Κόσμος

Αίγυπτος: Απορρίπτει τον εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας στο έδαφός της για λόγους εθνικής ασφαλείας

Πρόκειται για μια ξεκάθαρη στάση απέναντι στο σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για την «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής»

Η Αίγυπτος επανέλαβε σήμερα (25.02.2025) την αντίθεσή της στο περίφημο σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ να μετατραπεί η Λωρίδα της Γάζας σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής» που θα έχει ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό χιλιάδων Παλαιστινίων από τα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Ειδικότερα, η Αίγυπτος απέρριψε τις όποιες προτάσεις για τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από την Λωρίδα της Γάζας για να μην «ξεπουλήσει» την παλαιστινιακή υπόθεση και για να μην δημιουργηθεί απειλή για την εθνική ασφάλεια των χωρών της περιοχής, όπως τόνισε η προεδρία της χώρας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξόργισε τον αραβικό κόσμο με το σχέδιο για τον μόνιμο εκτοπισμό των άνω των δύο εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, την ανάληψη του ελέγχου του θύλακα από τις ΗΠΑ και την μετατροπή του σε πολυτελές παραθαλάσσιο θέρετρο.

Η Αίγυπτος θα φιλοξενήσει, στις 4 Μαρτίου 2025, την σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου με σκοπό τον συντονισμό των αραβικών ενεργειών κατά του σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ και την αντιμετώπιση των προτάσεων για την μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων της Γάζας στην Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Τόσο το Κάιρο όσο και το Αμμάν, απορρίπτουν την «ιδέα» αυτή και επικαλούνται λόγους εθνικής ασφαλείας. Οι ηγέτες των χωρών του Κόλπου, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας συνήλθαν την Παρασκευή στο Ριάντ.

Οι Παλαιστίνιοι φοβούνται για μία νέα «Νάκμπα» (Συμφορά), κατά την οποία εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από την γη τους ή διέφυγαν κατά την περίοδο που προηγήθηκε και ακολούθησε την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βόμβα σε αυτοκίνητο δημοσιογράφου της RAI που ασχολείται με θέματα διαφθοράς - Έκρηξη και στο ΙΧ της κόρης του
Η εκπομπή του έχει ασχοληθεί επανειλημμένα με υποθέσεις διαφθοράς, με το οργανωμένο έγκλημα και με παράνομες εργολαβίες και ο Σιγκφρίντο Ρανούτσι είχε δεχθεί πολλές φορές απειλές κατά της ζωής του
Αστυνομία στην Ιταλία
2
Βοήθεια από την Τουρκία στη Γάζα για την ανάκτηση των σορών - Ο Τραμπ απειλεί τη Χαμάς μετά τις εκτελέσεις
Η Χαμάς επανέλαβε τη «δέσμευσή της» για την «εφαρμογή» της συμφωνίας κατάπαυσης που κλείστηκε σε έμμεσες διαπραγματεύσεις στην Αίγυπτο και να «επιστρέψει όλα τα εναπομείναντα λείψανα» ομήρων
Λωρίδα της Γάζας
Η Βρετανική Βιβλιοθήκη ανατύπωσε την κάρτα μέλους του Όσκαρ Ουάιλντ, 130 χρόνια μετά τη διαγραφή του λόγω της καταδίκης για ομοφυλοφιλία
«Η επιστροφή της κάρτας του είναι μια ωραία χειρονομία συγγνώμης και είμαι βέβαιος ότι το πνεύμα του θα ενθουσιαστεί» είπε ο εγγονός του
AP Photo