Κόσμος

Αφγανιστάν: Πέντε νεκροί από τη βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο

Πέντε είναι οι νεκροί από τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σε λεωφορείο σε σιιτικό προάστιο της Καμπούλ, της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καμπούλ, ο Χαλίντ Ζαντράν, είχε ανακοινώσει αρχικά πως η επίθεση του Σαββάτου στο λεωφορείο στη συνοικία Νταστ-ι-Μπαρτσί, όπου κατοικούν κυρίως μέλη της κοινότητας των σιιτών Χαζάρων, η οποία υφίσταται ιστορικά σκληρή καταστολή, ήταν δυο νεκροί. Όμως με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Κυριακή, αναθεώρησε τον απολογισμό προς το χειρότερο, κάνοντας λόγο για 5 νεκρούς και 15 τραυματίες που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.

Διευκρίνισε πως η έκρηξη οφειλόταν σε εκρηκτικά τοποθετημένα μέσα στο λεωφορείο και ότι «η αστυνομία διενεργεί έρευνα για την υπόθεση ώστε να βρει τους δράστες και να τους προσαγάγει ενώπιον της δικαιοσύνης».

Από την πλευρά της, η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών έκανε λόγο χθες για τουλάχιστον 25 θύματα – νεκρούς και τραυματίες – μέσω X (του πρώην Twitter), απευθύνοντας έκκληση να «τερματιστούν οι στοχευμένες επιθέσεις εναντίον αμάχων», καθώς και να προσφερθεί «περισσότερη προστασία στην κοινότητα των Χαζάρων» στο Αφγανιστάν.

Μερικές ώρες μετά την επίθεση, ο τοπικός βραχίονας του ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση μέσω Telegram.

Τον Νοέμβριο, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πανομοιότυπο περιστατικό, όταν εξερράγη βόμβα μέσα σε λεωφορείο στη Νταστ-ι-Μπαρτσί. Και σε εκείνη την περίπτωση, την ευθύνη ανέλαβε το ΙΚ, που θεωρεί τους σιίτες «αποστάτες» (αιρετικούς).

Ο αριθμός των βομβιστικών επιθέσεων, ιδιαίτερα των επιθέσεων βομβιστών – καμικάζι, μειώθηκε αισθητά στο Αφγανιστάν αφού κατέλαβαν την εξουσία οι φονταμενταλιστές σουνίτες αντάρτες Ταλιμπάν την 15η Αυγούστου 2021, όταν η κυβέρνηση που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ κατέρρευσε.

Ωστόσο εξακολουθούν να δρουν στη χώρα της Ασίας ένοπλες οργανώσεις, ειδικά το ΙΚ, που παραμένουν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια, παρά τις διαβεβαιώσεις του καθεστώτος των Ταλιμπάν πως ελέγχει την κατάσταση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Χαμάς δεν βλέπει κανένα νόημα στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία – Χάνεται και η τελευταία ελπίδα στη Γάζα
Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έχουν μετατρέψει μεγάλο μέρος της Γάζας σε σωρούς από συντρίμμια και στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους
Βομβαρδισμός στη Λωρίδα της Γάζας
Φρίντριχ Μερτς: Ο πρώτος καγκελάριος που δεν εκλέχτηκε από τον α’ γύρο – «Πρέπει να σκεφτεί γιατί δεν τον στήριξαν»
Πώς κάλυψαν τα γερμανικά ΜΜΕ την ανταρσία των βουλευτών στον νέο καγκελάριο - Η ταπεινωτική ήττα του και το σοβαρό πλήγμα στη δημοκρατία της Γερμανίας
Φρίντριχ Μέρτς
Πολεμική νύχτα για Ινδία και Πακιστάν: Το Νέο Δελχί έστειλε πυραύλους στο Κασμίρ – «Απάντησαν» με αντίποινα
Η Ινδία χτύπησε σε έξι τοποθεσίες στο Πακιστάν που απάντησε με πυρά πυροβολικού - Οκτώ Πακιστανοί έχουν σκοτωθεί και άλλοι 35 έχουν τραυματιστεί από τα ινδικά πλήγματα, σύμφωνα με τον νέο επίσημο απολογισμό
Η Ινδία επιτέθηκε στο Πακιστάβ 13