Κόσμος

Αμερικανός αξιωματούχος: Η μεταπολεμική Ουκρανία θα μπορούσε να μοιάζει με το Βερολίνο μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο – Αντί για τείχος, ο Δνείπερος

Το σενάριο διαίρεσης της Ουκρανίας έχει πέσει στο τραπέζι στο πλαίσιο μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας σύμφωνα με τους «Times» που φιλοξενούν συνέντευξη του Αμερικανού απεσταλμένου Κιθ Κέλογκ

«Η μεταπολεμική Ουκρανία θα μπορούσε να μοιάζει με το Βερολίνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με παράλληλη παρουσία ευρωπαϊκών και ρωσικών δυνάμεων, χωρισμένες από τον ποταμό Δνείπερο», δήλωσε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Κιθ Κέλογκ στη βρετανική εφημερίδα «The Times».

Ύστερα από τρία και πλέον χρόνια από την έναρξη του πολέμου που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και την ιδιαίτερα περιορισμένη πρόοδο προς μια ανακωχή, αρκετές χώρες, όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δηλώνουν ότι τάσσονται υπέρ της ιδέας για μια ευρωπαϊκή ειρηνευτική στρατιωτική παρουσία στην Ουκρανία, στην οποία προτείνουν να συμμετάσχουν μόλις τερματιστεί η σύγκρουση.

«Θα μπορούσατε ακόμα και να το κάνετε να μοιάζει με αυτό που συνέβη με το Βερολίνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν είχατε μια ρωσική ζώνη, μια γαλλική ζώνη, μια βρετανική ζώνη, μια αμερικανική ζώνη», δήλωσε ο στρατηγός Κέλογκ σε συνέντευξη στην εφημερίδα Times που δημοσιεύεται σήμερα.

Και για να αντικατασταθεί το τείχος που κατασκευάστηκε το 1961 και χώριζε τη γερμανική πρωτεύουσα, ο Αμερικανός απεσταλμένος σκέφτεται την περίπτωση του ποταμού Δνείπερου, ενός μεγάλου φυσικού «εμπόδιο» που διαρρέει την Ουκρανία, ακόμα και το ίδιο το Κίεβο από τον βορρά έως τον νότο.

Σύμφωνα με τον Κέλογκ, μια αγγλογαλλική παρουσία με τη μορφή «μια δύναμης που θα εγγυάται» την ειρήνη, στα δυτικά του Δνείπερου, δεν θα ήταν «καθόλου προκλητική» για τη Μόσχα. Η Ρωσία θα ήταν στα ανατολικά, ενώ τα ουκρανικά στρατεύματα θα βρίσκονταν στο ενδιάμεσο.

Οι ΗΠΑ δεν θα έστελναν καμία στρατιωτική δύναμη, δήλωσε ο ίδιος.

Ωστόσο, έχοντας επίγνωση ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε «να μην αποδεχθεί» αυτή την πρόταση, ο Κιθ Κέλογκ προτείνει επίσης να δημιουργηθεί μια «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» μεταξύ των ουκρανικών και των ρωσικών γραμμών. Αυτό θα έχει στόχο να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν ανταλλαγές πυρών.

«Βλέπετε ένα χάρτη και δημιουργείτε, ελλείψει καλύτερου όρου, μια αποστρατιωτικοποιημενη ζώνη. Και οι δύο πλευρές υποχωρούν η καθεμία 15 χιλιόμετρα», δήλωσε ο Κέλογκ. Μια μεταπολεμική ουδέτερη ζώνη, αλλά μόνο με πλάτος τεσσάρων χιλιομέτρων, υπάρχει για παράδειγμα μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας από το 1953.

«Θα μπορείτε να το παρακολουθείτε αυτό πολύ εύκολα», δήλωσε ο Κέλογκ, προσθέτοντας ωστόσο: «Θα υπάρξουν παραβιάσεις; Πιθανόν, γιατί πάντα υπάρχουν».

Σε δημοσίευμα αναφορικά με τη συνέντευξη με τον Αμερικανό απεσταλμένο, η εφημερίδα Times ανέφερε τη «διαίρεση» της Ουκρανίας ως μέρος μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ωστόσο ο Κέλογκ είπε ότι οι δηλώσεις του «παρερμηνεύθηκαν». «Μιλούσα για μια δύναμη ανθεκτικότητας μετά την κατάπαυση πυρός, για στήριξη της κυριαρχίας της Ουκρανίας. Αναφερόμουν σε ζώνες ευθύνης για μια συμμαχική δύναμη (χωρίς αμερικανικά στρατεύματα). ΔΕΝ αναφερόμουν σε διαίρεση της Ουκρανίας», έγραψε ο ίδιος στο δίκτυο Χ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το χρονικό της σύλληψης του έκπτωτου πρίγκιπα Άντριου - Οι κατηγορίες, ο Επστάιν, ο βασιλιάς Κάρολος και η οργή των Άγγλων
Ο αδελφός του βασιλιά Καρόλου, «το αγαπημένο παιδί» της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ, τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής λόγω της στενής σχέσης που είχε με τον Τζέφρι Επστάιν
Ο έκπτωτος πρίγκιπας Άντριου
Reuters: Οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες δεν «βλέπουν» λήξη του πολέμου στην Ουκρανία – «Θέατρο διαπραγματεύσεων»
«Η Ρωσία δεν επιδιώκει μια ειρηνευτική συμφωνία. Επιδιώκει τους στρατηγικούς της στόχους, και αυτοί δεν έχουν αλλάξει» δήλωσε ένας εκ των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών
Πόλεμος στην Ουκρανία
Συγκλονίζει η μητέρα του δίχρονου αγοριού στην Ιταλία μετά τη μεταμόσχευση κατεστραμμένης καρδιάς και το «όχι» για νέα επέμβαση - «Όσο αναπνέει ελπίζω»
«Πρέπει να αντέξω, έχω άλλα δύο παιδιά», λέει η μητέρα για τον μικρό Ντομένικο που παραμένει στη ζωή μόνο χάρη σε ένα μηχάνημα που, όμως, βλάπτει προοδευτικά τα όργανα του
Η Patrizia Mercolino, μητέρα του μικρού παιδιού που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από μεταμόσχευση καρδιάς φεύγει από το νοσοκομείο Monaldi μαζί με τον πατέρα και συγγενείς στη Νάπολη της Ιταλίας