Κόσμος

Αφγανιστάν: Επιστολή των Ταλιμπάν προς το Αμερικανικό Κογκρέσο για να αρθούν οι κυρώσεις

Ανοικτή επιστολή προς το αμερικανικό Κογκρέσο έστειλαν οι Ταλιμπάν, στην οποία καλούν τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις στο Αφγανιστάν.

Η επιστολή υπογράφεται από τον υπουργό Εξωτερικών των Ταλιμπάν Αμίρ Χαν Μουτάκι και μ’ αυτήν απευθύνεται έκκληση στην Ουάσινγκτον να αποδεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν.

«Αυτή τη στιγμή η θεμελιώδης πρόκληση που αντιμετωπίζει ο λαός μας είναι η οικονομική ασφάλεια και στη ρίζα αυτών των ανησυχιών βρίσκεται το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων του λαού μας από την αμερικανική κυβέρνηση», αναφέρεται στην επιστολή που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι Ταλιμπάν ανησυχούν ότι, αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, θα οδηγήσει σε μαζική μετανάστευση και θα βλάψει τους τομείς της υγείας και της παιδείας στη χώρα, όπως αναφέρεται στην επιστολή.

«Όταν ένα παιδί υποφέρει από υποσιτισμό, όταν μια μητέρα πεθαίνει από έλλειψη υπηρεσιών υγείας, όταν ο απλός Αφγανός στερείται την τροφή, το καταφύγιο, τα φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, αυτό δεν μπορεί να δικαιολογηθεί πολιτικά ούτε λογικά και βλάπτει το κύρος της κυβέρνησης και του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής επειδή είναι ένα καθαρά ανθρωπιστικό ζήτημα».

Όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα τον Αύγουστο, το μεγαλύτερο μέρος της αρωγής προς το Αφγανιστάν ανεστάλη. Περίπου 9 δισ. δολάρια από το αποθεματικό της κεντρικής τράπεζας της χώρας, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ήταν «σταθμευμένο» στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν παγώσει.

Προηγουμένως η κυβέρνηση της Καμπούλ λάμβανε ετησίως 8,5 δισ. δολάρια σε στρατιωτική και μη στρατιωτική βοήθεια, σύμφωνα με έκθεση της «δεξαμενής σκέψης» της Καμπούλ Afghanistan Analysts Network. Χρησιμοποιούνταν για τη χρηματοδότηση του 75% των δημόσιων δαπανών.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πλέον χάσει την κύρια πηγή εισοδήματός τους ενώ οι τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας, καθώς και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, δεν είναι πλέον πλήρως λειτουργικές.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει πως, μέχρι τα μέσα του 2022, 97% των Αφγανών μπορεί να βυθιστούν στη φτώχεια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φρίκη στη Γάζα: Οι IDF δημοσίευσαν σοκαριστικά βίντεο με μέλη της «Μονάδας Βέλος» να βασανίζουν Παλαιστίνιους – Σκληρές εικόνες
Ένα από τα βίντεο δείχνει τον βάναυσο ξυλοδαρμό δύο αντρών, τους οποίους σέρνουν στο έδαφος σφαδάζοντας με τους IDF να δηλώνουν ότι πρόκειται για τη «Μονάδα Βέλος, τους εκτελεστές της Χαμάς»
Μονάδα Βέλος
Ο δύσκολος δρόμος προς την συμφωνία για την Γάζα: Το Ισραήλ κατά της Τουρκίας, τα σχέδια του Ερντογάν και ο τελευταίος λόγος στον Τραμπ
Για την συμμετοχή της Τουρκίας στις συνομιλίες είχε αρχικά ασκηθεί βέτο από το Ισραήλ, αλλά ο Τραμπ πίεσε το Ισραήλ να επιτρέψει τη συμμετοχή της Άγκυρας
Ο Τραμπ και ο Ερντογάν
Βίρτζίνια Τζιούφρε: «Τα ιδιωτικά τζετ του Έπσταϊν ήταν ιπτάμενα μέσα trafficking», «ήθελε να λογοδοτήσουν όλοι οι άνδρες» λέει η συγγραφέας του βιβλίου της
Η δημοσιογράφος που βοήθησε την Τζιουφρέ για τη συγγραφή του βιβλίου «Nobody's Girl» ζητά από τον πρίγκιπα Άντριου να μοιραστεί όλα όσα γνωρίζει για τον παιδεραστή
Το βιβλίο της Βιρτζίνια Τζουφρέ