Κόσμος

Reuters: Ο Ντόναλντ Τραμπ θα απελάσει 240.000 Ουκρανούς πρόσφυγες

Πρόκειται για τους Ουκρανούς που είχαν καταφύγει στις ΗΠΑ μετά τη ρωσική εισβολή - Τον Απρίλιο σε ισχύ

Έτοιμος να απελάσει Ουκρανούς πρόσφυγες είναι ο Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με το Reuters. Το σχέδιο αναμένεται ότι θα τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο και η εφαρμογή του θα αποτελούσε μια εντυπωσιακή αντιστροφή της στάσης της αμερικανικής πλευράς, που επί διακυβέρνησης Τζο Μπάιντεν. 

Την ώρα που ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνκι βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, ο Τραμπ προχωρά σε μία εκβιαστική απόφαση. Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, σχεδιάζει να ανακαλέσει το προσωρινό νομικό καθεστώς για περίπου 240.000 Ουκρανούς που διέφυγαν από τη σύγκρουση με τη Ρωσία, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Τραμπ και τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα. 

Εφόσον το σχέδιο υλοποιηθεί, τότε οι Ουκρανοί που βρήκαν καταφύγιο στις ΗΠΑ μετά τον πόλεμο, ενδεχομένως θα τεθούν σε γρήγορη διαδικασία απέλασης.

Το Reuters σημειώνει ότι το σχέδιο ανατροπής του νομικού καθεστώτος των Ουκρανών προσφύγων υπήρχε πριν τη δημόσια σύγκρουση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την περασμένη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο και εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να άρει το καθεστώς προστασίας πάνω από 1,8 εκατομμυρίων μεταναστών που μπόρεσαν να μπουν στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο προσωρινών ανθρωπιστικών προγραμμάτων που ξεκίνησε η προηγούμενη διοίκηση.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τρίσια ΜακΛάφλιν, δήλωσε ότι το υπουργείο δεν έχει ανακοινώσει κάτι προς το παρόν. Ο Λευκός Οίκος και η πρεσβεία της Ουκρανίας δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό από το Reuters.

Εκτός από τους Ουκρανούς που διέφυγαν από τη ρωσική εισβολή, το μέτρο θα ισχύσει για περίπου 530.000 Κουβανούς, Αϊτινούς, Νικαραγουανούς και Βενεζουελάνους. Παράλληλα, σε προσωρινό καθεστώς τέθηκαν και πάνω από 70.000 Αφγανοί, που διέφυγαν από την κατάληψη του Αφγανιστάν.

Χιλιάδες άλλοι είχαν επίσης πρόσβαση σε μικρότερα προγράμματα, όπως το πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης για άτομα από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Αμάλ Αλαμουντίν κινδυνεύει με απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ λόγω συνεργασίας της με το ΔΠΔ
Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ παρείχε νομικές υπηρεσίες στο δικαστήριο για υπόθεση εγκλημάτων πολέμου κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας του Γιόαβ Γκάλαντ
Η Αμάλ Αλαμουντίν με τον Τζορτζ Κλούνεϊ
Δίκη Έριν Πάτερσον: Το θανατηφόρο γεύμα με τοξικά μανιτάρια στην Αυστραλία – «Τραγικό ατύχημα» λέει η οικοδέσποινα του θανάτου
Κατηγορείται ότι δηλητηρίασε και σκότωσε 3 ανθρώπους, ενώ αποπειράθηκε να σκοτώσει ακόμη έναν - Έκατσε στο τραπέζι τους αλλά έφαγε με διαφορετικού χρώματος πιάτο
Έριν Πάτερσον
Μπενεντέτο Τσεράουλο: Πέθανε ο δολοφόνος του σχεδιαστή μόδας Μαουρίτσιο Γκούτσι – Αυτοπυροβολήθηκε μετά από καβγά με τον γιο του
Ο Μπενεντέτο Τσεράουλο, που είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για τη δολοφονία του Μαουρίτσιο Γκούτσι, νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Πίζα μετά τους πυροβολισμούς
Άνδρες της Σήμανσης στην κατοικία του δολοφόνου του Γκούτσι στην Πίζα
Συνελήφθη 16χρονος ύποπτος για τον θάνατο τριών ανθρώπων από πυροβολισμούς στην Ουψάλα της Σουηδίας
Η αστυνομία δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει εάν το περιστατικό με τους πυροβολισμούς συνδέεται με τον πόλεμο των συμμοριών που μαίνεται τα τελευταία χρόνια στη Σουηδία
Συνελήφθη ύποπτος για τους πυροβολισμούς στην Ουψάλα της Σουηδίας