Κόσμος

Ανησυχία Γκουτέρες για γενική σύρραξη στη Λιβύη

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα ότι αναχωρεί από τη Λιβύη με "βαριά καρδιά" και με έντονη ανησυχία.

Ο κ. Γκουτέρες είχε συνάντηση με τον Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα στην ανατολική Λιβύη ο οποίος έχει διατάξει τα στρατεύματά του να βαδίσουν προς την πρωτεύουσα Τρίπολη.

“Ελπίζω ακόμη ότι είναι εφικτό να αποφύγουμε μια αιματηρή σύγκρουση στην Τρίπολη και τα περίχωρά της”, έγραψε ο Γκουτέρες στο Twitter.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Χάφταρ κατέλαβε νωρίτερα σήμερα το χωριό Σουκ αλ Χάμις, που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα νοτίως της Τρίπολης, σύμφωνα με έναν κάτοικο της περιοχής και μια πηγή των δυνάμεων στην ανατολική Λιβύη. Και οι δύο πηγές ανέφεραν ότι είχαν προηγηθεί συγκρούσεις με δυνάμεις που πρόσκεινται στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός ανακοίνωσε πως ετοιμάζει μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να “εκκαθαρίσει τη δυτική Λιβύη” από τους “τρομοκράτες και μισθοφόρους”.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την Τρίπολη, ένας συνασπισμός οργανώσεων που στηρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, απάντησαν αμέσως ότι ξεκινούν αντεπίθεση. Έδωσαν μάλιστα στην επιχείρηση αυτή την ονομασία “Ουάντι Ντουμ 2”. Το όνομα παραπέμπει στην ήττα που είχε υποστεί ο Χάφταρ –τότε ήταν αξιωματικός του στρατού του Μουάμαρ Καντάφι– στο Ουάντι Ντουμ, στα σύνορα με το Τσαντ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αεροσκάφος cargo της UPS συντρίβεται κοντά σε αεροδρόμιο του Κεντάκι – Βίντεο δείχνει πως είχε πάρει φωτιά κατά την απογείωση
Η UPS, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι στο αεροσκάφος cargo επέβαιναν μόνο τρία μέλη του πληρώματος - Τα βίντεο από τη στιγμή της συντριβής δεν αφήνουν, πάντως, πολλές ελπίδες για επιζώντες
Το αεροσκάφος της UPS που συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Λούισβιλ στο Κεντάκι
«Χαστούκι» της ΕΕ στην Τουρκία: Αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και είναι αδιάλλακτη στο Κυπριακό – Τι απαντά η Άγκυρα
«Η Τουρκία συνεχίζει να κάνει δηλώσεις για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, θέτοντας έμμεσα υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία», επισημαίνει η έκθεση της Κομισιόν
Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν 12