Κόσμος

Απειλή πολέμου Κίνας – Ινδίας!

Η περιοχή “φλέγεται” εδώ και πολύ καιρό. Αφορμή ο νέος δρόμος που κατασκευάζει η Κίνα στην περιοχή Dokalam με στόχο να συνδεθεί οδικά με το Πακιστάν.

Η περιοχή αυτή βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο και για τις τρεις χώρες καθώς είναι γνωστή η διαμάχη Κίνας- Ινδίας αλλά και Πακιστάν – Ινδίας για τα εδάφη πέριξ του Κασμίρ.

Οι εργασίες διάνοιξης που ξεκίνησε η Κίνα ενόχλησαν την Ινδία που ενίσχυσε τις συνοριακές της δυνάμεις.
Οι κινήσεις της Ινδίας ωστόσο εκνεύρισαν την Κίνα καθώς απειλούν την κατασκευή του δρόμου που λειτουργεί και ως μέσο εδραίωσης της παρουσίας της στην περιοχή.
Την ίδια ώρα όμως το Πακιστάν που βρίσκεται σε διαρκή ένταση με την Ινδία βρίσκει την ευκαιρία για να κινηθεί εναντίον της και έτσι ανεβαίνει το θερμόμετρο μεταξύ τριών υπέρ-δυνάμεων οι οποίες έχουν στη διάθεσή τους και πυρηνικά όπλα.
Η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και προς το παρόν καμία πλευρά δεν φαίνεται να κάνει κάτι προς εκτόνωση.
Το αντίθετο μάλιστα. Η Κίνα χρησιμοποιεί πλέον κάτι παραπάνω από σκληρή γλώσσα. Έχει περάσει στις απειλές εναντίον της Ινδίας με φράσεις όπως “αποσύρεται τα στρατεύματά σας με αξιοπρέπεια, αλλιώς θα σας πετάξουμε έξω” από την περιοχή.


Μάλιστα η Κίνα έσπευσε να θυμίσει στην Ινδία τον πόλεμο του 1962 όταν ο κινεζικός στρατός είχε εισβάλει δημιουργώντας δύο μέτωπα στην περιοχή που διεκδικούν οι δύο χώρες. Η διαφορά των δύο χωρών αφορά σε μια περιοχή με έκταση σχεδόν όση και η Ελλάδα η οποία ωστόσο βρίσκεται σε εξαιρετικά μεγάλο υψόμετρο πάνω από τα 4.000 μέτρα και είναι αραιοκατοικημένη.
Αυτή η περιοχή, ωστόσο, έχει ήδη προκαλέσει μια σύρραξη και οι Κινέζοι διαμηνύουν τώρα στην Ινδία με απειλητικό ύφος ότι θα έχουν μεγαλύτερες απώλειες από το 1962.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: Οι ΗΠΑ «πρέπει να ολοκληρώσουν το έργο τους» στο Ιράν, ήθελαν να ρίξουν λίγες νάρκες και τους καταστρέψαμε 54 πλοία
Ο Τραμπ αστειεύτηκε ότι «κοιμόταν βαθιά» όταν οι αξιωματούχοι πρότειναν ονόματα, μέχρι που πρότειναν το «Επιχείρηση Epic Fury» για τον πόλεμο με το Ιράν
Ντόναλντ Τραμπ
«Το φεγγάρι είναι ασφαλές», επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες της NASA: Ο αστεροειδής 2024 YR4 δεν είναι σε τροχιά σύγκρουσης
Ο αστεροειδής θεωρήθηκε για λίγο ο «πιο επικίνδυνος αστεροειδής» των τελευταίων δεκαετιών, αφού οι επιστήμονες αρχικά υπολόγισαν ότι είχε 3,1% πιθανότητα να συγκρουστεί ακόμη και με τη Γη το 2032
Φεγγάρι
Ερντογάν: Έκκληση για κατάπαυση πυρός στο Ιράν - «Ο Νετανιάχου είναι η μεγαλύτερη καταστροφή μετά το Ολοκαύτωμα για τον ισραηλινό λαό»
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η Άγκυρα καταβάλλει διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης και την επιστροφή των εμπλεκομένων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan listens as Somalia's President Hassan Sheikh Mohamud speaks during a joint news conference in Istanbul, Turkey, Tuesday, Dec. 30, 2025. (AP Photo/Khalil Hamra)