Κόσμος

Άγρια “κατσάδα” από την Κομισιόν σε έξι χώρες της ευρωζώνης – Εκτός οι προϋπολογισμοί τους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση της Ιταλίας να εξηγήσει γιατί το λεγόμενο διαρθρωτικό έλλειμμά της αυξάνεται αντί να μειώνεται, όπως είχαν ζητήσει οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, και γιατί το ονομαστικό δημοσιονομικό έλλειμμα είναι αρκετά υψηλότερο από εκείνο που υποσχόταν η Ρώμη τον Μάιο.

Η επιστολή της Κομισιόν προς τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν εντάσσεται στις ευθύνες της να ελέγχει τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών της ευρωζώνης και να αποφαίνεται εάν τηρούν το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η Ιταλία, όπως και όλες οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, είναι υποχρεωμένη να μειώνει το διαρθρωτικό έλλειμμά της –από το οποίο εξαιρούνται τυχόν εφάπαξ δαπάνες και οι επιπτώσεις του οικονομικού κύκλου– κατά 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση ωσότου επιτύχει ισοσκέλιση ή πλεόνασμα.

Όμως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2017 το διαρθρωτικό έλλειμμα αναφέρεται ότι θα αυξηθεί κατά 0,4% του ΑΕΠ στο 1,6%, αντί να μειωθεί κατά 0,6% στο 0,6% του ΑΕΠ, όπως είχαν ζητήσει οι υπουργοί Οικονομικών τον Ιούλιο.

Τον Μάιο η κυβέρνηση της Ιταλίας υποσχόταν σε επιστολή της προς την Κομισιόν ότι το ονομαστικό της έλλειμμα το 2017 θα ανερχόταν στο 1,8% από 2,4% που αναμένεται να καταγράψει φέτος. Οι προβλέψεις του ιταλικού κρατικού προϋπολογισμού που υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως κάνουν λόγο περί ενός ελλείμματος 2,3%.

«Θα επιθυμούσαμε να δοθούν εξηγήσεις για αυτή την αναθεώρηση των στόχων και το σημαντικό κενό που προκύπτει όσον αφορά τις δεσμεύσεις που είχαν γίνει την άνοιξη», αναφέρεται στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Κομισιόν, η οποία έστειλε επίσης επιστολές με τις οποίες ζητεί διευκρινίσεις για τους προϋπολογισμούς τους στις κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Φινλανδίας και της Λιθουανίας, διαβεβαιώνει πως αντιλαμβάνεται την έκτακτη φύση των δαπανών που αναγκάστηκε να κάνει η Ρώμη εξαιτίας των πρόσφατων καταστροφικών σεισμών και των μεταναστευτικών ροών, αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζεται περισσότερες λεπτομέρειες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κίνα: Προς μια νέα κούρσα εξοπλισμών – Το Πεκίνο πολλαπλασιάζει τα εργοστάσια παραγωγής πυραύλων
Μια εκτενής έρευνα του CNN, βασισμένη σε δορυφορικές εικόνες και επίσημα έγγραφα, αποκαλύπτει θεαματική επέκταση του κινεζικού στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος από το 2020
Ο πυρηνικός πύραυλος DF-61 κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης στο Πεκίνο
Ο τυφώνας Καλμάγκι σαρώνει την Ασία: Πέντε νεκροί στο Βιετνάμ, σχεδόν 200 στις Φιλιππίνες
Ο τροπικός κυκλώνας έπληξε το κεντρικό Βιετνάμ με σφοδρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές, έπειτα από τη φονική του διέλευση από τις Φιλιππίνες, όπου ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται συνεχώς
Ο τυφώνας Καλμάγκι φτάνει στο Βιετνάμ
Γαλλία: Επεισόδια στη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ στο Παρίσι – Τέσσερις συλλήψεις μετά από καπνογόνα και συμπλοκές
Καπνογόνα, συμπλοκές και διακοπή του προγράμματος: η συναυλία της ισραηλινής ορχήστρας στη Φιλαρμονική του Παρισιού σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια και ένταση μέσα στην αίθουσα
Καπνογόνα αναμμένα στην αίθουσα της Φιλαρμονικής του Παρισιού
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
7