Κόσμος

Αλβανία: Βαθαίνει η κρίση – Δεν κάνει πίσω ο Μέτα – “Δεν θα γίνουν δημοτικές εκλογές”

Αποφασισμένος να επιμείνει στην ακύρωση των επίμαχων δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου εμφανίστηκε σε συνέντευξη τύπου σήμερα στα Τίρανα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα.

Η κυβέρνηση Ράμα, από την πλευρά της, δρομολογεί τις διαδικασίες καθαίρεσης του κ. Μέτα από το προεδρικό αξίωμα, στη σύνοδο της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη και βρίσκεται σε αναζήτηση βουλευτών προς διαμόρφωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Μέτα υπερασπίστηκε την ορθότητα της απόφασης του να ακυρώσει τις εκλογές –έκρινε ότι υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις– και δήλωσε διατεθειμένος να εγκαταλείψει το αξίωμα του εάν κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στην εκτόνωση της κρίσης.

Μεταξύ άλλων ο Μέτα υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός Ράμα ήταν ενήμερος προ δεκαημέρου για την απόφασή του, σε αντίθεση με τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Λουζλίμ Μπασά που, όπως είπε, το πληροφορήθηκε μόλις δόθηκε στην δημοσιότητα το σχετικό διάταγμα.

Εν τω μεταξύ το προεδρείο της Βουλής έδωσε από σήμερα στη δημοσιότητα σχέδιο ψηφίσματος που η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εγκριθεί την Πέμπτη όταν θα συζητηθεί η αποπομπή Μέτα. Σε αυτό καλείται ο Πρόεδρος να πάρει πίσω το προεδρικό διάταγμα για την ακύρωση των εκλογών, το οποίο χαρακτηρίζεται άκυρο, και δηλώνεται πως η Βουλή θα ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς έλεγχου των αποφάσεών του Προέδρου.

Σημειώνεται ότι για να καθαιρεθεί ο Πρόεδρος απαιτείται πλειοψηφία 94 βουλευτών, από τους οποίους ο Ράμα διαθέτει μόνο 78. Οι υπόλοιποι αναζητούνται από την αντιπολίτευση και στα Τίρανα οργιάζουν οι φήμες για παζάρια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συναγερμός στην Τζαμάικα για τον τυφώνα Melissa τον ισχυρότερο στην ιστορία της χώρας, θα χτυπήσει με ανέμους 280 χιλιόμετρα την ώρα - Τρεις οι νεκροί
Οχυρώνεται η Τζαμάικα καθώς ο τυφώνας Melissa απειλεί να προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες και κατολισθήσεις - Δείτε live εικόνα από το Κίνγκστον
Ο τυφώνας Melissa πλησιάζει στο Κίνγκστον της Τζαμάικα
Ανανεώθηκε πριν 24 λεπτά
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταγγέλλει την «υβριδική επίθεση» από τη Λευκορωσία ενάντια στη Λιθουανία
Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Ίνγκα Ρουγκινιένε δήλωσε ότι η χώρα της θα αρχίσει να καταρρίπτει τα μπαλόνια των διακινητών μπαλονιών διακινητών τσιγάρων και ηλίου στον εναέριο χώρο της
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Βίντεο από τη στιγμή του ισχυρού σεισμού των 6,1 Ρίχτερ στην Τουρκία - Κτίρια κατέρρευσαν και υπέστησαν σοβαρές ζημιές
Ομάδες έκτακτης ανάγκης στάλθηκαν στην περιοχή και είναι επί ποδός κάνοντας απολογισμό των ζημιών - Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί 19 τραυματίες, ωστόσο δεν έχουν υπάρξει αναφορές για νεκρούς
Καταστροφές από το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου στη δυτική Τουρκία