Κόσμος

Αναβάλλονται οι επιχειρήσεις εκκένωσης στο Χαλέπι

Η επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Χαλέπι και στα δύο σιιτικά χωριά της επαρχίας Ιντλέμπ, αναβλήθηκε μέχρι νεοτέρας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πηγή των ανταρτών.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Χαλέπι και στα δύο σιιτικά χωριά της επαρχίας Ιντλέμπ, αναβλήθηκε μέχρι νεοτέρας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πηγή των ανταρτών.

«Η επιχείρηση αναβλήθηκε εξαιτίας της έλλειψης εγγυήσεων για την ασφάλεια όσων μεταφερθούν από τα χωριά Φούα και Κεφράγια», ανακοίνωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντελραχμάν, διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία διακόπηκε μετά την επίθεση ενόπλων εναντίον λεωφορείων που είχαν σταλεί για να συμμετάσχουν στην εκκένωση.

Περί τα είκοσι λεωφορεία τα οποία ετοιμάζονταν να εισέλθουν στα δύο σιιτικά χωριά της επαρχίας Ιντλέμπ που πολιορκούνται από τις δυνάμεις των ανταρτών δέχθηκαν επίθεση και πυρπολήθηκαν από ενόπλους. Ένας από τους οδηγούς έχασε τη ζωή του , σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Έπειτα από συμφωνία ανάμεσα στις εμπόλεμες πλευρές και τους προστάτες τους, Ρωσία, Τουρκία και Ιράν, οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης των ανταρτών και των αμάχων από την τελευταίο θύλακα του Χαλεπίου θα επαναλαμβάνονταν ταυτόχρονα με ανάλογη επιχείρηση στα χωριά Φούα και Κεφράγια.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τα λεωφορεία δεν θα ξεκινήσουν από το Χαλέπι πριν από την έξοδο των κατοίκων των δύο σιιτικών χωριών. Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, περί τους 40.000 άμαχοι και 1.500 έως 5.000 αντάρτες παραμένουν στον τελευταίο θύλακα της πόλης του Χαλεπίου.
 
Παρατηρητές του ΟΗΕ στο Χαλέπι

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να ψηφίσει το πρωί της Δευτέρας επί αποφάσεως που προβλέπει την ανάπτυξη παρατηρητών στο Χαλέπι για την επόπτευση της επιχείρησης απομάκρυνσης αμάχων και ανταρτών και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη Φρανσουά Ντελάτρ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι 15 χώρες μέλη βρήκαν έναν «κοινό τόπο» σε συμβιβαστικό σχέδιο απόφασης, ενώ ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «καλό κείμενο».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό
Μάργκοτ Φρίντλεντερ: Πέθανε η γηραιότερη επιζήσασα του ολοκαυτώματος σε ηλικία 103 ετών
Μετά την επιστροφή της στη Γερμανία, η Friedländer έδωσε πολυάριθμες ομιλίες και επισκέφθηκε πολλά γερμανικά σχολεία για να συνομιλήσει με παιδιά και νέους - υπήρξε εξέχουσα φωνή στη σύγχρονη Γερμανία
Η Margot Friedländer
Μακρόν και Μερτς απειλούν με νέες σκληρές κυρώσεις τη Ρωσία αν δεν δεχθεί την εκεχειρία
Οι δυο ηγέτες μαζί με τον Τουσκ και τον Στάρμερ βρίσκονται στην Ουκρανία για να εκφράσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και να ζητήσουν από τη Ρωσία να δεχθεί «πλήρη και άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών
Μακρόν και Ζελένσκι στο Κίεβο 2