Κόσμος

Αίγυπτος: Δημιουργεί «συμμαχία» κατά της πρότασης Τραμπ να γίνει η Λωρίδα της Γάζας «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής»

Μια μετακίνηση των Παλαιστινίων θα συνιστούσε μεταξύ άλλων μια «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

Το σχέδιο του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για να μετατραπεί η Λωρίδα της Γάζας σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής» βρίσκει «τείχος» στα αραβικά κράτη της περιοχής, καθώς η Αίγυπτος βρίσκεται σε επαφή με χώρες εταίρους για απορρίψουν την ιδέα αυτή.

Ειδικότερα, η Αίγυπτος δήλωσε σήμερα (07.02.2025) ότι συνεργάζεται με χώρες όπως τα Εμιράτα, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία για να ενδυναμώσουν το «μπλόκο» ενάντια στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από την Λωρίδα της Γάζας, βάσει της πρότασης τους Ντόναλντ Τραμπ.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μπαντρ Αμπντελάτι, επικοινώνησε με ομολόγους του από 11 χώρες για τον σκοπό αυτό.

Εκείνοι τόνισαν «τις σταθερές της αραβικής θέσης για την παλαιστινιακή υπόθεση, απορρίπτοντας οιαδήποτε μέτρα έχουν σκοπό τον εκτοπισμό του παλαιστινιακού λαού από τη γη του, ή την παρότρυνση της μεταφοράς των Παλαιστινίων σε άλλες χώρες εκτός των Παλαιστινιακών Εδαφών», αναφέρει η ανακοίνωση της Αιγύπτου.

Υπενθυμίζεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε οι ΗΠΑ να πάρουν τον έλεγχο της Γάζας από το Ισραήλ και να δημιουργήσουν μια «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής», αφού οι Παλαιστίνιοι μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες, εκ των οποίων η Αίγυπτος και η Ιορδανία.

ISRAEL PALESTINIANS GAZA CEASEFIREREUTERS/Ramadan Abed

Όμως οι αραβικές χώρες θέλουν να δουν μια λύση δύο κρατών με ένα παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ.

Μια μετακίνηση των Παλαιστινίων θα συνιστούσε «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, παραβίαση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, απειλή στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και υπονόμευση των ευκαιριών για ειρήνη και συνύπαρξη των λαών της», αναφέρει η δήλωση της Αιγύπτου.

Η Αίγυπτος εξετάζει μαζί με άλλες αραβικές χώρες πώς θα ανοικοδομηθεί και θα καθαρίσει η Γάζα από τα ερείπια μετά τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ που ισοπέδωσε τη Λωρίδα της Γάζας, ως απάντηση στη διασυνοριακή επίθεση της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

ISRAEL PALESTINIANS GAZA CEASEFIREREUTERS/Ramadan Abed

Αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν στο Reuters πως η προεδρία, ο στρατός και η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας συμφωνούν ότι απορρίπτουν το σχέδιο του Τραμπ, παρά τις διαφωνίες μεταξύ τους για το πώς θα αντιδράσουν.

Ο πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι έχει πει πως οι Αιγύπτιοι θα κατέβουν στους δρόμους για να αντιταχθούν στα σχέδια για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων.

Η Αίγυπτος είναι σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή και βοήθησε να επιτευχθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μαζί με το Κατάρ και τις ΗΠΑ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Βλέπουν» δάχτυλο Πούτιν πίσω από την κυβερνοεπίθεση στο Χίθροου - Προς ακύρωση οι μισές πτήσεις της Κυριακής
«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ρίχνει ένα βότσαλο στη γεωπολιτική και στρατιωτική λίμνη του ΝΑΤΟ και παρακολουθεί τους κυματισμούς των αντιδράσεων που θα ακολουθήσουν», λέει πρώην αξιωματικός της MI6
Ταξιδιώτες περιμένουν στην ουρά για να κάνουν check-in στον τερματικό σταθμό 4 του αεροδρομίου Χίθροου μετά την κυβερνοεπίθεση
5
Bloomberg: Με τις «ευλογίες» του Τραμπ ο Ερντογάν κλείνει συμφωνίες – μαμούθ για περισσότερα F-16, 250 Boeing και «βλέπει» F-35
Στο τραπέζι της συνάντησης Τραμπ - Ερντογάν θα βρεθούν συμφωνίες στον τομέα της άμυνας αλλά και της ενέργειας, συνολικής αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων
Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 2
Κυβερνοεπίθεση σε αεροδρόμια: Καμία απειλή για τις πτήσεις λέει η Γερμανία – «Όλο και πιο ευάλωτη η πολιτική αεροπορία», προειδοποιεί ειδικός
Η Γερμανία επιχειρεί να καθησυχάσει μετά την κυβερνοεπίθεση που προκάλεσε προβλήματα στα συστήματα διαχείρισης επιβατών, ωστόσο ουρές και καθυστερήσεις συνεχίζονται στο Βερολίνο
Ταξιδιώτες σε ουρά λόγω της κυβερνοεπίθεσης 2