρία είναι μια πληγή που αιμορραγεί εδώ και έξι χρόνια», ανέφερε, λέγοντας ότι δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια στο δράμα των παιδιών της Συρίας. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως και ο φίλος του ο Πούτιν θέλει να δώσει τέλος σε αυτό το δράμα και πιστεύει ότι καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η εκεχειρία. Όπως είπε, προσπαθούν να φτάσουν στο στόχο τους αλλά κάποιοι κύκλοι σαμποτάρουν τις προσπάθειες της διαδικασίας, προσθέτοντας πως το πιο απλό παράδειγμα είναι η χημική επίθεση. «Με τον Πούτιν συμφωνήσαμε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι», ανέφερε. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε από την πλευρά του ότι συμφωνούν με τον Τούρκο πρόεδρο και πως το συριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο διά της πολιτικής και διπλωματικής οδού.
Τρομοκρατία
Ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, είπε ότι δεν κάνουν κανένα διαχωρισμό μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων και πως για εκείνους είναι το ίδιο και το YGP, και το DEAS, και το Ισλαμικό Κράτος. «Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία μιας εχθρικής δομής που να απειλεί τα νότια σύνορά μας”, είπε ο Τούρκος Pρόεδρος προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν όλα τα μέτρα για να προστατεύσουν τους πολίτες τους.

 

Ο αγωγός Τurkish stream

 

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να αρθούν όλα τα εμπόδια στην οικονομική τους συνεργασία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία καλύπτει τις ανάγκες της Τουρκίας σε φυσικό αέριο κατά 55%, σε άνθρακα κατά 33%, σε πετρέλαιο κατά 18%. Συζήτησαν για τον Turkish Stream και θα εγκαταστήσουν δύο αγωγούς που θα έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς 15,75 δις τετραγωνικά μέτρα: ο ένας θα περνάει από την Τουρκία και ο άλλος από την Ευρώπη. Για τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου η επένδυση της Ρωσίας θα φτάσει στα 22 δις. Το 2019 θα οργανώσουν πολιτιστικά και τουριστικά έτη αμοιβαίως. Για το μήνα Μάιο το ένα τρίτο των Ρώσων τουριστών προτίμησαν την Τουρκία.

 

Όταν άρχισε η συνάντηση…

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την έναρξη των συνομιλιών με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πόλη Σότσι δήλωσε ότι “η δυνατότητα που έχουμε να συναντιόμαστε και να να συζητούμε απευθείας για τα σημαντικά διεθνή ζητήματα, για τις διμερείς μας σχέσεις και για την συριακή κρίση επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας αποκαθίστανται πλήρως”.
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεσήμανε ότι οι κοινές πρωτοβουλίες της Μόσχας και της Άγκυρας μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “έχουμε επωμισθεί ένα σοβαρό έργο, μια μεγάλη ευθύνη” και “πιστεύω ότι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε απο κοινού θα αλλάξουν το μέλλον όλοκληρης της περιοχής”.
 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε