Κόσμος

Ανέβηκε η τουρκική λίρα! Το “κόλπο” του Ερντογάν

Ανέκαμψε η τουρκική λίρα την Τετάρτη (30.09.2020), μία ημέρα μετά την υποχώρησή της σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ.

Ο λόγος που μπήκε – έστω και προσωρινά (;) – φρένο στην καθοδική πορεία στην τουρκική λίρα οφείλεται σε μία κίνηση της κυβέρνησης Ερντογάν. Πρόκειται για μείωση ενός φόρου στις συναλλαγές σε ξένα νομίσματα. Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφωνόταν στις 7,73 λίρες ανά δολάριο μετά τη βουτιά της Τρίτης (29.09.2020) στο επίπεδο των 7,86 δολαρίων, εν μέσω φόβων ότι η Τουρκία θα εμπλακεί στη σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Click4more: Τουρκία – κρίση: Φεύγουν οι ξένοι επενδυτές και οι εγχώριοι τα δίνουν όλα στο χρηματιστήριο

Οι επενδυτές αξιολογούσαν, επίσης, το νέο οικονομικό πρόγραμμα, που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, το οποίο προβλέπει αύξηση του τουρκικού ΑΕΠ κατά 0,3% το 2020, παρά την πανδημία. Αναλυτές αμφισβητούσαν ότι μπορεί να επιτευχθούν κάποιες από τις προβλέψεις.

“Είναι δύσκολο να εμπιστευθείς ότι είναι εφικτή η πρόβλεψη της κυβέρνησης για τον πληθωρισμό στο τέλος του 2021”, ανέφερε αναλυτής της Credit Suisse, προσθέτοντας ότι κάποιες απαντήσεις του Αλμπαϊράκ “ενισχύουν τις ήδη επιφυλακτικές απόψεις εγχώριων καταθετών και ξένων επενδυτών για τη λίρα”.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Νετανιάχου δεν σταματάει τον πόλεμο και σχεδιάζει τον πλήρη έλεγχο της Γάζας: «Επιχειρήσεις ακόμη και σε περιοχές όπου κρατούνται όμηροι»
«Η απόφαση ελήφθη, το Ισραήλ προχωρά στην κατάληψη της Γάζας», αναφέρουν ανώτατοι αξιωματούχοι - Κόντρα ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας - Αβέβαιο το μέλλον των αμάχων
Μπέντζαμιν Νετανιάχου 2
Ο Τραμπ μπλοκάρει το μποϊκοτάζ σε ισραηλινές επιχειρήσεις: Απειλεί πολιτείες πως θα χάσουν κονδύλια για φυσικές καταστροφές
Η απόφαση αυτή στοχεύει το κίνημα Boycott, Divestment, Sanctions- BDS, μια εκστρατεία που έχει σχεδιαστεί για να ασκήσει οικονομική πίεση στο Ισραήλ προκειμένου να τερματίσει την κατοχή του στα εδάφη της Παλαιστίνης
Ντόναλντ Τραμπ