Κόσμος

Άγρια δολοφονία βραβευμένης ακτιβίστριας στην Ονδούρα

Μία ακτιβίστρια οικολόγος από την Ονδούρα, η Μπέρτα Κάσερες, δολοφονήθηκε σήμερα από αγνώστους που την πυροβόλησαν ενώ επέστρεφε στο σπίτι της, στη Λα Εσπεράνσα, περίπου 200 χλμ βορειοδυτικά της Τεγκουσιγκάλπα, ανακοίνωσε η οικογένειά της...

Η αστυνομία υποστήριξε πως η επικεφαλής του Συμβουλίου των Πολιτών των Οργανώσεων των Αυτοχθόνων Λαών της Ονδούρας (Copinh), η οποία είχε βραβευθεί το 2015 για τους αγώνες της στην προάσπιση του περιβάλλοντος, σκοτώθηκε από κλέφτες, “αλλά γνωρίζουμε όλοι πως ήταν για τον αγώνα της” υπέρ του περιβάλλοντος, δήλωσε η μητέρα της, η Μπέρτα Φλόρες, στο τηλεοπτικό δίκτυο Globo.

“Η αστυνομία λέει πως της επιτέθηκαν για να την κλέψουν αλλά είναι ένα πολιτικό έγκλημα της κυβέρνησης” της Ονδούρας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κάρλος Ρέγες, επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Λαϊκής Αντίστασης (FNRP).

“Σύμφωνα με την αστυνομία, άγνωστοι μπήκαν στο σπίτι της από την πίσω πόρτα και την πυροβόλησαν πολλές φορές, αλλά ξέρουμε όλοι πως αυτά είναι ψέματα, τη σκότωσαν για τον αγώνα της” υπέρ του περιβάλλοντος, επέμεινε ο Ρέγες.

Η Φλόρες πρόσθεσε πως η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ζητήσει να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια της ακτιβίστριας, όμως στην πραγματικότητα αυτή δεν είχε καμία προστασία από το κράτος, ενώ της ασκούνταν αφόρητες πιέσεις από εκείνους που υποστηρίζουν τον μεταλλευτικό τομέα και τις υδροηλεκτρικές εταιρίες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ασφάλειας Χούλιαν Πατσέκο υποστήριξε πως μια περίπολος της αστυνομίας είχε διατεθεί για την ασφάλεια της Μπέρτα Κάσερες σε μόνιμη βάση, αλλά “έπειτα από αίτημά της”, δεν επενέβαινε παρά μόνο περιστασιακά.

Ο Πατσέκο πρόσθεσε πως δύο άτομα συνελήφθησαν –ένας τραυματίας και ο υπεύθυνος ασφαλείας της συνοικίας όπου σκοτώθηκε– χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες, επικαλούμενος την εν εξελίξει έρευνα.

Η Μπέρτα Κάσερες, η οποία είχε τιμηθεί το 2015 με το βραβείο Goldman, ένα από τα πιο γνωστά αμερικανικά βραβεία για την προάσπιση του περιβάλλοντος, έγινε γνωστή από την υπεράσπιση του ποταμού Γκουαλκάρκε, στο διαμέρισμα Σάντα Μπάρμπαρα, στη βορειοδυτική Ονδούρα, όπου μια εταιρία σχεδιάζει την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού φράγματος το οποίο απειλεί να στερήσει το νερό από εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής.

Η μητέρα της δηλώνει πως η Μπέρτα Κέσερες είχε πάει πρόσφατα στο σημείο και “είχε μια έντονη λογομαχία με τους στρατιωτικούς και τους επικεφαλής της επιχείρησης που κατασκευάζει το φράγμα. Και μου είχε πει πως έπρεπε να σταματήσουν την κατασκευή του φράγματος γιατί θα καταστρέψει τη ζωή”.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Λουίς Αλμάγκρο, καταδίκασε ένα “φρικτό” έγκλημα το οποίο χαρακτήρισε ως “κτύπημα στα ανθρώπινα δικαιώματα”.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ρωσία: Το Κρεμλίνο διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει «τίποτα νέο» σχετικά με ένα ενδεχόμενο ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία
Παρά τις συνεχιζόμενες επαφές με την Ουάσινγκτον, η Μόσχα υποστηρίζει ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος από τη σύνοδο του Αυγούστου μεταξύ Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πρέσκοφ
ΗΠΑ: Μυστήριο γύρω από την εξαφάνιση της 9χρονης Μέλοντι – Η μητέρα αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές
Ξεκίνησαν μαζί για ένα οδικό ταξίδι, όμως η μητέρα επέστρεψε χωρίς το παιδί και παραμένει σιωπηλή εδώ και πάνω από έναν μήνα, ενώ το FBI προσπαθεί να ανασυνθέσει τις κρίσιμες ώρες του ταξιδιού
Στιγμιότυπο από βίντεο παρακολούθησης που δείχνει τη Μέλοντι και τη μητέρα της στις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ουκρανία να αποδεχθεί σχέδιο που προβλέπει εδαφικές παραχωρήσεις για την λήξη του πολέμου
Oι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται να ενημέρωσαν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι ένα πιθανό πλαίσιο ειρήνης θα απαιτούσε από την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη και να περιορίσει μέρος της στρατιωτικής της ισχύος
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ανανεώθηκε πριν 58 λεπτά
14
«Η Ευρώπη χρειάζεται τακτικά πυρηνικά όπλα» δηλώνει ο πρόεδρος της Airbus, Ρενέ Όμπερμαν
Απέναντι στους ρωσικούς πυραύλους Iskander που έχουν αναπτυχθεί στο Καλίνινγκραντ, ο Ρενέ Όμπερμαν εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δημιουργήσει μια κοινή ικανότητα πυρηνικής αποτροπής
Ο διευθυντής της Airbus, Ρενέ Όμπερμαν