Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Τζιχαντιστές πίσω από τη ματωμένη Κυριακή των Βαΐων στην Αίγυπτο! Ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος

Τζιχαντιστές πίσω από τη ματωμένη Κυριακή των Βαΐων στην Αίγυπτο! Ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος

– Πνίγηκε στο αίμα η Κυριακή των Βαΐων στην Αίγυπτο
– Δυο βομβιστικές επιθέσεις με στόχο δυο εκκλησίες Χριστιανών Κοπτών – 47 οι νεκροί, 150 οι τραυματίες
– Η πρώτη επίθεση έγινε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Τάντα στο Δέλτα του Νείλου με 29 νεκρούς
– Ακολούθησε η επίθεση με καμικάζι αυτοκτονίας έξω από τον καθεδρικό του Αγίου Μάρκου στην Αλεξάνδρεια, σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι
– Ήρωας αστυνομικός σταμάτησε τον καμικάζι πριν μπει στο ναό
– Video ντοκουμέντο από τη στιγμή της έκρηξης στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου
– Σοκαριστικές εικόνες από τα σημεία των επιθέσεων
ΠΡΟΣΟΧΗ! ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας ανάληψης ευθύνης. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αιματοκύλησαν την Αίγυπτο ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων, μιας από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας, μόλις μια εβδομάδα πριν από το Πάσχα. Έβαλαν στο στόχαστρό τους αθώους πολίτες, πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Τάντα στο Δέλτα του Νείλου και στον καθεδρικό του Αγίου Γεωργίου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Ο δεύτερος ναός βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο. Οι δυο επιθέσεις έγιναν με διαφορά λίγων ωρών και λίγες μέρες μετά το κάλεσμα των τζιχαντιστών στους οπαδούς τους να επιτεθούν σε χριστιανούς.

Περισσότεροι από 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις δυο επιθέσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα Αλ Αχράμ, που επικαλείται πηγές του υπουργείου Υγείας της Αιγύπτου. . Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στις 10:00 το πρωί μέσα στην εκκλησία Μαρ Γκίργκις (του Αγίου Γεωργίου) της Τάντα στο Δέλτα του Νείλου.

Σχεδόν δυο ώρες μετά, καμικάζι αυτοκτονίας επιχείρησε να μπει στον καθεδρικό του Αγίου Μάρκου στην περιοχή Μανσέια της Αλεξάνδρειας, αλλά ένας ήρωας αστυνομικός κατάλαβε τις προθέσεις του και επιχείρησε να τον σταματήσει. Ο δράστης πυροδότησε τα εκρηκτικά και παρέσυρε μαζί του στο θάνατο 18 ανθρώπους. Άλλοι 66 τραυματίστηκαν. Τραυματίες, συνολικά, ξεπερνούν τους 150.

Ο ήρωας αστυνομικός

Η στιγμή της έκρηξης στον Ναό του Αγίου Γεωργίου

Ο καθεδρικός του Αγίου Μάρκου στην Αλεξάνδρρεια βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το ελληνορθόδοξο πατριαρχείο. Οι δυο επιθέσεις κατά Χριστιανών Κοπτών έρχονται μια εβδομάδα πριν από το Πάσχα και ενώ στις 28 και 29 Απριλίου είναι προγραμματισμένο να επισκεφτεί την Αίγυπτο ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ο πανικός μετά την έκρηξη στην Αλεξάνδρεια

Η Κυριακή των Βαΐων, είναι μια σημαντικότερες χριστιανικές εορτές στην Αίγυπτο, όπου συγκεντρώνει εκατομμύρια πιστούς σε όλη τη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η σημερινή χριστιανική ημέρα είναι εθνική αργία για την Αίγυπτο, παρότι πάνω από το 80% του πληθυσμού της είναι μουσουλμάνοι.

Εικόνες αποκάλυψης

Οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου μέσα από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, λίγο μετά την έκρηξη βόμβας αλλά και έξω από τον καθεδρικό του Αγίου Μάρκου στην Αλεξάνδρεια, συγκλονίζουν. Παντού αίμα, παντού καταστροφή. ΠΡΟΣΟΧΗ! ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ

Οι κολόνες, το πάτωμα και ό,τι δεν έχει καταστραφεί από την έκρηξη μέσα στο Ναό του Αγίου Γεωργίου έχει γεμίσει από τα αίματα αθώων. Πιστών που βρίσκονταν τη μοιραία στιγμή στην Εκκλησία, στο σπίτι του δικού τους Θεού για να γιορτάσουν την Κυριακή των Βαΐων, την ημέρα που σηματοδοτεί την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας, την κορύφωση του Θείου Δράματος πριν από την Ανάσταση.

Μέσα κι έξω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, συγγνείς των θυμάτων και πιστοί που έζησαν τη φρίκη, δεν μπορούν να κρύψουν τον τρόμο ούτε να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. Κοιτούν στο κενό και περιμένουν βοήθεια. Δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν τη φρίκη που ζουν.

Ανάλογες και οι εικόνες έξω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου. Συντρίμμια, σημάδια από αίμα αθώων, τραυματίες που μεταφέρονται με όποιο τρόπο μπορούν οι διασωθέντες για να τους παρασχθούν οι πρώτες βοήθειες.

O Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση, κάνοντας έκκληση στους τρομοκράτες, τους κατασκευαστές όπλων, αλλά και τους διακινητές τους, να σταματήσουν.

Το Κέντρο των Μουσουλμάνων της Αιγύπτου κατέκρινε με δριμύτητα τις αποτρόπαιες πράξεις. Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, μόλις επέστρεψε από τη λειτουργία που πραγματοποίησε στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια.

«Είμαστε στο πλευρό του Αιγυπτιακού λαού», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, παρακολουθώντας από κοντά τα γεγονότα, καθώς η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε σε σχετικά μικρή απόσταση από το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, στην περιοχή Μανσέια, της Αλεξάνδρειας, όπου βρίσκεται και η έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας, έξω από τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου. «Ας ελπίσουμε ότι ο ερχόμενος προς το εκούσιο πάθος Ιησούς Χριστός θα μαλακώσει τον πόνο των οικογενειών που τόσο άδικα έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και θα φέρει την ειρήνη Του στην ευλογημένη Αίγυπτο», κατέληξε ο Πατριάρχης Θεόδωρος.

Ο Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι συγκάλεσε συμβούλιο εθνικής άμυνας, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, ο υπουργός Άμυνας και οι αρχηγοί των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters, EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε