Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Σαρώνει τα πάντα το γιγαντιαίο τσουνάμι – Σήμα κινδύνου σε 53 χώρες!

– Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς – Στους 44 τα θύματα μέχρι στιγμής
– Πληροφορίες για πυρκαγιά σε πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας
– “Δεν έχω βιώσει ποτέ τόσο μεγάλο σεισμό” λένε μάρτυρες
– Βίντεο την ώρα του σεισμού!
 Τσουνάμι ύψους 10 μέτρων έπληξε τις ακτές του Σεντάι, στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία, μετά τον σεισμό των 8,9 βαθμών, μετέδωσαν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Η πίστα του αεροδρομίου του Σεντάι έχει κατακλυσθεί από το νερό. Κύματα ύψους πολλών μέτρων έπληξαν και άλλες περιοχές της βορειο-ανατολικής Ιαπωνίας.

Συναγερμό για τσουνάμι κήρυξαν οι αρχές της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων και της Ταϊβάν.

Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε για την Ιαπωνία, τη Ρωσία, της Νήσους Μαριάννες , τις Φιλιππίνες από το Κέντρο Παρακολούθησης του Ειρηνικού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κέντρου Παρακολούθησης του Ειρηνικού, “ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους μπορεί να προκαλέσει καταστροφικό τσουνάμι ικανό να πλήξει τις ακτές κοντά στο επίκεντρο σε λίγα λεπτά και τις πιο απομακρυσμένες ακτές σε λίγες ώρες”.

Το Κέντρο προειδοποίησε επίσης ότι ένα τσουνάμι μπορεί να αποτελείται από σειρές κυμάτων, με απόσταση από πέντε λεπτά μέχρι μία ώρα μεταξύ τους και ότι το πρώτο κύμα είναι πιθανόν να μην είναι το ισχυρότερο.

Το Κέντρο σήμανε συναγερμό για το νησί Γκουάμ, την Ταϊβάν, τα Νησιά Μάρσαλ, την Ινδονησία, την Παπούα Νέα Γουινέα, το Ναούρου, τη Μικρονησία και τη Χαβάη.

Νωρίτερα κύματα ύψους 4,6 μέτρων έφθασαν στις ακτές της Iαπωνίας στον Ειρηνικό. Εξι πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή του Τόκιο μετά τον σεισμό, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji. Αρκετοί άνθρωποι ανέβηκαν στις στέγες των σπιτιών για να γλιτώσουν από το τσουνάμι που παρασέρνει τα πάντα στο περασμά του.

 Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 44, σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας.Υπάρχουν πληροφορίες για πολλούς τραυματίες, για πυρκαγιές και για κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Οι έξι θάνατοι αναφέρθηκαν σε ίδρυμα κοινωνικής πρόνοιας που κατέρρευσε στο Μινάμι Σόμα στην περιφέρεια της Φουκουσίμα και το πρακτορείο Κιόντο μετέδωσε πως οκτώ άνθρωποι αγνοούνται μετά από κατολίσθηση στην ίδια περιοχή.

Πυρκαγιά σε πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στην Οναγκάουα

Πυρκαγιά ξέσπασε στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Tohoku Electric Power Co στην Οναγκάουα, στη βορειανατολική Ιαπωνία, μετά το μεγάλο σεισμό της Παρασκευής, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

Πριν από το τηλεγράφημα του Κιόντο, η εταιρία είχε ανακοινώσει πως δεν έλαβε πληροφορίες για το εάν και κατά πόσον υπήρξαν προβλήματα στο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο μετά την καταστροφή.

Στο μεταξύ η νομαρχία της Φουκουσίμα, όπου βρίσκεται πυρηνικό εργοστάσιο της Tokyo Electric Power, ανέφερε σήμερα ότι το σύστημα ψύξης του πυρηνικού αντιδραστήρα του εργοστασίου λειτουργεί, διαψεύδοντας προηγούμενες πληροφορίες ότι δυσλειτουργεί.

Ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, που κηρύσσεται όταν υπάρχει επιβεβαίωση διαρροής ραδιενέργειας από ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο ή όταν ένα σύστημα ψύξης αντιδραστήρα παρουσιάσει βλάβη.

Αντίθετα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ ανέφερε ότι τα τέσσερα Ιαπωνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια διέκοψαν τη λειτουργία τους με ασφάλεια.

Η IAEA, η οποία εδρεύει στη Βιέννη, ανέφερε ότι αναμένει περισσότερες πληροφορίες για το ποιες χώρες και ποιες πυρηνικές εγκαταστάσεις ενδέχεται να βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω του τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός.

«Τα τέσσερα Ιαπωνικά πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια που βρίσκονται πιο κοντά στο (σ.σ. επίκεντρο του) του σεισμού έκλεισαν με ασφάλεια», ανέφερε η Υπηρεσία σε ανακοινωθέν της.


 “Σημαντικές ζημίες” είναι πιθανόν να έχει προκαλέσει ο σεισμός μεγέθους 8,9 βαθμών που έπληξε σήμερα τη βορειο-ανατολική Ιαπωνία, δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, ενώ το Τόκιο συγκλονίσθηκε από νέο μετασεισμό μεγέθους 6,7 βαθμών.

    Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τον συντονισμό των επιχειρήσεων αρωγής και διάσωσης, “εκκινώντας από την υπόθεση ότι αυτό ο σεισμός έχει προκαλέσει σημαντικές ζημίες”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιουκίο Εντάνο.

    Η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει πολεμικά αεροσκάφη και πλοία στην περιφέρεια του Μιγιάτζι, την περισσότερο πληγείσα ζώνη.

Ο σεισμός προκάλεσε τον κλυδωνισμό των ουρανοξυστών στο Τόκιο, στα νότια, όπου οι δρόμοι κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό ήταν γεμάτοι από κατοίκους της περιοχής που περίμεναν να βρουν ένα μέσο διαφυγής καθώς τρένα και λεωφορεία ακινητοποιήθηκαν.
 
“Ήταν ίσως ό,τι χειρότερο έχω ζήσει από τότε που εγκαταστάθηκα στην Ιαπωνία πριν από τουλάχιστον 20 χρόνια”, είπε η δημοσιογράφος του Ρόιτερς, Λίντα Σιέγκ.
 
“Το κτίριο κουνιότανε για πολύ ώρα και πολλοί άνθρωποι στην αίθουσα ειδήσεων άρπαξαν τα κράνη τους, κάποιοι κρύφτηκαν κάτω από τα γραφεία τους”, είπε η ίδια.
 
Οι σεισμοί είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Ιαπωνία, μία από τις πιο σεισμικά δραστήριες περιοχές στον κόσμο. Στη χώρα αναλογεί περίπου το 20% των σεισμών που σημειώνονται παγκοσμίως κι έχουν μέγεθος μεγαλύτερο των 6 βαθμών και κατά μέσον όρο σημειώνεται σεισμός ανά πέντε λεπτά.
 
Ωστόσο, ο σημερινός σεισμός που σημειώθηκε λίγες εβδομάδες μετά από εκείνον που έπληξε το Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, ήταν άνευ προηγουμένου.
 
“Τρομοκρατήθηκα και ακόμα φοβάμαι”, λέει ο 36χρονος Χιντεκάτσου Χάτα, διευθυντής κινεζικού εστιατορίου στην περιοχή Αλασάκα του Τόκιο. “Δεν έχω βιώσει ποτέ τόσο μεγάλο σεισμό”, προσθέτει.
 
“Ο κόσμος ήταν τρομοκρατημένος. Πολύ σπάνιο, καθώς στην Ιαπωνία οι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι στους σεισμούς. Ο σημερινός ήταν πολύ διαφορετικός”, έγραψε στο Twitter ο συνεργάτης του Ρόιτερς, Κέι Οκαμούρα.
 
Ο 27χρονος Ασάγκι Ματσίντα, σχεδιαστής ιστοσελίδων στο Τόκιο, περπατούσε κοντά σε ένα κατάστημα για καφέ όταν σημειώθηκε ο σεισμός.
 
“Οι εικόνες από το σεισμό στη Νέα Ζηλανδία είναι ακόμα πολύ ζωντανές στη μνήμη μου κι έτσι φοβήθηκα πολύ. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι τόσο μεγάλος σεισμός πλήττει το Τόκιο”.
 
Το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε ότι ξέσπασαν 14 πυρκαγιές στο Τόκιο μετά το σεισμό, ενώ στις φλόγες έχει τυλιχτεί και ένα διϋλιστήριο στη Σίμπα, λίγο έξω από την πρωτεύουσα.
 
Μετά το σεισμό εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Τόκιο και πλήθη συγκεντρώνονταν μπροστά από τις οθόνες των τηλεοράσεων των καταστημάτων για να ενημερωθούν για το σεισμό.
 
Ορισμένοι επιβάτες στον υπόγειο του Τόκιο φώναζαν και αγκάλιαζαν άλλους επιβάτες.
 
“Έτρεξα έξω από το γραφείο μου. Πανικοβλήθηκα και ξέχασα το κινητό μου τηλέφωνο και τα πράγματά του”, είπε η Άγια Νακαμούρα, υπάλληλος γραφείου στο Τόκιο.
 
“Βλέπετε αυτό τον γερανό πάνω από αυτό το ψηλό κτίριο υπό κατασκευή; Νόμιζα ότι θα πέσει από το κτίριο γιατί όλα τα κτίρια γύρω μου κλυδωνίζονταν”, περιέγραψε η ίδια.
 
“Θυμάμαι που έβλεπα τι είχε συμβεί στο σεισμό του Κόμπε (το 1995) και σκεφτόμουν, ‘τί θα γίνει αν αυτό συμβεί στο Τόκιο;’ Εχω πανικοβληθεί. Δεν θέλω να βγω έξω, γιατί μπορεί να μου πέσει κάτι στο κεφάλι”, λέει ένας 36χρονος διευθυντής καταστήματος για καφέ στο κέντρο του Τόκιο.

  Ο σεισμός έγινε στις 07:46 το πρωί ώρα Ελλάδος, 14:46 ώρα Ιαπωνίας, όταν ο περισσότερος κόσμος ήταν στις δουλειές τους. Πρόκειται για έναν από τους ισχυρότερους σεισμούς που έπληξε την χώρα.

 

 
Πληροφορίες για τραυματίες στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία, μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo.

Στέγη κτιρίου στο κέντρο του Τόκιο κατέρρευσε στη διάρκεια τελετής απονομής διπλωμάτων σε σπουδαστές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί τραυματίες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τα μέσα ενημέρωσης της Ιαπωνίας.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji, ο χώρος στάθμευσης του πάρκου αναψυχής της Ντίσνεϊλαντ στην περιοχή του Τόκιο πλημμύρισε. Δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρχαν άνθρωποι στο χώρο αυτό την ώρα του σεισμού.

 Διακόπηκε η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Ναρίτα του Τόκιο.

Αυτοκίνητα έχουν πέσει στην θάλασσα. Τα κτίρια και οι άνθρωποι πηγαινοέρχονταν δόθε για δύο περίπου λεπτά! Εκτός λειτουργίας το μετρό και άλλες συγκοινωνίες της χώρας.

Η στέγη κτιρίου στο Τόκιο κατέρρευσε και υπάρχουν τραυματίες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και σε άλλες περιοχές της Ιαπωνίας, μετά τον ισχυρό σεισμό. Συγκεκριμένα, τραυματίες υπάρχουν στην περιφέρεια Μιγιάτζι, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με το πρακτορείο Κιόντο που επικαλείται στην τοπική αστυνομία.

Το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας διέθεσε οκτώ πολεμικά αεροσκάφη για να ελέγξουν το μέγεθος της καταστροφής, μετά τον σεισμό μεγέθους 8,9 βαθμών που έπληξε την βορειο-ανατολική Ιαπωνία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

   Τα κύματα πλημμύρισαν κτίρια και εκτάσεις καλλιεργιών και παρέσυραν αυτοκίνητα και σκάφη. Τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν βυθισμένα οχήματα στην περιοχή Καμαΐσι. Παλιρροϊκά κύματα έπληξαν επίσης το Χίρο και το Χοκάιντο.

    Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως έχουν σημειωθεί σημαντικές ζημιές σε κτίρια μέσα και γύρω από το Τόκιο. Περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή του Τόκιο και σχεδόν σε όλες οι περιοχές της ανατολικής Ιαπωνίας σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

    Ο σεισμός που έπληξε σήμερα την βορειο-ανατολική Ιαπωνία έγινε αισθητός ως το Πεκίνο, 2.500 χιλιόμετρα δυτικά, δήλωσαν κάτοικοι της κινεζικής πρωτεύουσας.

    Πολλοί εργαζόμενοι στο κέντρο του Πεκίνου ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν τη σεισμικη δόνηση, αλλά δεν υπάρχουν μαρτυρίες για τραυματίες.

    Μέχρι τώρα το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο έχει ανακοινώσει οκτώ ισχυρούς μετασεισμούς.

Οροφή βιβλιοπωλείου καταρρέει την ώρα του σεισμού. ΦΩΤΟ REUTERS

 Οι αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνίας.   Οι πτήσεις ακυρώθηκαν αεροδρόμιο Ναρίτα της ιαπωνικής πρωτεύουσας, μέχρι οι αρμόδιες αρχές να ελέγξουν την κατάσταση των διαδρόμων.

Τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας σταμάτησαν αμέσως μετά τον σεισμό και οι δρόμοι στην περιοχή του Τόκιο έκλεισαν.

Ο πρωθυπουργος της Ιαπωνίας Ναότο Καν τρομαγμένος την ώρα του σεισμού. ΦΩΤΟ REUTERS

Την ώρα του σεισμού βρίσκοταν σε εξέλιξη συζήτηση την ιαπωνική βουλή και ο πρωθυπουργός αλλά και οι βουλευτές πανικοβλήθηκαν.

Πλοία του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού κατευθύνονται προς την πληγείσα από τον σεισμό των 8,9 βαθμών περιοχή.

Μιλώντας στο Newsit ο πρόεδρος του Ελληνοιαπωνικού Συνδέσμου είπε πως δεν υπάρχουν πολλοί Έλληνες στην Ιαπωνία και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι ανησυχιτικό για αυτούς.
Όσον αφορά τους εργαζόμενους στην Ελληνική Πρεσβεια στο Τόκιο όλοι είναι καλά στην υγεία τους σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Εξωτερικών.

Την Τετάρτη σεισμός 7,2 Ρίχτερ είχε χτυπήσει και πάλι την Ιαπωνία.

Δείτε περισσότερες εικόνες από τον καταστροφικό σεισμό και το γιγαντιαίο τσουνάμι στην Ιαπωνία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε