Κόσμος

Αφγανιστάν: Αντιπροσωπεία της κυβέρνησης θα συναντηθεί με τους Ταλιμπάν

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Άσραφ Γάνι, εγκατέλειψε την πρωτεύουσα Καμπούλ για το Τατζικιστάν, όπως δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Σε αίτημα να σχολιάσει σχετικά, το προεδρικό γραφείο απάντησε ότι «δεν μπορεί να πει τίποτα σχετικά με τη μετακίνηση του Άσραφ Γάνι για λόγους ασφαλείας». Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι η οργάνωση ελέγχει το πού βρίσκεται ο Γάνι.

Μια αντιπροσωπεία της αφγανικής κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχει μεταξύ άλλων ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, ταξιδεύει στο Κατάρ σήμερα (15.08.2021) για να συναντηθεί με εκπροσώπους των Ταλιμπάν, είπε ένας Αφγανός διαπραγματευτής.

Ο Φάουζι Κούφι, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας στην Καμπούλ, επιβεβαίωσε στο Reuters ότι η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τους Ταλιμπάν στο κράτος του Κόλπου.

Μια πηγή με γνώση του θέματος είπε ότι η αφγανική αντιπροσωπεία και οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν θα συζητήσουν τη μετάβαση της εξουσίας, προσθέτοντας πως Αμερικανοί αξιωματούχοι θα εμπλακούν επίσης.

Οι Ταλιμπάν αναμένουν μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ένας εκπρόσωπος Τύπου, καθώς οι αντάρτες έφθασαν στην πρωτεύουσα Καμπούλ συναντώντας ελάχιστη αντίσταση.

Ο Σουχάιλ Σαχίν πρόσθεσε πως η οργάνωση θα προστατεύσει τα δικαιώματα των γυναικών, όπως επίσης τις ελευθερίες των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των διπλωματών.

«Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες, ιδίως στην πόλη της Καμπούλ, ότι οι ιδιοκτησίες τους, οι ζωές τους είναι ασφαλείς», τόνισε ο εκπρόσωπος, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

«Η ηγεσία μας έδωσε οδηγίες στις δυνάμεις μας να παραμείνουν στις πύλες της Καμπούλ, όχι να εισέλθουν στην πόλη».

«Αναμένουμε μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας», σημείωσε, προσθέτοντας πως οι Ταλιμπάν αναμένουν αυτό να συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Εκκενώνονται πρεσβείες

Το προσωπικό της ιταλικής πρεσβείας στην Καμπούλ θα επιστρέψει στη Ρώμη σήμερα, έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ένα στρατιωτικό αεροσκάφος θα απογειωθεί από την Καμπούλ στις 21.30 τοπική ώρα, ανέφερε μια εκπρόσωπος τύπου, προσθέτοντας πως τα περισσότερα μέλη του προσωπικού της πρεσβείας εγκατέλειψαν το κτίριο χθες και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο.

Η εκπρόσωπος τύπου απέφυγε να πει εάν ο πρέσβης θα βρίσκεται μεταξύ όσων θα φύγουν στην αποψινή πτήση και είπε πως είναι πρόωρο να πει ότι η Ιταλία έχει κλείσει την πρεσβεία της.

Την ίδια ώρα, το προσωπικό της πρεσβείας της Σουηδίας στην αφγανική πρωτεύουσα θα φύγει αμέσως και η επιχείρηση εκκένωσης αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Δευτέρα, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε.

«Όλο το προσωπικό θα έχει φύγει έως αύριο», είπε η Λίντε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Η σουηδική αρχή Μετανάστευσης εργάζεται για να φέρει πίσω τους ντόπιους εργαζόμενους».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σήμερα πως το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ αποχωρεί από το κτίριο και μεταφέρεται εκτάκτως στο αεροδρόμιο, όπου έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες.

«Μεταφέρουμε τους άνδρες και τις γυναίκες της πρεσβείας μας προς το αεροδρόμιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος (Τζο Μπάιντεν) έστειλε πολυάριθμες δυνάμεις», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Την ίδια ώρα, η Ολλανδία μετέφερε την πρεσβεία της στην Καμπούλ σε μια τοποθεσία κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, με τη Χάγη να κινείται ταχέως για να απομακρύνει τους εναπομείναντες Αφγανούς μεταφραστές και τους ντόπιους εργαζόμενους, είπε ένας εκπρόσωπος τύπου του ολλανδικού ΥΠΕΞ.

Επιδεικνύουν αμερικανικά ελικόπτερα

Χθες, οι Ταλιμπάν έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο, στο οποίο επιδεικνύουν αμερικανικά ελικόπτερα του αφγανικού στρατού στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ (νότια), μιας πόλης που κατέλαβαν την Παρασκευή.

Στο βίντεο, διακρίνεται ένας μαχητής να περπατά γύρω από ένα στρατιωτικό ελικόπτερο Black Hawk με τα χρώματα της πολεμικής αεροπορίας του Αφγανιστάν, σε ένα υπόστεγο στο αεροδρόμιο του δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Αφγανιστάν.

Κατόπιν, ο μαχητής φεύγει από το υπόστεγο και μπορεί κανείς να δει σε μακρινή απόσταση στον διάδρομο ένα δεύτερο ελικόπτερο του ίδιου τύπου.

Στη συνέχεια, ενώ ο μαχητής επιστρέφει στο υπόστεγο, διακρίνονται δύο ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα και κάποιος ακούγεται να λέει «Αυτή είναι η βούληση του Αλλάχ!».

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν αυτά τα ελικόπτερα θα μπορούσαν να είναι σύντομα λειτουργικά. Το παρμπρίζ του Black Hawk είναι σκεπασμένο με ένα μαύρο κάλυμμα και το ελικόπτερο μοιάζει να μην έχει αριστερό κινητήρα.

Οι έλικες λείπουν από τα δύο ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα, που βρίσκονται κοντά στο υπόστεγο και το ένα εξ αυτών είναι σκεπασμένο με ένα μαύρο κάλυμμα.

Ένας από τους μαχητές ακούγεται να λέει ότι πέντε ελικόπτερα και διάφορα αεριωθούμενα βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ.

Το AFP δεν βρίσκεται σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των στρατιωτικών αεροσκαφών που βρίσκονται σε αυτό το αεροδρόμιο.

Click4more: Αφγανιστάν: Η στιγμή που Ταλιμπάν εισβάλλουν σε βίλα στρατηγού

Οι ειδικοί αμφιβάλλουν για τη χρησιμότητα για τους Ταλιμπάν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους αυτά τα ελικόπτερα και αεροσκάφη, καθώς δεν διαθέτουν ικανό προσωπικό για να τα επιδιορθώσει και να τα πιλοτάρει.

Σε άλλα βίντεο που προέρχονται από αφγανικές πόλεις, που κατέλαβαν οι Ταλιμπάν, οι μαχητές τους ποζάρουν κρατώντας όπλα που κατέσχεσαν από τις αφγανικές δυνάμεις ή κάνουν περιπολίες σε οχήματα που ανήκαν στις ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν.

https://twitter.com/BTC_Archive/status/1426890365743812608?s=20

ΝΑΤΟ: Διατηρούμε τη διπλωματική μας παρουσία στην Καμπούλ

Το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει τη διπλωματική παρουσία του στην Καμπούλ και θα βοηθήσει προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το αεροδρόμιο της πόλης, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

«Το ΝΑΤΟ αξιολογεί συνεχώς τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν», είπε ο αξιωματούχος.

«Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι ύψιστης σημασίας και θα συνεχίσουμε να προσαρμοζόμαστε όπως πρέπει. Στηρίζουμε τις προσπάθειες των Αφγανών να βρουν μια πολιτική λύση στη σύρραξη, που είναι τώρα περισσότερο από ποτέ επείγουσα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το γιγάντιο πάντα του Πεκίνου, ο Μενγκ Λαν, εγκαινίασε το νέο του σπίτι τρώγοντας «αραχτός» το αγαπημένο του μπαμπού
Το νέο συγκρότημα του Ζωολογικού Κήπου του Πεκίνου εκτείνεται σε 13.000 τετραγωνικά μέτρα και περιλαμβάνει τέσσερις εσωτερικούς εκθεσιακούς χώρους, πέντε χώρους φιλοξενίας και πέντε υπαίθριους χώρους άσκησης
O Μενγκ Λαν
Η δραματική φυγάδευση της Μάλια Ομπάμα από τη Νίκαια της Γαλλίας μετά την τρομοκρατική επίθεση: «Φεύγουμε σε 30 λεπτά»
Στις 14 Ιουλίου 2016, Τυνήσιος ισλαμιστής έριξε φορτηγό πάνω στο πλήθος που παρακολουθούσε τους εορτασμούς για την Ημέρα της Βαστίλης σκοτώνοντας 86 ανθρώπους
Η Μάλια Ομπάμα με τους γονείς της Μπαράκ και Μισέλ
Λίντσι Γκράχαμ: Το ταξίδι στο Κίεβο και οι θεωρίες συνωμοσίας για «εξελιγμένη δολοφονία» από τη Ρωσία
Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής πέθανε σε ηλικία 71 ετών - Υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους πολέμιους της Ρωσίας - «Πιστεύω ότι το FBI σπαταλά τον χρόνο του» είπε ο Τραμπ
Λίντσεϊ Γκράχαμ
Απειλές Τραμπ για πλήγματα σε εργοστάσια και γέφυρες στο Ιράν: Κρίσιμη συνεδρίαση για μεγάλη επίθεση
«Την επόμενη εβδομάδα θα πάρουν σειρά οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί» και τη μεθεπόμενη θα «πάρουν σειρά οι γέφυρες» αν οι Ιρανοί «δεν καθίσουν στο τραπέζι να διαπραγματευτούν», είπε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο Fox News
Ντόναλντ Τραμπ 5
Με Αλτσχάιμερ διαγνώστηκε ο ηρωικός πιλότος που προσυδάτωσε το αεροπλάνο στον ποταμό Χάντσον και έσωσε 155 ζωές
Η πτήση 1549 της US Airways προσυδατώθηκε στον ποταμό Χάντσον στις 15 Ιανουαρίου 2009, αφού και οι δύο κινητήρες της έπαυσαν να λειτουργούν λόγω σύγκρουσης με ένα σμήνος χηνών
Sully' Sullenberger