Κόσμος

Σε συναγερμό οι δυτικές ΗΠΑ, 2 μέτρα υποχώρησε η θάλασσα στη Σάντα Κρουζ – Που “χτύπησε” ήδη το τσουνάμι

Οι σειρήνες ήχησαν, οι κάτοικοι που ζουν σε περιοχές κοντά στην ακτή κινητοποιήθηκαν. Το τσουνάμι που προκλήθηκε από το σεισμό της Ιαπωνίας σήμανε συναγερμό σε 53 χώρες, μεταξύ τους και οι ΗΠΑ.

Στην παραλία της Σάντα Κρουζ η στάθμη του νερού υποχώρησε κατά 2,7 μέτρα και καταστράφηκαν βάρκες που βρίσκονταν στο λιμάνι μετέδωσε το ABC. Το… θέαμα του τσουνάμι προσέλκυσε αρκετούς Αμερικανούς στους βράχους στην Ocean Beach του Σαν Φρανσίσκο.

Ο αυτοκινητόδρομος 101 στο Όρεγκον “μπλόκαρε” καθώς οι τοπικές αρχές ζήτησαν από τους πολίτες της Πολιτείας να απομακρυνθούν προς τα… ορεινά εν αναμονή του τσουνάμι. Τα πρώτα κύματα έφθασαν νωρίς το πρωί, χωρίς να προκαλέσουν ζημιές, 12 ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό στα ανοικτά της Ιαπωνίας.

«Το τσουνάμι έφθασε», δήλωσε στις 08:30 (16:30 GMT) ο Μάικ Μέρφι, επικεφαλής της υπηρεσίας για καταστάσεις επείγουσας ανάγκης στην πόλη του Πορτ Όρφορντ, στην πολιτεία του Όρεγκον, στις δυτικές ΗΠΑ.

Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε σε όλες τις πολιτείες στην ακτή του Ειρηνικού των ΗΠΑ, από την Αλάσκα έως την Καλιφόρνια, μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία.

Σύμφωμα με τον Μέρφι, η στάθμη του ωκεανού ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, ανάλογη με τη διαφορά μεταξύ υψηλής παλίρροιας και άμπωτης, αλλά σε διαλείμματα 30 λεπτών περίπου. Τις επόμενες ώρες, όμως, αναμένονται μεγαλύτερα κύματα.

Στην πόλη Κους Μπέι, που επίσης βρίσκεται σε μια περιοχή κινδύνου, το τσουνάμι παρατηρήθηκε επίσης. «Είχαμε τα πρώτα κύματα, ήταν αρκετά μικρά. Δεν έχω το ακριβές μέγεθός τους, αλλά περιμένουμε και άλλα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χέλεν Τόμσον, εκπρόσωπος της αστυνομίας της πόλης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν περιμένουμε κάτι πολύ σοβαρό».

Τι προηγήθηκε
Η υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων του Όρεγκον συμβούλευσε τους πολίτες των περιοχών που βρίσκονται κοντά στην παραλία να απομακρυνθούν πριν τις 07:00 τοπική ώρα. Εκπρόσωπος της υπηρεσίας ανακοίνωσε ότι το τσουνάμι μπορεί να φτάσει τα δύο μέτρα όταν θα πλήξει τμήματα της βόρειας ακτής της Καλιφόρνιας και να υποχρεώσει να γίνουν κάποιες εκκενώσεις.

Γρήγορα, ο 101 γέμισε αυτοκίνητα, ενώ ο Μάικ Μπενερ, ρεπόρτερ του καναλιού KGW μετέδωσε ότι «τα βενζινάδικα κατά μήκος της ακτής είναι γέματα κόσμο, ενώ πολλοί έχουν συγκεντρωθεί σε δημοτικό σχολείο που βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο».

Κάνεις δεν εξαναγκάζεται να απομακρυνθεί δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της υπηρεσίας, τονίζοντας όμως ότι τα σχολεία που βρίσκονται κοντά στην ακτή θα κλείσουν και η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε επιφυλακή. Το πιθανότερο είναι να πληγεί η περιοχή της βόρειας Καλιφόρνιας κοντά στα σύνορα με το Όρεγκον. Εκτιμάται, πάντως, ότι όταν το τσουνάμι φτάσει στις ακτές των ΗΠΑ, το κύμα δε θα έχει μεγάλη ένταση.

Η πορεία του τσουνάμι
Στη Χαβάη, τα τοπικά μέσα μετέδωσαν ότι νωρίς το πρωί (τοπική ώρα) άρχισαν να πλήττουν τις ακτές της τα πρώτα κύματα του τσουνάμι που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στα ανοιχτά της Ιαπωνίας. Στα 90 εκατοστά έφτασαν τα κύματα στα νησιά Όαχου και Καουάι, με τους τοπικούς αξιωματούχους να προειδοποιούν πως τα κύματα θα συνεχιστούν και ίσως γίνουν μεγαλύτερα.

Οι αρχές της Χαβάης έδωσαν εντολή για την εκκένωση των παράκτιων περιοχών μερικές ώρες μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία, όταν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι στο μεγαλύτερο μέρος του Ειρηνικού.

Νωρίτερα, το τσουνάμι έφτασε στις Φιλιππίνες αλλά χωρίς να προκαλέσει ζημιά. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας, Ρενάτο Σολίντιουμ, τόνισε πως το ύψος των κυμάτων ήταν 30 έως 70 εκατοστά και καταγράφηκαν σε πέντε επαρχίες που «βρέχονται» από τον Ειρηνικό. Πιο πριν, πάντως, εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν.

“Αναίμακτα” πέρασε και από το Μεξικό. Τα πρώτα κύματα έπληξαν το βορειοδυτικό τμήμα του Μεξικού και έφτασαν σε ύψος το μισό μέτρο. «Ο υπουργός Ναυτιλίας με ενημέρωσε ότι το τσουνάμι «χτύπησε» την Ενσενάδα για πρώτη φορά και δεν υπερέβη to επίπεδο της παλίρροιας. Παρόλο που πλέον ο κίνδυνος για τις μεξικανικές ακτές έχει μειωθεί, θα πρέπει να παραμείνουμε σε κατάσταση συναγερμού» έγραψε στο tweeter του ο Μεξικανός πρόεδρος, Φελίπε Καλδερόν.

Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του τοπικού Κέντρου Έρευνας της πόλης «καταγράψαμε μια μέτρια άνοδο της στάθμης της θάλασσας, κατά μισό μέτρο. Ωστόσο, τα κύματα μπορεί να φθάσουν σε ύψος ένα ή δυο μέτρα», εξήγησε ο Μοντέστο Ορτίζ, ερευνητής στο Κέντρο αυτής της πόλης στην πολιτεία της Μπάχα Καλιφόρνια.

Η προειδοποίηση για τσουνάμι ήρθη στις 16:50 GMT σήμερα στα νησιά Ουόλις και Φουτούνα και τη Νέα Καληδονία, όπου “κανένα σημαντικό κύμα δεν διαπιστώθηκε”, δήλωσε το γαλλικό Υπουργείο για τα υπερπόντια διαμερίσματα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
New York Times: Ανησυχία στο Ιράν για την εξαφάνιση του ανώτατου ηγέτη Χαμενεΐ – «Πρέπει όλοι να προσευχόμαστε»
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια ούτε έχει κάνει κάποια βιντεοσκοπημένη δήλωση εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα - «Οι πολίτες ανησυχούν: πού είναι ο ηγέτης μας;»
O ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Βίντεο με τη βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας να κοροϊδεύει τον Τραμπ ενώ μιλάει: Σάλος με τον μορφασμό της στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
Η βασίλισσα της Ολλανδίας κατηγορείται ότι μιμήθηκε ειρωνικά τον τρόπο ομιλίας του αμερικανού προέδρου - Ποικίλες αντιδράσεις στα social media
Βασιλικό ζεύγος Ολλανδίας και Τραμπ
4
Σε κίνδυνο χιλιάδες παιδιά στις ΗΠΑ - Η κυβέρνηση Τραμπ επανεξετάζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα
Η σύσταση της νέας ομάδας εργασίας θα εξετάσει το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού των παιδιών και τη χρησιμότητα των εμβολίων που εγκρίθηκαν πριν από επτά ή και περισσότερα χρόνια
Εμβολιασμός
Πνίγηκε από τις σφοδρές καταιγίδες το Παρίσι: Δύο νεκροί, 17 τραυματίες, πάνω από 100.000 σπίτια χωρίς ρεύμα – Πλημμύρισε η Εθνοσυνέλευση
Ένας 12χρονος σκοτώθηκε από πτώση δέντρου κι ένας 59χρονος οδηγούσε γουρούνα, όταν έπεσε πάνω του δέντρο που ξερίζωσαν οι άνεμοι - Εικόνες και βίντεο
Σφοδρές καταιγίδες στη Γαλλία, «πνίγηκε» το Παρίσι
2