Κόσμος

Αλβανία: Πακέτο επτά μέτρων για την ακρίβεια ανακοίνωσε ο Έντι Ράμα

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ανακοίνωσε το Σάββατο (12.03.2022) μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας με την αύξηση των τιμών εξαιτίας της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, αλλά και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Έντι Ράμα παρουσίασε ένα πακέτο επτά μέτρων με σκοπό την στήριξη των συνταξιούχων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και των αγροτών.

Το πρώτο μέτρο, που αφορά στις συντάξεις, περιλαμβάνει τη διάθεση 3,6 δισεκατομμυρίων λεκ (περίπου 29 εκατ. ευρώ) για την αναπροσαρμογή των νέων συντάξεων.

Η κυβέρνηση θα ενισχύει με 3.000 λεκ (24,2 ευρώ) μηνιαίως τους συνταξιούχους, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και τους δικαιούχους επιδομάτων, που λαμβάνουν λιγότερα από τον κατώτατο μισθό.

Θα χορηγήσει επίσης επιδοτήσεις στους αλβανούς αγρότες, συνολικού ύψους 1,4 δισ. λεκ (11,3 εκατ. ευρώ)

Όσον αφορά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η κυβέρνηση θα διαθέσει 500 εκατομμύρια λεκ (περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ) για να καλύψει τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση για το επιβατικό κοινό.

Από τον Απρίλιο θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος που προβλέπει μηδενική φορολόγηση των μισθών μέχρι 40.000 λεκ (323 ευρώ), μείωση κατά 50% της φορολόγησης μισθών 40.000-50.000 λεκ (403 ευρώ), καθώς και μείωση φόρου για μισθούς από 150.000 λεκ (1.211 ευρώ) έως 200.000 λεκ (1.615 ευρώ).

«Αυτός ο νόμος είχε αρχικά προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο και 360.000 εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα θα ωφεληθούν από την εφαρμογή του», δήλωσε ο Ράμα.

Επιπλέον, από τον ερχόμενο μήνα, ο κατώτατος μισθός στην Αλβανία θα αυξηθεί στα 32.000 λεκ (258,4 ευρώ) από 30.000 λεκ (242,3 ευρώ) που είναι σήμερα.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Ράμα, θα ενισχύσει με 20 δισεκατομμύρια λεκ (161,5 εκατομμύρια ευρώ) την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.

Η πρόσφατη αύξηση στις τιμές των καυσίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης έχει προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες. Το Σάββατο χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο του Πρωθυπουργού στα Τίρανα προκειμένου να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την «αφόρητη αύξηση των τιμών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Nutella ταξίδεψε στο διάστημα κάνοντας «βόλτα» μέσα στο Orion: Η κορυφαία γκρίζα διαφήμιση όλων των εποχών
Το βαζάκι Nutella σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας ταξίδευε στον αέρα μέσα στην κάψουλα του Orion με τους αστροναύτες να προσφέρουν άθελά τους με αυτό τον τρόπο την καλύτερη διαφήμιση στο προϊόν
Η Nutella στο διάστημα
Αντίστροφη μέτρηση για το τελεσίγραφο Τραμπ προς το Ιράν – Οι δεύτερες σκέψεις και η «αλαζονική ρητορική» του Αμερικανού προέδρου
«Η χώρα ολόκληρη θα μπορούσε να καταστραφεί μέσα σε μόνο μια νύχτα», κι αυτή μπορεί να είναι αυτή της Τρίτης προς Τετάρτη, είπε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Το Ισραήλ προειδοποιεί τους Ιρανούς να αποφεύγουν τα τρένα μέχρι το βράδυ – Επίθεση σε πετροχημικό εργοστάσιο στη Σαουδική Αραβία
Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην Τεχεράνη και στην περιφέρειά της κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ιρανικοί πύραυλοι από την άλλη εκτοξεύτηκαν νωρίς το πρωί της Τρίτης (07.04.2026) εναντίον του Ισραήλ
Israeli security forces and rescue teams work amid the rubble of a residential building struck by an Iranian missile in Haifa, Israel, Sunday, April 5, 2026. (AP Photo
Τραμπ για Ιράν: «Αν θέλουμε, το καταστρέφουμε μέσα σε 4 ώρες» – Το «όχι» της Τεχεράνης σε εκεχειρία και η «εμφάνιση» Χαμενεΐ
Την ώρα που η Μέση ανατολή φλέγεται, ο Τραμπ συνεχίζει να απειλεί το Ιράν στον απόηχο της λήξης του τελεσιγράφου του, απειλώντας ξανά να καταστρέψει όλες τις γέφυρες του Ιράν την Τρίτη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα «James S. Brady» στο Λευκό Οίκο
13