Κόσμος

Αμερικανός Γερουσιαστής: Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα F-35 κατά της Ελλάδας [vid]

- Το ένα μετά το άλλο δέχεται τα "χαστούκια" από τις ΗΠΑ ο Ερντογάν - Δήλωση βόμβα από Αμερικανό Γερουσιαστή πως η Τουρκία θέλει τα F-35 για να τα χρησιμοποιήσει κατά της Ελλάδας - Βαρύ το κλίμα στις ΗΠΑ για την Τουρκία – Γερουσιαστής χαρακτήρισε εχθρό τον Τούρκο πρόεδρο - «Γλυκοκοιτάει» τον Πούτιν η Άγκυρα για να αγοράσει το αντίπαλον δέος των F-35

Το όνομά του είναι Μπραντ Σέρμαν. Είναι Αμερικανός Γερουσιαστής. Είναι ο άνθρωπος που ζήτησε από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να μην πωλήσει στην Τουρκία του Ερντογάν τα F-35. Γιατί θεωρεί πως δεν θα τα χρησιμοποιήσει στη μάχη κατά της τρομοκρατίας αλλά κατά της Ελλάδας.

[read4more]

Το video από την τοποθέτηση – βόμβα του Σέρμαν ανέβασε την Κυριακή (27.05.2018) στο twitter ο εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ. Δεν είναι το μοναδικό.

Ο Σέρμαν εξέφρασε την ελπίδα πως η αμερικανική κυβέρνηση «θα αντιταχθεί και θα αποτρέψει την πώληση των F-35. Δεν είναι όπλα που θα χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά των τρομοκρατών. Είναι όπλα που θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας». Κάλεσε μάλιστα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μείνει ουδέτερο. Και υπενθύμισε στις σφαγές Αρμενίων, Ελλήνων κι άλλων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Δείτε το video

Ράπισμα στην Τουρκία: «Εχθρός μας ο Ερντογάν»

Δεν ήταν η μοναδική «φωνή» κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Τουρκίας αυτή του Σέρμαν. Ο Γερουσιαστής Ντάνα Ροχραμπάχερ αποκάλεσε τον πρόεδρο της Τουρκίας εχθρό και όχι φίλο των ΗΠΑ. Και ζήτησε από τον Μάικ Πομπέο να τον αντιμετωπίσει έτσι, στηρίζοντας τους Κούρδους!

«Χαίρομαι που πλέον έχουμε μια κυβέρνηση και έναν υπουργό όπως εσείς, που ξέρουν ότι δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους εχθρούς σαν να είναι φίλοι μας. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους εχθρούς ως εχθρούς και τους φίλους ως φίλους, όχι το αντίθετο. (…) Ήλπιζα ότι θα στηρίζαμε τους Κούρδους. Ο Ερντογάν έχει γίνει εχθρός μας. Δεν είναι φίλος μας».

Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Άλμπιο Σάιρς όχι μόνο ζήτησε από τον Μάικ Πομπέο να επανεξεταστεί το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Αλλά όταν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την Τουρκία χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, του… υπενθύμισε πως «ελπίζω να μην σκέφτεστε να τους δώσετε τα F-35 στο μέλλον. Δίνουμε, δίνουμε, δίνουμε και μας χαστουκίζουν όταν τους χρειαζόμαστε!».

Ο δε Γερουσιαστής Κρις Σμιθ ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, να συμπεριλάβει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία στον κατάλογο με τις χώρες ιδιαίτερης ανησυχίας (Country of Particular Concern) για παραβίαση των θρησκευτικών δικαιωμάτων! «Ελπίζω πως έτσι θα προσδιοριστεί και ο Ερντογάν στην Τουρκία για ό,τι έχει κάνει κατά των ορθόδοξων και πολλών άλλων».

Λοξοκοιτάει προς… Ρωσία η Τουρκία

Μετά το διπλό “χαστούκι” για τα F-35 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, το θέμα βρίσκεται στα… χέρια του Ντόναλντ Τραμπ. Στις 4 Ιουνίου θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον Μάικ Πομπέο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσοβλου. Και εκεί θα κριθούν πολλά για τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Και επειδή η Τουρκία έχει… master στα “παιχνίδια”, όχι μόνο άρχισε την προπαγάνδα με τα F-35, αλλά μέσω της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak διαρρέει ότι συζητά να αγοράσει υπερόπλο από τη Ρωσία.

Και αυτό δεν είναι άλλο από τα ρωσικά μαχητικά 5ης γενιάς, τα Su-57, το… αντίπαλο δέος των F-35. Πρόκειται για μονοθέσιο, δικινητήριο αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων με δυνατότητες stealth, σχεδιασμένο για υπεροχή στον αέρα και επιθετικές δράσεις. Είναι εξοπλισμένο με προηγμένα συστήματα και εναέρια ενεργά ραντάρ, καθώς και με μια ποικιλία από υψηλής ακριβείας όπλα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Που θα μπορούσαν να συναντηθούν Πούτιν και Ζελένσκι για τη σύνοδο κορυφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο Ουκρανός πρόεδρος και ο Ρώσος ομόλογός του δεν έχουν συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο από το 2019, όταν συναντήθηκαν στο Παρίσι για να συζητήσουν το τέλος των εχθροπραξιών στην περιοχή του Ντονμπάς
Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι
ΝΑΤΟ: Οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων επτά χωρών συνεχίζουν στην Ουάσινγκτον τις συνομιλίες τους για την Ουκρανία
Αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα γιατί το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας δεν συζητήθηκε λεπτομερώς στην τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε νωρίτερα
ΝΑΤΟ
Ανάλυση New York Times: Ανοιχτό αλλά αβέβαιο το ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν – Ζελένσκι
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδόν ποτέ δεν προφέρει το όνομα του Ουκρανού ομολόγου του. Κι όμως, η ιδέα μιας συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών επανέρχεται, τροφοδοτούμενη από τις διπλωματικές κινήσεις του προέδρου Τραμπ
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν
New York Times: Χιλιάδες παιδιά εξαφανισμένα στα ορφανοτροφεία του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία
Έρευνα αποκαλύπτει πώς χιλιάδες παιδιά αποσπάστηκαν από τις οικογένειές τους από τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας και τοποθετήθηκαν σε ορφανοτροφεία, μερικές φορές με τη βοήθεια της διεθνούς ΜΚΟ Παιδικά Χωριά SOS
Καπνοί στην Δαμασκό