Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα – “Θα κάνουμε περισσότερες” απειλεί ο Κιμ Γιόνγκ Ουν – Συναγερμός σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Νότια Κορέα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

– Μέσω του κινεζικού πρακτορείου η επιβεβαίωση της πυρηνικής δοκιμής
– Σεισμική δόνιση 5,3 Ρίχτερ στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών “πρόδωσε” τον Κιμ Γιονγκ Ουν
– Πανηγυρισμοί στη Βόρεια Κορέα για την 5η πυρηνική δοκιμή, πολεμικές προετοιμασίες στο Νότο
– Η έκρηξη είχε ισχύ 10 κιλοτόνων, είναι η πιο ισχυρή βόμβα που κατασκεύασε η Βόρεια Κορέα
– Κυρώσεις κατά του καθεστώτος της Β. Κορέας ζητούν η Νότια Κορέα και οι δυτικοί σύμμαχοι
– Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Αρχικά ήταν μια ισχυρή δόνηση της τάξης των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Όταν διαπιστώθηκε ότι αυτή είχε επίκεντρο κοντά στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Βορείου Κορέας σήμανε συναγερμός.
Ο “σεισμός” ήταν επιφανειακός και πόλα έδειχναν ότι ο Κιμ Γιόνγκ Ουν είχε πατήσει το κουμπί. Είχε μόλις γίνει η πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας.


Δεν πέρασαν παρά μερικές ώρες μέχρι την πανηγυρική ανακοίνωση από την κρατική τηλεόραση στη Βόρεια Κορέα που όχι απλά μιλούσε για πυρηνική δοκιμή, αλλά έστελνε και ένα σαφές απειλητικό μήνυμα πως πλέον για το καθεστώς είναι δυνατή πλέον η τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Η ανακοίνωσή αυτή, έγινε μετά την πραγματοποίηση της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής της, λίγες ώρες μετά την καταγραφή από τους σεισμογράφους, μιας έκρηξης κοντά σε μυστική βάση πυρηνικών δοκιμών.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι δεν υπήρξε διαρροή πυρηνικού υλικού από τη δοκιμή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Ήταν η πέμπτη πυρηνική δοκιμή από το καθεστώς της Βορείου Κορέας και ο Κιμ Γιονγκ Ουν λέει ότι θα ακολουθήσουν και νέες.

Χαρακτηριστικό του συναγερμού που σήμανε στις δυτικές χώρες είναι και το γεγονός ότι ο Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Νοτίου Κορέας ενώ επέστρεφε με το Air Force One στην Ουάσινγκτον από τη σύνοδο του ASEAN στο Λάος. Ομπάμα και Παρκ, σύμφωνα με τη Σεούλ, είχαν μια συνομιλία διάρκειας 15 λεπτών όπου εκτίμησαν την κατάσταση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επισήμανε ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα στο πλαίσιο της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας με τη Νότια Κορέα. Μεταξύ των μέτρων αυτών και η παροχή προστασίας κατά ενδεχόμενου πυρηνικού πλήγματος, προκειμένου να προστατευτεί ο Νότος από ενδεχόμενη επιθετική πυρηνική ενέργεια της Βόρειας Κορέας.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας λέει ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην πέμπτη πυρηνική της δοκιμή, την «πιο ισχυρή» ως τώρα, μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η Σεούλ εκτιμά ότι η «η έκρηξη είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων», γεγονός που σημαίνει ότι η πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε είναι «η ισχυρότερη» που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα «μέχρι σήμερα», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η Νότια Κορέα θα καταβάλει διπλωματικές προσπάθειες για να επιβληθούν ακόμη πιο ισχυρές κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών στη Σεούλ.

 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε σήμερα ότι το Πεκίνο είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην πραγματοποίηση της τελευταίας πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, ενώ συνιστά στην Πιονγιάνγκ, να σταματήσει κάθε ενέργεια, η οποία επιδεινώνει την κατάσταση.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters και RT

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε