Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Βρέθηκαν ζωντανοί 5 ημέρες μετά το σεισμό

Στιγμιότυπο από την Αϊτή ΦΩΤΟ REUTERS
Στιγμιότυπο από την Αϊτή ΦΩΤΟ REUTERS

Τέσσερις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια.

Περισσότερα από 25.000 πτώματα έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια και ενταφιαστεί μέχρι στιγμής, μετά τον φονικό σεισμό που συγκλόνισε την πρωτεύουσα της Αϊτής Πορτ-ο-Πρενς την Τρίτη, δήλωσε το Σάββατο στο γαλλικό πρακτορείο ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν-Μαξ Μπελρίβ.

Από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των 43 σωστικών συνεργείων, συνολικά εβδομήντα άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί. Από τα ερείπια σούπερ μάρκετ στο Πορτ-ο-Πρενς, σχεδόν πέντε ημέρες μετά τον σεισμό, ανασύρθηκαν ζωντανοί ένα επτάχρονο κοριτσάκι, ένας άντρας 34 ετών και μια γυναίκα πενήντα ετών, που φέρουν ελαφρά τραύματα

Ένας Δανός κυανόκρανος, μέλος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια κτιρίου “χωρίς ούτε μια γρατσουνιά”. Σαράντα εργαζόμενοι στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή σκοτώθηκαν και 330 αγνοούνται.

Ο σεισμός που έπληξε την περασμένη Τρίτη την Αϊτή προκάλεσε τον θάνατο 40.000 έως 50.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που περιλαμβάνονται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

“Είκοσι χιλιάδες πτώματα ανασύρθηκαν από τις κρατικές υπηρεσίες, χωρίς να υπολογίσουμε τα πτώματα που ανασύρθηκαν από την αποστολή του ΟΗΕ στην Αϊτή, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους εθελοντές, δηλαδή περίπου 5.000 ή 6.000”, σημείωσε. 

Η κατάσταση στους δρόμους του Πορτ-ο-Πρενς χαρακτηρίζεται τραγική. Τα νοσοκομεία δεν έχουν τη δυνατότητα να δεχτούν άλλους τραυματίες, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).
Στο μοναδικό νοσοκομείο εκστρατείας που λειτουργεί στη συνοικία Μαρτισάν υπάρχουν μόνο τέσσερις γιατροί για 400 ασθενείς. Στην κεντρική πλατεία της πόλης έχουν καταφύγει περισσότεροι από πενήντα χιλιάδες άνθρωποι που έχασαν τα πάντα. “Ορισμένοι βρίσκουν λίγη σκιά, αλλά οι περισσότεροι κάθονται κάτω από τον ήλιο, χωρίς να μπορούν να προφυλαχτούν”, δήλωσε ο Σιμόν Σόρνο, εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ. Σύμφωνα με τις αϊτινές αρχές, οι νεκροί φτάνουν τους 50.000, οι τραυματίες τους 250.000 και 1,5 εκατομμύρια οι άστεγοι.

Ως την  χειρότερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών χαρακτήρισε την τραγωδία στην Αϊτή ο ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν, λίγο πριν αναχωρήσει για το Πορτ-ο-Πρένς.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην Αϊτή, ο Τυνήσιος Χέντι Άναμπι, πέθανε από τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε την Τρίτη στην πρωτεύουσα της χώρας Πορτ-ο-Πρενς, ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Η Χίλαρι Κλίντον στην Αϊτή

Οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό σας “σήμερα, αύριο και στο μέλλον” υποσχέθηκε το Σάββατο στους Αϊτινούς η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σε δηλώσεις που έκανε από το αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς, την σκληρά δοκιμαζόμενη πρωτεύουσα της Αϊτής, μετά τη βιβλική καταστροφή που υπέστη από τον σεισμό της Τρίτης.

“Περνάτε μια τρομερή δοκιμασία, όμως γνωρίζω ότι η Αϊτή μπορεί να ξανασηκωθεί στα πόδια της και να είναι ακόμη πιο ισχυρή και καλύτερη στο μέλλον”, προσέθεσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ και την ενημέρωσή της από τις ομάδες που συντονίζουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις παροχής βοήθειας στη χώρα.

Οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει κυρίως τον έλεγχο του αεροδρομίου της αϊτινής πρωτεύουσας –νευραλγικού κέντρου για τη βοήθεια που εισρέει στη χώρα από ολόκληρο τον κόσμο– κατόπιν σχετικού αιτήματος των αρχών του Πορτ-ο-Πρενς.

Η Κούβα προτίθεται να συνεργαστεί περαιτέρω με τις ΗΠΑ για να βοηθήσει τα θύματα του σεισμού στην Αϊτή, επιτρέποντας κυρίως τη χρήση της ιατρικής υποδομής της χώρας, δήλωσε το Σάββατο υπεύθυνη του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Γερμανία πενταπλασίασε χθες Σάββατο τον κρατικό προϋπολογισμό ανθρωπιστικής βοήθειας μετά το σεισμό στην Αϊτή και ανακοίνωσε ότι ένας Γερμανός υπήκοος έχασε τη ζωή του στη χώρα της Καραϊβικής.

Οι αρχές του Καναδά θα επιταχύνουν τις διαδικασίες διεκπεραίωσης των αιτήσεων των μεταναστών από την Αϊτή, ειδικά εκείνων οι οποίοι έχουν Καναδούς υπηκόους συγγενείς, να λάβουν άδειες παραμονής και εργασίας, στο πλαίσιο της βοήθειας προς τη χώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό αυτής της εβδομάδας στη χώρα της Καραϊβικής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε