Παρασκευή, 17 Μαΐ
18oC Αθήνα

Στις κάλπες σήμερα οι Αυστριακοί

Στις κάλπες σήμερα οι Αυστριακοί

Σχεδόν 6,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες να εκλέξουν για μια πενταετή θητεία τα 183 μέλη της νέας Βουλής από τα συνολικά εννέα κόμματα που είναι υποψήφια σε όλη την επικράτεια.

Τα πρώτα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 07.00 ώρα Ελλάδας και το τελευταίο θα κλείσει στις 18.00 ώρα Ελλάδας, οπότε και θα υπάρξει η πρώτη πρόβλεψη από τη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ενώ για τις 20.30 αναμένεται η ανακοίνωση του προσωρινού τελικού αποτελέσματος από την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών και κατόπιν οι δηλώσεις και οι αντιδράσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Από τις σημερινές αυστριακές εκλογές δεν αναμένονται εκπλήξεις, ενώ θεωρείται πολύ πιθανή η συνέχιση της απερχόμενης κυβέρνησης “μεγάλου συνασπισμού” των δύο μεγαλύτερων κομμάτων Σοσιαλδημοκρατικού και συντηρητικού Λαϊκού, εφόσον βέβαια τα δύο κόμματα συγκεντρώσουν την απαραίτητη πλειοψηφία, την οποία, αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, φαίνεται να την εξασφαλίζουν.

Το αξίωμα του καγκελάριου, του επικεφαλής δηλαδή της κυβέρνησης, διεκδικούν οι κεντρικοί υποψήφιοι και συγχρόνως αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, του Σοσιαλδημοκρατικού ο απερχόμενος καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν και του Λαϊκού, ο μέχρι τώρα αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ.

Πέραν της πιθανότητας συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού και σε περίπτωση μη συγκέντρωσης της απαραίτητης πλειοψηφίας, ενδεχόμενος είναι ο σχηματισμός τριμερούς κυβέρνησης ανάμεσα σε Σοσιαλδημοκράτες, Λαϊκό Κόμμα και Πράσινους.

Αναλυτές δεν αποκλείουν και μια “δεξιά” εκδοχή, που θέλει να συνεργάζονται μετά τις εκλογές σε μια κυβέρνηση, το Λαϊκό Κόμμα, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων και η Ομάδα Στρόναχ, δηλαδή το νεοφιλελεύθερων τάσεων κόμμα του Αυστρο-Καναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ, που συμμετέχει για πρώτη φορά σε εκλογές.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις από τον περασμένο Ιούλιο και μετά, οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται μεταξύ 26 και 28%– έναντι του 29,3% στις τελευταίες εκλογές το Σεπτέμβριο του 2008 — το Λαϊκό Κόμμα μεταξύ 22 και 26% (26% το 2008), το Κόμμα των Ελευθέρων μεταξύ 18 και 21% (17,5%) και οι Πράσινοι ανάμεσα στο 12 και 16% (10,4% στις εκλογές του 2008).

Η Ομάδα Στρόναχ, έπειτα από τα θεαματικά της ποσοστά στις αρχές της χρονιάς, εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις μετά τον Ιούλιο, μεταξύ 6 και 10%, ενώ ο Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας μεταξύ 2% και του οριακού 4% (έναντι του ιδιαίτερα υψηλού 10,7% που είχε αποσπάσει το 2008, χάρη στον τότε αρχηγό του και στο μεταξύ αποβιώσαντα Γιεργκ Χάιντερ).

Ελάχιστες πιθανότητες να υπερβούν το όριο του 4% για την είσοδο στη Βουλή, έχουν, στη βάση των δημοσκοπήσεων, τα νεοεμφανιζόμενα κόμματα, το νεοφιλελεύθερων τάσεων και απευθυνόμενο κυρίως στους νέους “ΝΕΟΣ” με ποσοστό 3,5%, όπως και οι “Πειρατές” — κατά το γερμανικό, αλλά αποτυχημένο πρότυπο — καθώς και το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας, τα οποία φέρεται να κινούνται στο 1%.

Διαβάστε

Εντυπωσιακή η αύξηση του αριθμού των Ελλήνων που φθάνουν στην Αυστρία για εργασία ή για σπουδές

Στάινμπρουκ: Χώρες όπως η Ελλάδα χρειάζονται κίνητρα για ανάπτυξη

Η Βιέννη πρόθυμη να συμμετάσχει στην καταστροφή χημικών όπλων στη Συρία

Πρώτη η Ελλάδα στις προτιμήσεις των αυστριακών τουριστών

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε