Σάββατο, 18 Μαΐ
25oC Αθήνα

Ρέιτσελ Λουίζ Κάρσον: 107η επέτειoς γέννησής της

Ρέιτσελ Λουίζ Κάρσον: 107η επέτειoς γέννησής της

Η αμερικανίδα θαλάσσια βιολόγος Ρέιτσελ Λουίζ Κάρσον (Rachel Louise Carson) αν και κατάφερε να διχάσει την επιστημονική κοινότητα, η Google της αφιερώνει τη σημερινή της πρώτη σελίδα.

Η διάσημη αμερικανίδα θαλάσσια βιολόγος Ρέιτσελ Λουίζ Κάρσον είναι παγκοσμίως γνωστή για το βιβλίο της που τιτλοφορείται «Η Σιωπηλή Ανοιξη».
Το βιβλίο αυτό κατά πολλούς αποτελεί σταθμό στην ιστορία του σύγχρονου οικολογικού κινήματος στην Αμερική, ενώ υπάρχει βέβαια και πολλοί πολέμιοι του έργου της.
«Η Σιωπηλή Ανοιξη» διχάζει ακόμη και σήμερα την την κοινή γνώμη αλλά και την επιστημονική κοινότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική επιθεώρηση The New Yorker άρχισε να δημοσιεύει σε συνέχειες το βιβλίο της. Μέσα από το βιβλίο της η Κάρσον επιχείρησε να αφυπνήσει την κοινή γνώμη για την επικινδυνότητα της αλόγιστης χρήσης εντομοκτόνων. Σύμφωνα με την θαλάσσια βιολόγο, αυτή μπορούσε να απειλήσει θανάσιμα το περιβάλλον.
Η συγκεκριμένη αναφορά της στο DDT, το οποίο χρησιμοποιούνταν για την καταπολέμηση των κουνουπιών, αλλά συσσωρευόταν στην τροφική αλυσίδα, οδήγησε σταδιακά στην απαγόρευση της χρήσης του σε παγκόσμια κλίμακα.
Αμερικανικές αγροτικές κοινωνίες έφτασαν μάλιστα σο σημείο να οργανώνονται και να ζητούν επίμονα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να λάβει μέτρα κατά της αλόγιστης χρήσης των εντομοκτόνων.
Η “θεωρία” αυτή της Κάρσον έθεσε, κατά πολλούς, και τις βάσεις για τη γέννηση του σύγχρονου οικολογικού κινήματος.

Την ίδια στιγμή όμως, η Κάρσον αποτελεί για τους πολέμιους των θεωριών περί καταστροφής του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο το “κόκκινο πανί”.
Σύμφωνα με οργανώσεις που αντιτίθενται στο “έργο” της Ρέιτσελ Λουίζ Κάρσον, “Η Σιωπηλή Ανοιξη σκοτώνει εκατομμύρια παιδιά στην Αφρική από ελονοσία, εξαιτίας της απαγόρευσης του συγκεκριμένου εντομοκτόνου”, ενώ υπάρχουν και οργανώσεις που κατηγορούν τις θεωρίες της ως υπεύθυνες για τη διάδοση ασθενειών κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, λόγω της απαγόρευσης χρήσης συγκεκριμένων εντομοκτόνων.

Διαβάστε επίσης:

Ρέιτσελ Λουίζ Κάρσον: Η Google τιμάει τη θαλάσσια βιολόγο (βίντεο)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε