Κόσμος

Unicef: Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πληθωρισμός βύθισαν 4 εκατ. παιδιά στη φτώχεια

Περίπου τέσσερα εκατομμύρια παιδιά στην ανατολική Ευρώπη και στην κεντρική Ασία βυθίστηκαν στη φτώχεια εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και του πληθωρισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Unicef

Στις περιοχές αυτές, «ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αύξηση του πληθωρισμού βύθισαν επιπλέον τέσσερα εκατομμύρια παιδιά στη φτώχεια, με άλλα λόγια σημειώθηκε αύξηση κατά 19% σε σύγκριση με το 2021», τονίζεται στη μελέτη της Unicef, που υπογραμμίζει ότι τα παιδιά πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα της οικονομικής κρίσης που έχει πυροδοτήσει η συνεχιζόμενη ένοπλη σύρραξη.

Ενώ τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 25% του πληθυσμού, σε αυτά αναλογεί σχεδόν το 40% των επιπλέον 10,6 εκατομμυρίων ανθρώπων που περιέπεσαν σε κατάσταση φτώχειας φέτος, αναλύει η μελέτη, που καταπιάνεται με 22 χώρες.

H περίπτωση της Ρωσίας

Αξιοσημείωτα, η Ρωσία, με επιπλέον 2,8 εκατ. παιδιά να ολισθαίνουν στη φτώχεια, αντιπροσωπεύει σχεδόν τα τρία τέταρτα της αύξησης που μετρά η UNICEF. Δύο παράγοντες εξηγούν το στοιχείο αυτό: η Ρωσία έχει μεγάλο πληθυσμό και το Ταμείο υπολογίζει πως το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 8%, ποσοστό που είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των χωρών που συμπεριλαμβάνονται στην ανάλυσή της.

«Οι συνέπειες της σύρραξης στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά μεγάλες στη Ρωσία, καθώς ο πόλεμος συνεπάγεται επιδείνωση της πρόσβασης σε ορισμένα βασικά είδη , σε καύσιμα και επίσης στη μείωση της αγοραστικής δύναμης εξαιτίας του πληθωρισμού», διευκρινίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αντελίν Αζάν, η πρόεδρος του παραρτήματος της UNICEF στη Γαλλία.

Μισό εκατομμύριο παιδιά στην Ουκρανία

Από την πλευρά της, η Ουκρανία μετρά μισό εκατομμύριο επιπλέον παιδιά που περιέπεσαν στη φτώχεια, βρίσκεται στη δεύτερη θέση, ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (+110.000 επιπλέον παιδιά), κατά τη μελέτη.

«Η UNICEF κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες αυτού του πολέμου και καλεί τις κυβερνήσεις να προσφέρουν εξαιρετικά σθεναρή υποστήριξη στην κοινωνική προστασία και να θέσουν σε εφαρμογή προγράμματα αρωγής σε είδος για τις οικογένειες με τα πιο ευάλωτα παιδιά», τονίζει η Αζάν.

Καθώς οι συνέπειες της παιδικής φτώχειας ξεπερνά το πλαίσιο των οικονομικών δυσκολιών των οικογενειών: όσο περισσότερο βυθίζεται στη φτώχεια μια οικογένεια, τόσο περισσότερο το μέρος των εσόδων της που δαπανά για είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα, είναι υψηλότερο.

Και καθώς το κόστος βασικών προϊόντων έχει απογειωθεί, τα διαθέσιμα χρήματα για άλλες ανάγκες, όπως η υγεία ή η παιδεία, μειώνονται. Αυτό συνεπάγεται πως τα φτωχότερα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν πρόσβαση σε απόλυτα απαραίτητες υπηρεσίες κι εκτίθενται περισσότερο σε κινδύνους όπως η βία, η εκμετάλλευση και η κακομεταχείριση, εξηγεί το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών.

Η αύξηση της παιδικής φτώχειας στην ανατολική Ευρώπη και στην κεντρική Ασία μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο επιπλέον 4.500 παιδιών προτού συμπληρώσουν το ένα έτος και να προκαλέσει κενά στην εκπαίδευση επιπλέον 117.000 παιδιών μόνο το 2022, προειδοποιεί η UNICEF.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Αμάλ Αλαμουντίν κινδυνεύει με απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ λόγω συνεργασίας της με το ΔΠΔ
Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ παρείχε νομικές υπηρεσίες στο δικαστήριο για υπόθεση εγκλημάτων πολέμου κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας του Γιόαβ Γκάλαντ
Η Αμάλ Αλαμουντίν με τον Τζορτζ Κλούνεϊ
Δίκη Έριν Πάτερσον: Το θανατηφόρο γεύμα με τοξικά μανιτάρια στην Αυστραλία – «Τραγικό ατύχημα» λέει η οικοδέσποινα του θανάτου
Κατηγορείται ότι δηλητηρίασε και σκότωσε 3 ανθρώπους, ενώ αποπειράθηκε να σκοτώσει ακόμη έναν - Έκατσε στο τραπέζι τους αλλά έφαγε με διαφορετικού χρώματος πιάτο
Έριν Πάτερσον
Η ανατομία του Κονκλαβίου που θα εκλέξει τον νέο Πάπα: Καρδινάλιοι, ηλικίες, τάγματα και γεωγραφική κατανομή
53 από την Ευρώπη, 37 από την Αμερική, 23 από Ασία, 18 από Αφρική και 4 από Ωκεανία - Στα χρόνια του Πάπα Φραγκίσκου το Κολλέγιο των Καρδιναλίων έγινε λιγότερο ευρωκεντρικό
Η ανατομία του Κονκλαβίου που θα εκλέξει τον νέο Πάπα: Καρδινάλιοι, ηλικίες, τάγματα και γεωγραφική κατανομή
Μπενεντέτο Τσεράουλο: Πέθανε ο δολοφόνος του σχεδιαστή μόδας Μαουρίτσιο Γκούτσι – Αυτοπυροβολήθηκε μετά από καβγά με τον γιο του
Ο Μπενεντέτο Τσεράουλο, που είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για τη δολοφονία του Μαουρίτσιο Γκούτσι, νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Πίζα μετά τους πυροβολισμούς
Άνδρες της Σήμανσης στην κατοικία του δολοφόνου του Γκούτσι στην Πίζα
Συνελήφθη 16χρονος ύποπτος για τον θάνατο τριών ανθρώπων από πυροβολισμούς στην Ουψάλα της Σουηδίας
Η αστυνομία δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει εάν το περιστατικό με τους πυροβολισμούς συνδέεται με τον πόλεμο των συμμοριών που μαίνεται τα τελευταία χρόνια στη Σουηδία
Συνελήφθη ύποπτος για τους πυροβολισμούς στην Ουψάλα της Σουηδίας