Κόσμος

Ανάλυση DNA απέδειξε πως υπήρχαν Βίκινγκ Βαλκυρίες!

Η ανάλυση γενετικού υλικού από έναν τάφο Βίκινγκ των μέσων του 10ου αιώνα μ.Χ. επιβεβαιώνει για πρώτη φορά ότι -μερικές τουλάχιστον- γυναίκες πολεμούσαν δίπλα-δίπλα στην πρώτη γραμμή με τους άνδρες, καθώς το DNA έδειξε ότι ο θαμμένος πολεμιστής ήταν στην πραγματικότητα πολεμίστρια και μάλιστα, όπως φαίνεται, υψηλού βαθμού στην πολεμική ιεραρχία.

Έτσι, η «Επέλαση των Βαλκυριών» που εμπνεύσθηκε ο Ρίχαρντ Βάγκνερ, τελικά δεν ήταν μόνο φαντασία.

Σουηδοί ερευνητές των πανεπιστημίων Ουψάλα και Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας Ματίας Γιάκομπσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό φυσικής ανθρωπολογίας «American Journal of Physical Anthropology», μελέτησαν δείγμα DNA από έναν σκελετό που είχε βρεθεί σε έναν από τους πιο γνωστούς τάφους Βίκινγκ, ο οποίος είχε έλθει στο φως κοντά στη σουηδική πόλη Μπίρκα στη δεκαετία του 1880.

Ο πολεμιστής (που τελικά αποδείχθηκε πολεμίστρια) είχε ταφεί μαζί με τα πολλά όπλα του (ξίφος, τσεκούρι, δόρυ, βέλη, μαχαίρι, ασπίδες), καθώς και δύο άλογα. Εδώ και καιρό υπήρχαν υποψίες ότι επρόκειτο για σκελετό γυναίκας, αλλά επειδή ο τάφος είχε όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός υψηλόβαθμου Βίκινγκ πολεμιστή, οι επιστήμονες αναγκαστικά δέχονταν ότι επρόκειτο για άνδρα.

Έως ότου, χάρη στη συνεργασία των αρχαιολόγων με τους αρχαιογενετιστές, το DNA «μίλησε» και αποκάλυψε το πραγματικό φύλο. Ο σκελετός είχε δύο χρωμοσώματα Χ και κανένα Υ, συνεπώς δεν προερχόταν από άνδρα.

«Αυτή είναι πρώτη επίσημη και γενετική επιβεβαίωση ότι υπήρχαν γυναίκες Βίκινγκ πολεμίστριες», δήλωσε ο δρ Γιάκομπσον.

Αποδεικνύεται έτσι ότι ο πόλεμος δεν ήταν αποκλειστική ενασχόληση των ανδρών στους Βίκινγκ. Οι γυναίκες όχι μόνο πολεμούσαν, αλλά κατείχαν και ανώτερα αξιώματα στο πεδίο της μάχης. Αυτό εκτιμούν οι ερευνητές, επειδή -εκτός από όπλα και άλογα- η νεκρή είχε ταφεί μαζί με ένα επιτραπέζιο «παιγνίδι», το οποίο πιθανότατα χρησιμοποιούσε η Σκανδιναβή αμαζόνα για να εξασκείται στη στρατηγική και στις τακτικές μάχης ενάντια στους αντιπάλους, όταν οδηγούσε τα στρατεύματα στη μάχη.

«Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια Βαλκυρία από τις σάγκες, αλλά με έναν πραγματικό στρατιωτικό ηγέτη, που συμβαίνει να είναι γυναίκα», δήλωσε η ερευνήτρια Σαρλότ Χεντεστίρνα-Γιόνσον.

«Οι γραπτές πηγές αναφέρουν γυναίκες πολεμίστριες περιστασιακά, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε πραγματικά βρει πειστικές αρχαιολογικές ενδείξεις για την ύπαρξή τους», ανέφερε ο καθηγητής αρχαιολογίας Νιλ Πράις της Ουψάλα.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ajpa.23308/abstract

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Παγιδευμένοι στο Έβερεστ πάνω από 1.000 ορειβάτες λόγω σφοδρής χιονοθύελλας – Κινδυνεύουν από υποθερμία
Εκατοντάδες ντόπιοι και ομάδες διάσωσης έχουν αποσταλεί για να καθαρίσουν το χιόνι που εμποδίζει την πρόσβαση στην περιοχή, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 4.900 μέτρων
Έβερεστ 1
«Γαλλικά» του Τραμπ στον Νετανιάχου μετά την απάντηση της Χαμάς στο αμερικανικό σχέδιο για τη Γάζα – «Γιατί είσαι πάντα τόσο γ@@@@ένα αρνητικός»
Ο Νετανιάχου είπε ότι η απάντηση της Χαμάς δεν είναι κάτι για να το γιορτάσουν - «Πρέπει να το δεχτείς, δεν έχεις άλλη επιλογή» του αποκρίθηκε ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην είσοδο του Λευκού Οίκου 21
Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί τη Χαμάς με «ολοκληρωτική εξόντωση» αν δεν παραδώσει την εξουσία στη Γάζα
Ο Αμερικανός πρόεδρος υψώνει τους τόνους απέναντι στο ισλαμιστικό κίνημα, την ώρα που το σχέδιο εκεχειρίας του δυσκολεύεται να προχωρήσει και οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην Αίγυπτο
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο 3
Γάζα: «Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει» λέει ο Μάρκο Ρούμπιο – Η Χαμάς ζητά «άμεση» ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο εκτίμησε ότι ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται, παρά την μερική πρόοδο του σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η Χαμάς καλεί σε μια γρήγορη συμφωνία για την ανταλλαγή ομήρων με το Ισραήλ
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα