Κόσμος

Απειλές Τραμπ μετά τη σύλληψη φιλοπαλαιστίνιου ηγέτη φοιτητικών κινητοποιήσεων: «Θα υπάρξουν και άλλες»

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε τη σύλληψη του Μαχμούντ Χαλίλ, του Παλαιστίνιου φοιτητή που συμμετείχε στις περσινές φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις

«Είναι η πρώτη σύλληψη και θα υπάρξουν πολλές άλλες», σχολίασε ο Ντόναλντ Τραμπ σήμερα (10.03.2025), στον απόηχο της σύλληψης ενός ηγέτη φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων στο πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, ο οποίος πλέον απειλείται με απέλαση.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλοι φοιτητές στο Columbia και σε άλλα πανεπιστήμια που συμμετείχαν σε φιλοτρομοκρατικές, αντισημιτικές, αντιαμερικανικές δραστηριότητες και η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν θα το ανεχθεί.

Πολλοί δεν είναι φοιτητές, είναι πληρωμένοι ταραξίες. Θα βρούμε, θα συλλάβουμε και θα απελάσουμε αυτούς τους υποστηρικτές τρομοκρατών από τη χώρα μας, να μην επιστρέψουν ποτέ», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο δίκτυό του Truth Social, προσθέτοντας: «Αναμένουμε όλα τα αμερικανικά πανεπιστήμια να τηρήσουν τους κανόνες».

Χθες, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε τη σύλληψη του Μαχμούντ Χαλίλ, ενός Παλαιστίνιου φοιτητή που συμμετείχε στις περσινές φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, υποστηρίζοντας χωρίς άλλες διευκρινίσεις ότι «ανέπτυξε δραστηριότητες που συνδέονται με τη Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση…».

Κατόπιν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο υποσχέθηκε σε ανάρτησή του στο Χ ότι από «όλους τους υποστηρικτές της Χαμάς στις ΗΠΑ» θα αφαιρεθεί «η βίζα τους ή η πράσινη κάρτα τους», προκειμένου να «απελαθούν».

Το παράρτημα στη Νέα Υόρκη της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ACLU κατήγγειλε μια “παράνομη” σύλληψη, παρουσιάζοντας τον Χαλίλ ως ένας από τους διαπραγματευτές τη στιγμή που οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές είχαν εγκαταστήσει έναν καταυλισμό διαμαρτυρίας εντός του πανεπιστημίου την Άνοιξη του 2024.

«Η παράνομη σύλληψη του Χαλίλ ισοδυναμεί με μακαρθισμό», συμπλήρωσε η ACLU .

Η σύλληψή του προκάλεσε επιπλέον την αντίδραση του ΟΗΕ. Διευκρινίζοντας πως δεν γνωρίζει τις «ακριβείς λεπτομέρειες του τι συνέβη», ο εκπρόσωπος Τύπου του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισε «τη σημασία του σεβασμού του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος της ειρηνικής συνάθροισης παντού σε ολόκληρο τον κόσμο».

Οι υποστηρικτές του φοιτητή έχουν δώσει ραντεβού για μια διαδήλωση σήμερα στη Νέα Υόρκη και καθηγητές του πανεπιστημίου αναμένεται επίσης να εκφωνήσουν ομιλίες στο πλευρό των φοιτητικών ενώσεων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χάος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ προειδοποιεί τους Ιρανούς να φύγουν από περιοχές κοντά σε εργοστάσια όπλων – «Η Τεχεράνη θα γίνει Βηρυτός»
Οι νεκροί στο Ισραήλ έφτασαν τους 13 μεταξύ των οποίων και 3 παιδιά - Το Ιράν εκτόξευσε περίπου 80 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας
Στις φλόγες οι αποθήκες πετρελαίου στην πόλη Shahran του Ιράν
4
Το FBI έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του υπόπτου για τη δολοφονία της Δημοκρατικής βουλευτή και του συζύγου της στη Μινεσότα
Ο φερόμενος ως δράστης είναι ο Βανς Λούθερ Μπέλτερ, 57 ετών, πολιτικός διορισμένος στο παρελθόν από τον Δημοκρατικό κυβερνήτη Τιμ Γουόλζ και παραμένει ασύλληπτος
Ο ύποπτος για τη δολοφονία της Μελίσα Χόρτμαν
Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Πρωτοβουλία Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας για συνομιλίες με Ιράν - 10 νεκροί στο Ισραήλ πάνω από 200 τραυματίες
Το Ιράν χτύπησε πολλές κατοικημένες περιοχές του Ισραήλ ισοπεδώνοντας κτίρια - Ακούστηκαν εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ - Το Τελ Αβίβ στόχευσε σε εγκαταστάσεις πυρηνικών στο Ιράν
Διασώστες βγάζουν από κατεστραμμένα κτίρια γυναίκες
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
7